G4Media.ro

Ce îi spui ca părinte sau profesor elevului care suferă de anxietate…

Sursa foto: Pexels

Ce îi spui ca părinte sau profesor elevului care suferă de anxietate înaintea examenelor – sugestiile unei profesoare britanice, expertă în psihologie, pe baza cercetărilor în domeniu

Când părinții și profesorii insistă pe posibilele rezultate pozitive ale examinării, acest lucru îi ajută pe elevii afectați de anxietate înaintea examenelor, pe când accentul pe riscurile asociate unor rezultate slabe poate face să crească nivelul anxietății, ceea ce poate afecta negativ rezultatele în examene, potrivit unei analize recente publicate de o expertă în psihologie în publicația The Conversation, preluată de Edupedu.ro.

Autoarea Laura Nicholson, lector universitar, a realizat analiza raportându-se la un set de examene-cheie date de liceenii britanici, GCSE, însă rezultatele vizează abordări generale ale testărilor cu impact major, neținând cont de specificul examenelor menționate.

Potrivit resurselor de specialitate citate și propriilor cercetări ale autoarei, anxietatea produsă de apropierea unui examen asupra unor elevi este asociată unei performanțe mai slabe în acele examene, iar elevii au nevoie să fie încurajați de părinți și profesori pentru a face față mai bine acestei presiuni. În aceste condiții, limbajul folosit este important și poate influența reacția elevilor.

Ea notează, în analiza The Conversation, că unii elevi pot reacționa profund negativ atunci când mesajele pe care le primesc pun accentul pe rezultatele posibil negative ale testării, precum: “dacă nu înveți bine, nu vei ajunge la facultate”. Aceasta, pentru că, atunci când este accentuat riscul eșecului, fie și sub forma unor note sub așteptări, unii studenți se simt amenințați, iar nivelul de anxietate crește.

Citește integral pe Edupedu.ro.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează