G4Media.ro

Planeta „ascunsă” de la marginea sistemului nostru solar ar putea fi de…

sursa foto: Pexels.com

Planeta „ascunsă” de la marginea sistemului nostru solar ar putea fi de cinci ori mai mare decât Pământul

O planetă uriașă care nu a fost niciodată observată de astronomi ar putea să se ascundă, aproape invizibil, la marginile întunecate ale sistemului nostru solar, cred unii oameni de știință.

Până în 1846, astronomii au identificat toate cele opt planete principale și, de atunci, au descoperit alte câteva „planete pitice”, inclusiv Pluto, transmite Yahoo News.

Dar căutarea misterioasei „a noua planete”, despre care se crede că se află mult dincolo de Neptun, în sistemul nostru solar, continuă, a declarat Sara Webb, expert în spațiu.

Există multe dovezi privind existența acestei planete – despre care se crede că se află de 20 de ori mai departe de Soare decât Neptun – dar este posibil ca aceasta să fie imposibil de observat cu tehnologia actuală.

Planeta gigantică și ascunsă se crede că este de 10 ori mai mare decât Pământul și că se află pe o orbită care are nevoie de 10.000 sau 20.000 de ani pentru a se roti în jurul Soarelui.

Scriind în The Conversation, Webb, de la Universitatea Swinburne din Australia, a declarat: „Există un motiv întemeiat pentru care astronomii petrec multe sute de ore încercând să localizeze o a noua planetă, cunoscută și sub numele de Planeta Nouă sau Planeta X. Și asta pentru că sistemul solar, așa cum îl cunoaștem, nu prea are sens fără ea.

Prin înțelegerea atracției gravitaționale obținem cel mai important indiciu pentru o posibilă Planetă Nouă.

„Când ne uităm la obiecte foarte îndepărtate, cum ar fi planetele pitice de dincolo de Pluto, constatăm că orbitele lor sunt puțin neașteptate. Ele se deplasează pe orbite eliptice (de formă ovală) foarte mari, sunt grupate împreună și există pe o înclinație în comparație cu restul sistemului solar.

„Atunci când astronomii folosesc un computer pentru a modela ce forțe gravitaționale sunt necesare pentru ca aceste obiecte să se miște astfel, ei descoperă că ar fi fost nevoie de o planetă cu o masă de cel puțin 10 ori mai mare decât cea a Pământului pentru a provoca acest lucru.”

Anterior, un om de știință de la Institutul de Tehnologie din California (Caltech) a sugerat că nu numai că planeta Nouă există, dar ar putea fi de cinci ori mai mare decât Pământul.

Profesorul Konstantin Batygin a declarat: „La cinci mase terestre, este probabil ca Planeta Nouă să amintească foarte mult de un super-Pământ extrasolar tipic”.

Super-Pământurile sunt corpuri stâncoase, precum planeta noastră, dar mult, mult mai mari.

Pe planetă, este probabil să fie extrem de slabă, deoarece se află atât de departe de Soare, astfel încât ar putea trece până la 1.000 de ani până când planeta va fi observată.

Alți cercetători cred că, în schimb, ar putea exista un disc imens de obiecte înghețate.

Webb este optimist că Planeta Nouă ar putea fi găsită mai devreme sau mai târziu, datorită noii generații de telescoape spațiale.

Ea a spus că există provocări unice în ceea ce privește reperarea acestui obiect uriaș.

„Avem doar mici ferestre de nopți în care condițiile trebuie să fie perfecte. Mai exact, trebuie să așteptăm o noapte fără lună și în care locația din care observăm să fie orientată spre partea potrivită a cerului.

„În următorul deceniu, vor fi construite noi telescoape și vor începe noi cercetări ale cerului. Acestea ar putea să ne ofere ocazia de a dovedi sau infirma existența sau nu a Planetei Nouă.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează