G4Media.ro

Proiect PSD: Interzicerea comercializării pe piaţa internă a cărnii sintetice obţinută în…

Sursa foto: Dreamstime

Proiect PSD: Interzicerea comercializării pe piaţa internă a cărnii sintetice obţinută în laborator din celulele de la animale / Sancţiuni cu amenzi între 20.000 lei şi 150.000 lei pentru nerespectarea prevederilor

Mai mulţi parlamentari PSD au depus, la Parlament, un proiect de lege de reglementare a sectorului cărnii, propunând, între altele, interzicerea comercializării pe piaţa internă a cărnii sintetice obţinută în laborator din celulele de la animale, iar operatorii economici să fie obligaţi să includă pe eticheta produselor de carne preţul de achiziţie din piaţa internă sau externă, transmite Agerpres.

Potrivit proiectului, inscripţionarea informaţiilor obligatorii privind etichetarea cărnii şi a produselor procesate pe bază de carne, precum şi a cerinţelor privind informarea explicită a cumpărătorului referitoare la conţinutul acestor produse se va realiza în conformitate cu condiţiile prevăzute în regulamentele europene din domeniu.

Eticheta va cuprinde codul QR, cât şi preţul de achiziţie al produselor atât din piaţa internă, cât şi din piaţa externă”, mai prevede proiectul.

Proiectul stabileşte că „produs românesc” din carne înseamnă „carnea şi produsele din carne rezultate din carcasele provenite 100% din fermele din România” şi este interzisă folosirea acestei sintagme, dacă nu sunt îndeplinite condiţiile.

„Produsele de carne comercializate pe piaţa internă vor cuprinde obligatoriu procentul de carne din compoziţie. Produsele din carne cu adaos de alte ingrediente se vor comercializa într-un spaţiu de prezentare şi vânzare bine delimitat, pe rafturi separate faţă de produsele din carne autentice (…), cu informare explicită către cumpărători a conţinutului acestor produse”, mai prevede actul normativ.

Aceste prevederi vor fi aplicate şi „în cazul meniurilor şi reţetelor mâncărurilor de pizzerie, de fast-food şi al produselor culinare din alimentaţia publică la prepararea cărora s-au utilizat produse de bază cu adaos de ingrediente”.

Totodată, meniurile unităţilor de alimentaţie publică vor menţiona toate produsele din carne cu adaos de ingrediente în produsul de bază, mai prevede proiectul.

„Orice neconformitate depistată de autorităţile competente de control este notificată direct operatorului economic sub a cărui denumire se comercializează produsul alimentar. Dacă operatorul nu are sediul în România, notificarea se face către importator sau distribuitorul produselor alimentare provenite din Uniunea Europeană şi din ţările terţe”, mai stabileşte actul normativ.

În cazul modificării informaţiilor de pe etichetă de către comerciant, acesta va fi sancţionat în conformitate cu legislaţia în vigoare.

„Comercializarea cărnii sintetice obţinută în laborator din celulele de la animale este interzisă pe piaţa internă”, la fel şi produsele culinare din alimentaţia publică la prepararea cărora s-a utilizat carnea sintetică.

Proiectul prevede şi sancţiuni cu amenzi între 20.000 lei şi 150.000 lei pentru nerespectarea prevederilor.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor va fi făcută de personalul împuternicit din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Autoritatea Naţională, Sanitară, Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor cu atribuţii de control în domeniu.

În termen de 90 de zile de data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Autoritatea Naţională, Sanitară, Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor vor elabora normele metodologice şi ghidul de definiţii şi termeni folosiţi în industria de procesare a cărnii, care se aprobă prin ordin comun.

Proiectul intitulat „Legea cărnii şi a produselor din carne” a fost iniţiat de 7 parlamentari PSD, între care şi Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

În 14 iunie, Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat, la audierea în comisiile parlamentare pentru a prelua acest portofoliu, că depune în Parlament Legea cărnii şi a produselor din carne, menţionând că aceasta, „pe modelul Legii laptelui şi a produselor lactate, va impune rafturi separate la carne, etichetare corectă şi interzicerea de grăsimi animale în produsele procesate din carne”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Câtă rusofilie in Partidul Înființat de un Kgbist! Dacă nu suferă un animal si nu trăiește o viață de cosmar inainte de a fi mâncat, nu este dacic cu adevărat! 🤮🤮🤮

  2. domne, noi suntem mai japonezi si sud-coreeni decit japonezii: ia sa-i invatam noi ce inseamna patriotismul mioritic si sa interzicem ceva, orice! si eu daca maninc sau cumpar pe piata neagra, ce-mi face? ma pune sa vomit? iau bataie si mi se confisca halca? intru la puscarie 10 ani ca am gustat un greiere sau carene sintetica? dar politicienii nostri maninca in fiecare zi rahat… ar trebui sa interzica rahatul, strica si corupte justitia rom, originala

    • Stai domle liniștit ca nu te va pune nimeni sa borasti gândacii sau viermii. De plăcerile matale nu se va lega nimeni.

  3. Un fel de tara arde si baba se piaptana. In primul rand ca o asemenea aberatie ep foarte posibil sa nu treaca de constitutionalitate. Ar trebui sa vina cu dovezi foarte stiintifice pentru a interzice ceva (e otravitor, e toxic, halucinogen etc.?), pe urma daca unii vor sa cumpere si sa consume carne sintetica, cum le interzici asta?

  4. Deci cea mai mare problema acum e pe ce aleg eu sa dau banii? Altele mai importante nu sunt?