G4Media.ro

Un celebru jurnalist pro-opoziţie din Georgia, Nika Gvaramia, a fost grațiat/ Uniunea…

sursa foto: Twitter/ Nika Gvaramia

Un celebru jurnalist pro-opoziţie din Georgia, Nika Gvaramia, a fost grațiat/ Uniunea Europeană salută decizia președintei Zurabishvili

Un celebru jurnalist pro-opoziţie din Georgia, Nika Gvaramia, a cărui arestare a stârnit critici la adresa libertăţii presei din această ţară, a fost graţiat joi, transmite AFP, citată de Agerpres.

Uniunea Europeană a salutat decizia de a-l elibera pe Gvaramia, prezentatorul şi proprietarul postului de televiziune Mtavari, condamnat în mai 2022 la trei ani şi jumătate de închisoare pentru „vătămarea intereselor financiare ale unui post de televiziune pe care îl conducea anterior”.

Joi seară, într-un anunţ neaşteptat, preşedinta Georgiei, Salome Zurabishvili, a declarat că „a luat decizia de a-l graţia pe Nika Gvaramia”.

În cadrul unei conferinţe de presă, ea a refuzat să prezinte motivele acestei decizii şi a declarat că nu doreşte să comenteze „ceea ce se încadrează în dreptul meu discreţionar”.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a salutat „decizia preşedintei de a-l graţia Nika Gvaramia” drept „un pas esenţial către depolarizare în Georgia”. „Viitorul Georgiei este în UE”, a adăugat el.

Gvaramia a susţinut că acuzaţiile împotriva sa au fost motivate politic.

Organizaţiile pentru drepturile omului Amnesty International şi Human Rights Watch au cerut eliberarea acestui jurnalist foarte critic la adresa guvernului.

Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ) s-a declarat „încântat că Nika Gvaramia a fost graţiat”.”Nu ar fi trebuit să fie întemniţat niciodată, iar menţinerea sa în detenţie este în contradicţie cu presupusul angajament al ţării faţă de libertatea presei”, a declarat Gulnoza Said, coordonatorul Programului pentru Europa şi Asia Centrală al CPJ.

Mai multe personalităţi proeminente şi membri în conducerea mai multor posturi de televiziune independente georgiene au acuzat de mult timp coaliţia de guvernământ condusă de partidul Visul Georgian că foloseşte justiţia pentru a înăbuşi opoziţia.

De asemenea, apărătorii drepturilor omului şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la libertatea presei din Georgia, spunând că sunt investigaţi managerii şi proprietarii ai aproape tuturor posturilor de televiziune independente.

Uniunea Europeană a inclus îmbunătăţirea libertăţii presei printre cele 12 condiţii pe care guvernul georgian trebuie să le îndeplinească pentru a obţine statutul de candidat oficial la aderarea la UE.

În octombrie 2015, Nika Gvaramia a susţinut că un oficial guvernamental a ameninţat că va publica videoclipuri înregistrate fără ştirea sa despre „viaţa sa privată” pentru a-l forţa să iasă din mass-media.

Din 2007 până în 2009, Gvaramia a deţinut mai multe funcţii în cabinetul fostului preşedinte Mihail Saakaşvili (2004-2013), supervizând cruciada anticorupţie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează