G4Media.ro

Eliminarea completă a tarifelor de roaming, propusă la nivelul UE de europarlamentarul…

sursa foto: Unsplash

Eliminarea completă a tarifelor de roaming, propusă la nivelul UE de europarlamentarul Alin Mituța, anunță REPER

Eliminarea completă a tarifelor de roaming a fost propusă la nivelul Uniunii Europene de europarlamentarul Alin Mituță, anunță partidul REPER.

  • ”Eurodeputatul Alin Mituța (REPER), raportor pentru Actul privind Infrastructura Gigabit (Gigabit Infrastructure Act – GIA) a introdus în raportul publicat pe 19 iunie eliminarea completă a tarifelor pentru așa-numitele apeluri intra-UE, adică apelurile inițiate dintr-un stat membru în altul sau apelurile internaționale”, se arată într-un comunicat al partidului.

În prezent, costul acestor apeluri este limitat la 19 cenți/minut însă legea europeană care reglementează acest aspect urmează să expire în mai 2024.

  • “Cred că Actul privind infrastructura Gigabit este vehiculul legislativ adecvat pentru a reglementa apelurile intra-UE și ar putea fi ultima noastră șansă de a le reglementa înainte de expirarea prevederilor actuale. Acesta este un pas semnificativ care nu numai că i-ar ajuta pe cetățenii noștri prin încurajarea comunicațiilor și schimburilor intra-UE, dar ne-ar permite să creăm o adevărată piață unică pentru serviciile digitale și de telecomunicații în UE. Un pas înainte a fost făcut în 2017, cu eliminarea taxelor de roaming și ar trebui să ne propunem să lucrăm în continuare pentru eliminarea barierelor și pentru apelurile intra-UE”, se mai arată în comunicat.

REPER mai transmite că, în raportul publicat, Alin Mituța propune de asemenea măsuri privind ”grăbirea și simplificarea procedurilor pentru instalarea de fibră optică și de acces la 5G. În prezent, procentul de gospodării din UE cu acces la bandă largă fixă de cel puțin 1 Gbps este foarte scăzut, cu doar 7,58% dintre gospodăriile din UE. Acoperirea 5G a gospodăriilor este, de asemenea, destul de scăzută în UE, cu doar 65,8%, aceste cifre fiind și mai scăzute în mediul rural”.

  • “Pentru a aborda disparitățile regionale și pentru a reduce decalajul digital dintre zonele rurale și urbane, am întărit rolul companiilor care instalează turnuri de acces 5G introducând o protecție suplimentară împotriva practicilor speculative privind terenurile. În al doilea rând, m-am concentrat pe extinderea accesului la infrastructura fizică pentru clădirile comerciale din zone rurale și slab populate, în scenarii bine definite, în care alte alternative nu sunt disponibile. Cu acest nou regulament vom putea să ne asigurăm că cvasi-totalitatea cetățenilor europeni vor avea acces la internet de mare viteză până în 2030. Accesul la internet trebuie să devină treptat similar unui drept, întrucât mare parte din activitățile viitorului vor avea o componentă digitală”, a mai transmis Alin Mituța.
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Apelul din țara de origine in alta țara europeană nu este roaming. Tarifele la roaming au fost eliminate de mult, ce vor sa elimine e tariful între statele UE când apelezi din rețeaua de reședința .
    Titlul cam mare pentru așa REPER