G4Media.ro

Şeful Institutului pentru Fizica Pământului: Cutremurul din Gorj nu are legătură cu…

Foto: Pexels

Şeful Institutului pentru Fizica Pământului: Cutremurul din Gorj nu are legătură cu Turcia

Cutremurul cu magnitudinea 5,2 care a avut loc luni după-amiaza în zona seismică Gorj nu are nicio legătură cu cele care se produc în Turcia, pentru că este pe altă placă tectonică, a declarat pentru Agerpres, Constantin Ionescu, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

„Nu are legătură cu Turcia, nu are cum. M-am uitat peste mişcările plăcii cu date de GPS, de la est la vest, la sud, a plăcii anatoliene, iar ale noastre dacă au legătură au cu cele din Serbia, din Croaţia, din zona aceasta. Este pe altă placă tectonică. Cutremure au mai fost în zona seismică Gorj, dar foarte rare, au mai fost în anii 1980, 1910, 1893 dar cu magnitudini mici, în jur de 4. Nu anunţă nimic. Este ceva normal”, a precizat Ionescu.

Directorul general al INCDFP a explicat, de asemenea, că regiunea în care a avut loc seismul nu are suficientă energie să dea cutremure mai mari decât cel care a fost.

„Regiunea de aici nu poate, nu are suficientă energie să dea cutremure mai mari decât cel care a fost acum. Este unul dintre cutremurele mari”, a precizat Ionescu, potrivit Digi24.

Acesta a arătat că este posibil să mai fie replici pentru că aceste cutremure de suprafaţă produc replici mai multe.

„Aceste cutremure, cum aţi văzut şi la turci, cutremurele de suprafaţă produc replici destul de multe. Ele de obicei sunt mai mici”, a mai arătat sursa citată.

Constantin Ionescu a subliniat, de asemenea, că intensitatea cutremurului a fost mică, V, spre deosebire de intensitatea cutremurului din Turcia care a fost IX.

„Mişcarea pământului de jos în sus sau pe direcţiile cutremurului nu este îngrijorătoare. Intensitatea este mică. La turci a fost intensitate de nouă, aici intensitatea a fost cinci. Undele se deplasează pe toate direcţiile. Depinde acum de structura geologică. În anumite zone dacă este rocă undele se amplifică. Dacă este leos cum este zona asta de câmpie ele se atenuează. Din ce avem noi informaţii nu s-au produs pagube”, a precizat Constantin Ionescu.

Directorul general al INFP a reafirmat că pentru zona Vrancea nu sunt motive de îngrijorare.

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5,2 s-a produs, luni, la ora locală 16:58, în Oltenia, judeţul Gorj, potrivit datelor afişate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul s-a înregistrat la o adâncime de 16,5 kilometri şi a fost localizat la 109 km sud-vest de Sibiu, 111 km nord-vest de Craiova, 145 km vest de Piteşti, 158 km sud-est de Timişoara, 178 km sud-est de Arad, 184 km sud de Cluj-Napoca şi 206 km vest de Braşov.

Cutremurul a fost urmat, până acum, de trei replici, cu magnitudini de 2,4, 2,8 şi 3,4 pe Richter.

Cea mai importantă replică, de 3,4 pe Richter, s-a produs la ora locală 17:50, la o adâncime de 8,2 kilometri la la 104 km sud-vest de Sibiu, 107 km nord-vest de Craiova, 139 km vest de Piteşti, 164 km sud-est de Timişoara, 181 km sud de Cluj-Napoca, 182 km sud-est de Arad şi 198 km vest de Braşov.

Cel mai mare seism din 2022 s-a produs în data de 3 noiembrie şi a avut magnitudinea de 5,4, în timp ce în 2021 a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur de 4,7 pe Richter.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Cutremurul din Gorj nu are legatura nici cu pensiile speciale 😁

  2. Nu poti să elimini complet o posibila legatura. Tot ce poate fi spus e ca influenta via Turcia e mică sau nesemnificativă având în vedere distanta mare dintre epicentre.

    Perioada de timp fără cutremure e bad news pt că seismele au o anumită frecvență. Dacă nu se produc mai multe nai mici pe durată mare probabilitatea să vină unu nasol e mai mare

    • Wow! Știe Petre plete ce se întâmplă în fundul pământului. Fără cuvinte!

    • Păi tocmai asta e că nu știu și nici seismologii n-au cum ști cu certitudine. Nu prea ai cum să vezi în profunzime la 15-20 de km și chiar presupunând că vezi n-ai de unde să stii cu certitudine că pleacă sau nu la pachet plăcile și cum. De cele mai multe ori se prind seismologii după cutremur care a fost falia care a cedat prin măsurători gps etc

    • Poate vorbi Tata Leana- ca noi- dat profesionistii, oamenii de stiinta nu o pot face fara argumentatie stiintifica ca trec in desene animate….

    • @eva Dacă ar știi profesioniștii ar spune înainte de producerea cutremurului ce și cum. Seismologii în mare măsură se ocupă cu catalogarea seismelor, magnitudine/pozitiei/adâncime/replici/statistici/etc

      Dacă ar exista specialiștii ăia la care visează Eva am avea pe lângă meteo, rubrica Cutremure. Probabil vom avea așa ceva undeva în viitor

  3. Deci, nu au fost armele americanilor. 🤔

  4. Seismologie = astrologie

  5. Cutremurul din Gorj nu are legătură cu Turcia dar are legătură cu cutremurul din Turcia.

  6. are legatura cu americanii lu’ sosoaca si aur-de-la-rusi, care se stie ca la gorj e un pol de daci adevarati si au vrut sa ne distruga cu satelitul lor

  7. INCDFP e degeaba daca nu alterteaza ISU ca dea Ro Alert ca sa pot sa te adapostesti. Numai vin cu pareri post factum si ard gazul degeaba pe bani publici.

  8. Slava domnului ca a mai aparut un subiect de creat trafic pentru media ca razboiul incepuse sa se cam fasaie…

  9. Știrea această nici nu-și găsea locul în mod normal în peisajul mediatic(ce legătură să aibă faliile seismice anatoliană și arabă cu România ,recte Oltenia,Banatul ,vestul și centrul Romăniei?),dar este dată pentru a potoli reacțiile panicarde și emoționale de după catastrofa de cutremur din Turcia și Siria.Poate e bine că oamenii încep să se teamă,că văd adevărata putere a lui Dumnezeu,căreia nu i te poți opune,căci s-or mai îmbuna și ei și vor face presiuni sociale pentru ca autoritățile române să ia toate măsurile necesare în cazul unui cutremur major(cine știe,măcar prin ONG-ri).

  10. Al dreak,ce mai coincidenta!!!