G4Media.ro

China propune Vietnamului o cooperare militară mai strânsă

sursa foto: CGTN/ facebook

China propune Vietnamului o cooperare militară mai strânsă

China doreşte să lucreze cu Vietnamul pentru a întări comunicarea şi cooperarea la nivel înalt între cele două armate, a declarat marţi ministrul apărării, Li Shangfu, într-o întrevedere la Beijing cu omologul său vietnamez, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Li a afirmat că situaţia internaţională este haotică şi interconectată, iar securitatea regiunii Asia-Pacific se confruntă cu provocări, a indicat Ministerul Apărării într-un comunicat.

‘China şi Vietnam ar trebui să lucreze împreună şi să se unească strâns în noua călătorie a socialismului, apărarea intereselor strategice comune ale celor două state şi aducerea de contribuţii pozitive la pacea şi stabilitatea regionale’, a indicat Li în discuţiile cu omologul său Phan Van Giang.

Li i-a spus acestuia că relaţiile dintre cele două armate s-au dezvoltat bine, şi a adăugat că Beijingul doreşte să le promoveze la un nou nivel.

Întrevederea a avut loc după ce nava militară americană USS Ronald Reagan a făcut duminică o escală în portul vietnamez Danang, a treia a unui portavion american de la încheierea războiului din Vietnam.

Vizita navei americane a avut loc într-un context de tensiuni între China şi Statele Unite în Marea Chinei de Sud, revendicată în mare parte de China, în timp ce cele două puteri îşi dispută influenţa în această regiune cu resurse enegetice importante.

În ultimele săptămâni, Li s-a întâlnit cu comandantul forţelor armate sud-africane şi cu şeful armatei thailandeze, dar nu a discutat cu secretarul apărării al SUA, Lloyd Austin.

Li şi Austin au participat la un summit de securitate în Singapore la începutul lui iunie, însă ministrul chinez a declinat propunerea de a avea o întrevedere.

Li, numit în funcţie în martie, se află pe lista oficialilor sancţionaţi de SUA pentru rolul său într-o achiziţie în 2017 de la cel mai mare exportator rus de armament. China a declarat că doreşte ca SUA să renunţe la sancţiuni pentru facilitarea discuţiilor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Deci Vietnam va deveni o nouă provincie chineză! 👍

    • Nu cred că va fi chiar așa.
      Teoretic, la prima vedere, două țări comuniste, cooperare în timpul războiului Nord-Sud, bla bla bla…

      Dar lumea uită sau nu știe că, după retragerea americanilor din Sud, maoiștii s-au gândit să ocupe ei Vietnamul… și și-au luat-o scurt în maxilare. Vietnamezii sunt și cred că vor vrea să rămână independenți.