G4Media.ro

Dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu în limita a 3 grame…

Sursa foto: Unsplash / David Gabrić

Dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu în limita a 3 grame și înlocuirea cu amendă, ca în unele state UE și Thailanda – proiect de lege REPER

Deputații partidului REPER Simina Tulbure, Oana Cambera, Cristina Rizea, Andrei Lupu și Daniel Toda au depus luni un proiect de lege care prevede dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu, în limita a 3 grame, potrivit unui comunicat al partidului.

Pentru a intra în vigoare, e nevoie ca proiectul depus de parlamentarii de opoziție să primească voturi de la o majoritate în Parlament.

Propunerea legislativă prevede înlăturarea sancțiunilor penale (închisoare, amendă penală) și înlocuirea acestora cu sancțiune contravențională între 1000 și 3000 de lei pentru posesia de cantități mici de canabis în vederea consumului personal.

Aceasta inițiativă este prima de acest fel din istoria României și urmărește alinierea legislației antidrog românești cu cea a partenerilor internaționali precum Italia, Spania, Belgia, Luxemburg, Malta, Austria, Cehia, Slovenia, Canada sau Thailanda, cu recomandările Comisiei Globale pentru Politica Drogurilor (GCDP) și cu direcțiile susținute de experții Organizației Națiunilor Unite (ONU) și cei ai Consorțiului Internațional pentru Politicile Publice în Domeniul Drogurilor (IDPC), arată comunicatul REPER.

În plus, inițiatorii propun ca sumele provenite din aplicarea amenzilor să fie folosite pentru finanțarea programelor naţionale de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri şi programele de interes naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri.

Acesta este primul pas și pentru reglementarea legală a posesiei de canabis medicinal justificată de prescripție medicală, susține partidul condus de co-președinții Ramona Strugariu și Dragoș Pîslaru.

Propunerea legislativă este elaborată cu sprijinul criminologului Vlad Zaha, în urma consultărilor și cercetărilor efectuate de către acesta pe tema politicilor publice în materie de consum de droguri. Vlad Zaha este criminolog specializat în politicile publice din domeniul drogurilor și criminologie publică intervenționistă, acesta desfășurându-și în prezent activitatea la Universitatea Oxford.

„Prin dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu în limita a 3 grame și substituirea cu amenda contravențională preconizăm scăderi semnificative ale problemelor sociale, medicale și penale asociate consumului de canabis, scăderi semnificative ale consumul de etnobotanice, precum și eliberarea a mai mult de 50% din dosarele DIICOT pentru cantități mici de canabis și eficientizarea activității forțelor de ordine. Reamintim, de asemenea, că 45% dintre tinerii români cu vârste între 16-25 de ani au consumat canabis cel puțin o dată, iar 51% susțin eliminarea pedepselor penale pentru canabis – însemnând peste 1 milion de persoane doar în această grupă de vârstă”, au declarat inițiatorii propunerii legislative.

Context. În România este interzis consumul de canabis, însă de câțiva ani se discută despre posibilitatea legalizării utilizării acestuia exclusiv în scop medical.

Proiectul de lege în acest sens a fost scos de la sertar pentru prima dată de când a fost inițiat, în urmă cu peste 3 ani. Deși este susținut de parlamentari din toate partidele, proiectul nu a fost dezbătut niciodată până în martie 2023, când a existat o primă discuție în Comisia de sănătate a Camerei Deputaților. Proiectul de lege nu conține însă nicio prevedere referitoare la legalizarea consumului în scop recreativ. Consumul de canabis este în prezent sancționat cu închisoarea de la trei luni la doi ani sau cu amendă penală.

Proiectul de lege pentru utilizarea canabisului în scop medical în România a fost inițiat încă din decembrie 2019 de zeci de parlamentari de la toate partidele. Proiectul a trecut de Senat prin adoptare tacită, iar la Camera Deputaților a rămas în sertar la comisii. Abia în martie 2021 Guvernul Cîțu a trimis punctul de vedere, care este negativ, argumentat în peste 20 de pagini.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. PSD-ul tău se teme de USR și REPER,pentru că USR și REPER sunt oameni cinstiți și nu aveți cu ce să-i șantajați.

  2. Bravo, REPER. In sfarsit un partid politic normal la cap care nu vrea sa bage la puscarie oamenii si vor ca acestia sa fie ajutati

  3. Iar baga astia comentacii la inaintare.

    La fiecare stire in care Romania are sansa sa se apropie de civilizatie, apar si comentariile (USR e de vina, progresism, trotinete, Soros, ne vand tara, ne drogheaza copiii, REPER pe spirale).

    Apropo, cat mai e rubla, baieti?

  4. Membru AUR, prins cu marijuana în Parlament. ”Nu i-a trecut prin labirintul sofisticat al minții că face o greșeală”

  5. Da, Clara asa mai este, stire din 2019: TSD propune legalizarea drogurilo ri a prostitútiei

  6. Nu stiu, daca esti curioasa intreaba pe sefii tai drogalai de la AUR-PSD, iti zoc ei 100%

  7. Doare adevarul Clara Rubla?

  8. Cu cat vindeti gramul la AUR?

  9. Bye bye Clara 👍🏼🤣