G4Media.ro

Furtună puternică în Noua Zeelandă: centre de evacuare pregătite, localnicii sfătuiți să…

Sursa foto: Twitter MetService

Furtună puternică în Noua Zeelandă: centre de evacuare pregătite, localnicii sfătuiți să aibă provizii pentru trei zile, zeci de mii de saci cu nisip distribuiți, zboruri anulate și mii de oameni rămași fără curent electric

Mii de oameni din Noua Zeelandă au rămas fără curent electric, în timp ce unele părți ale țării au fost afectate de începutul unei furtuni puternice. Gabrielle a lovit peste noapte Insula Norfolk din Australia și a ajuns în cea mai nordică regiune a Noii Zeelande. Meteorologii au emis avertizări cod roșu de ploi și vânt puternic, de peste 130 km/h, pentru Auckland și Northland, transmite BBC.

Au fost înființate centre de evacuare, iar locuitorii s-au pregătit. Aceștia au fost sfătuiți să se asigure că au suficiente provizii pentru trei zile, în cazul în care rămân blocați în casă.

Furtuna – care a fost retrogradată de la ciclon – vine la câteva săptămâni după ce ploi torențiale au inundat orașul Auckland, care rămâne sub stare de urgență. Zeci de mii de saci de nisip au fost distribuiți acolo din cauza îngrijorărilor legate de solul îmbibat cu apă și de infrastructura slăbită care au făcut ca locuințele să fie mai vulnerabile la inundații.

Air New Zealand, transportatorul aerian național, a anulat mai multe zboruri interne înainte de sosirea furtunii.

Pe Insula Norfolk, care se întinde pe o suprafață de puțin peste 34 de kilometri pătrați în Oceanul Pacific, între Noua Caledonie și Noua Zeelandă, autoritățile au anunțat că au strâns copacii căzuți pe drumuri și au restabilit curentul electric oprit de furtună.

„Mai sunt încă acțiuni de curățare considerabile de întreprins și ar putea dura ceva timp până când serviciile precum energia electrică vor fi restabilite”, a precizat Emergency Management Norfolk Island.

MetService din Noua Zeelandă a avertizat că vântul ar putea fi în continuare suficient de puternic pentru a dărâma copacii și liniile electrice și că ar putea cădea suficientă ploaie pentru a provoca noi inundații și alunecări de teren în zilele următoare.

Primul ministru Chris Hipkins a declarat: „Mesajul nostru principal pentru oamenii din întreaga țară este să vă rugăm să luați în serios avertismentul de vreme severă și să vă asigurați că sunteți pregătiți. Asigurați-vă că aveți trusele de urgență, asigurați-vă că știți unde trebuie să mergeți în cazul în care trebuie să vă evacuați locuințele”.

Peninsula Coromandel și regiunea Tairāwhiti/Gisborne, care au fost, de asemenea, afectate de ploile torențiale recente, au fost plasate sub cea mai gravă alertă meteorologică.

Locuitorilor din zonele predispuse la inundații li s-a spus să se pregătească de evacuare.

„Există un anumit grad de nervozitate și anxietate în jurul acestui eveniment care se apropie”, a declarat primarul districtului Thames-Coromandel, Len Salt, pentru site-ul de știri Stuff.

„Oamenii din Coromandel sunt destul de rezistenți, dar faptul că am fost în situația de a ne confrunta cu evenimente de furtună de la începutul lunii ianuarie… oamenii sunt obosiți.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...