G4Media.ro

Meduza: Kremlinul ar fi încercat să negocieze sâmbătă dimineață cu Prigojin, șeful…

Sursa foto: Alexey DRUZHININ / SPUTNIK / AFP

Meduza: Kremlinul ar fi încercat să negocieze sâmbătă dimineață cu Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, însă fără rezultat

Administrația prezidențială a Federației Ruse se teme că în câteva ore mercenarii lui Evgheni Prigojin s-ar putea afla în apropierea Moscovei și că vor începe luptele în apropierea capitalei. Acest lucru a fost raportat pentru site-ul de știri Meduza de două surse apropiate Kremlinului. Potrivit acestora, vineri, Administrația Prezidențială nu a exclus ca „Prigojin să blufeze” și să încerce să „negocieze ceva pentru el”. Cu toate acestea, după ce mercenarii Wagner au preluat controlul în Rostov pe Don, sâmbătă dimineață, „s-a înțeles că problema este serioasă”.

În același timp, potrivit interlocutorilor Meduza, sâmbătă dimineață, conducerea de vârf a țării spera să rezolve situația „mai mult sau mai puțin pașnic”. Potrivit acestora, la primele ore ale dimineții, Alexandr Harichev, un apropiat al șefului blocului politic de la Kremlin, Serghei Kiriyenko, și șeful departamentului de politică internă al președintelui rus, Andrey Yarin, i-au sunat pe guvernatorii ruși și pe politicienii din sistem și le-au cerut să comenteze situația „în mod blând și fără referiri la personalitatea lui Prigojin”.

După numai o oră și jumătate, „recomandările” s-au schimbat: șefilor de regiuni și politicienilor li s-a spus să îl numească pe Prigojin „trădător” (acest lucru s-a întâmplat chiar înainte ca Putin însuși să vorbească despre evenimente). Această informație a fost confirmată pentru Meduza de o sursă din conducerea unuia dintre partidele parlamentare.

Nu se știe ce s-a întâmplat exact în acea oră și jumătate. Potrivit surselor, în acel moment se desfășurau negocieri nepublice între conducerea de vârf a țării și Prigojin: „Aparent, nu a ieșit nimic din ele”. Dacă Putin a participat la ele este, de asemenea, neclar. În jurul orei 10.00, ora Moscovei, președintele a ținut un discurs televizat în care l-a acuzat pe Prigojin de „trădare”, eliminând astfel complet posibilitatea unei rezolvări pașnice a situației.

O sursă apropiată guvernului rus, precum și o sursă apropiată Kremlinului afirmă că Prigojin „a început să se agite” în urmă cu aproximativ două săptămâni, după ce Putin a declarat că, pentru a continua ostilitățile în Ucraina, grupurile de mercenari trebuie să încheie un contract oficial cu Ministerul Apărării al Federației Ruse (fondatorul Wagner are un conflict de lungă durată cu acest departament).

Prigojin a refuzat categoric să semneze un acord cu departamentul militar, spunând că Ministerul Apărării este „un organism de stat important, o structură importantă”, dar „dacă a fost privatizat de un grup de persoane private, acest lucru nu înseamnă că ar trebui să participăm la această crimă”.

În același timp, omul de afaceri a făcut încercări informale de a eluda ordinul lui Putin. „El [Prigojin] a încercat să împiedice… A înțeles că în acest fel influența sa va fi mult subminată. I-am sunat pe toți, le-am oferit o soluție: ei spun că sunt gata să treacă sub Garda Rusă. În plus, el a cerut insistent controlul asupra pregătirii apărării teritoriale în regiunile de frontieră. A fost refuzat”, spune sursa.

Potrivit acesteia, chiar și atunci „în aer plutea un sentiment rău – ceva se va întâmpla: Prigojin este obișnuit să forțeze și isteria”. Un alt interlocutor apropiat Kremlinului adaugă că forțele de securitate rusești „au dormit” în această situație: „Poate că nu au îndrăznit să-i spună președintelui că ceva nu este în regulă cu Prigojin (…) Din punct de vedere tactic, era mai profitabil să închidă ochii – dacă ai raportat o problemă, trebuie să o rezolvi.”

Una dintre sursele apropiate administrației prezidențiale recunoaște că și Kremlinul a subestimat problema: „Am discutat-o în cadrul unor întâlniri, am fost de acord că este un aventurier îndrăzneț și că nu se comportă conform regulilor. Riscul unei revolte militare a fost considerat zero – au considerat că doar un nebun ar putea face asta. Dar Prigojin chiar a eșuat”.

Acum Kremlinul este sigur că armata și forțele de securitate vor putea opri coloanele de mercenari Wagner. În același timp, unul dintre interlocutori nu are nicio îndoială că cel puțin unii mercenari vor reuși să „pătrundă la Moscova”. O altă sursă, apropiată de Administrația prezidențială, și-a scos deja familia din capitală.

Cu toate acestea, interlocutorii recunosc că însuși faptul că autoritățile ruse au permis declanșarea unei rebeliuni deschise va lovi în statutul și ratingul lui Putin – chiar dacă forțele de securitate vor reuși să învingă armata de mercenari a lui Prigojin: „În ajunul campaniei prezidențiale din 2024, există semnale așa și așa, ca să fiu sincer”. Sursele se așteaptă, de asemenea, la noi „represiuni” în interiorul țării: „Chiar dacă Prigojin este oprit rapid, vor înăspri, pentru orice eventualitate. Dacă nu, și mai mult”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Totuși grupul lui Prigojin a fost cam singurul care a adus victorii Rusiei în Ucraina … Acum Puțin și Medvedev nu mai amenință cu bomba atomica…. pai unde sa o dea … la ei in tara?

    Asta e șansă armatei din Ucraina.
    Toți „lingăii” lui Putin … gen Kadarov, Kiril … tremura un pic acum.

  2. este un scenariu care sa justifice pierderea razboiului din ucraina