G4Media.ro

Președinta Ungariei: Până acum, Rusia nu a fost cel mai important partener…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Președinta Ungariei: Până acum, Rusia nu a fost cel mai important partener al nostru și nici nu va fi în viitor / Ar fi bine să ne întoarcem la o cooperare pragmatică cu SUA și China / Trebuie să încetăm practica ca cineva să ne spună ce, cum și când ar trebui sau nu ar trebui să facem

Președinta Ungariei, Katalin Novák, a declarat, într-un interviu publicat, sâmbătă, de portofolio.hu, că Ungaria este parte a Occidentului, iar Rusia nu a fost și nici nu va fi cel mai important partener al Budapestei.

Ea a mai spus că ar fi bine ca Ungaria să se întoarcă la o cooperare pragmatică cu SUA și China și că trebuie să încetezepractica ca cineva să îi spună ce, cum și când ar trebui sau nu ar trebui să facă.

Despre războiul din Ucraina, Katalin Novák a spus că este nevoie de pace cât mai curând posibil.

„Fără ruși și fără ucraineni, nu este posibil să ne gândim în mod semnificativ la realizarea păcii, în plus, va fi nevoie și de cei care ajută Ucraina de la distanță. Sunt unii care cred că poate exista pace doar atunci când o parte o învinge pe cealaltă, ceea ce înseamnă că înarmarea și războiul trebuie să continue.

Potrivit poziției ungare – care este împărtășită și de Papa Francisc și de diplomația Sfântului Scaun – trebuie încheiat mai întâi un armistițiu, după care pot fi definite condițiile de bază pentru o pace pe termen lung. În calitate de șef de stat, de creștin și de mamă, îmi exprim votul în favoarea unei încetări a focului cât mai curând posibil”, a afirmat ea.

Întrebată cum vede relațiile Ungariei cu Rusia în contextul războiului, având în vedere că, în ultimii 13 ani, unul dintre elementele definitorii ale politicii Ungariei a fost deschiderea către Rusia, Katalin Novák a răspuns că Ungaria se străduiește să aibă relații pragmatice și bune cu alte țări, iar baza acestei relații este respectul reciproc.

„Până acum, Rusia nu a fost cel mai important partener al nostru și nici nu va fi în viitor. Ne reducem dependența de transportatorii de energie ruși, stăm pe mai multe picioare, căutăm oportunități bune de afaceri în întreaga lume și încercăm să facem Ungaria cât mai atractivă pentru capitalul străin.

Rusia a fost, este și va fi, nu va dispărea sau nu se va prăbuși complet după război. Economia rusă este una dintre cele mai decisive și întreține relații strânse cu țări din afara lumii occidentale. Pe termen lung, trebuie să abordăm și acest aspect”, a adăugat ea.

„Ungaria nu este pur și simplu «orientată spre Occident», ci o parte integrantă și inalienabilă a Occidentului, de cel puțin o mie de ani. Aceasta este atât o alianță pe care ne-am asumat-o, cât și un destin comun. În calitate de președinte al Republicii, una dintre cele mai importante sarcini ale mele este să reprezint Ungaria în lumea internațională. Cred în diplomația tradițională. Obiectivul meu este ca toți aliații noștri să ne poată fi alături cu îndrăzneală și în mod deschis.

De ce ar trebui ca Ungaria să își stabilească poziția, deciziile și acțiunile sale în primul rând din acțiunile bune sau rele ale altora? Trebuie să fim atenți la schimbările care au loc în politica mondială, trebuie să ținem cont și de modul în care acestea ne vor afecta pe noi și mediul nostru, dar trebuie să încetăm practica ca cineva să ne spună ce, cum și când ar trebui sau nu ar trebui să facem.

Suntem o națiune independentă, suverană, adultă, cu valori și interese. Trebuie să ținem cont în primul rând de acestea și astfel să ne mărim marja de manevră”, a susținut Katalin Novák.

Președinta Ungariei a susținut că ar fi bine ca țara sa să se întoarcă la „o cooperare pragmatică cu Statele Unite și același lucru este valabil și pentru China”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

25 comentarii

  1. „În calitate de șef de stat, de creștin și de mamă, îmi exprim votul în favoarea unei încetări a focului cât mai curând posibil” spuse doamna.
    Dar a uitat sa mentioneze ca „marii crestini rusi „de la est au inceput razboiul iar „popii crestini rusi”insufla puterea „crestina”tancurilor,rachetelor etc care ucid un alt popor crestin.Mesteca vorbe dar nu le intelege.
    Politicienii unguri de peste granita ca si cei din granitele Romaniei sunt doar niste evruc (citeste invers)care nu merita nici un respect.

    • Eu credeam că Ungaria își armonizează acțiunile cu cele ale Uniunii Europene, a cărei parte este, nu a Occidentului în general, și nici ca țară „independentă”.

      …Pentru că orice altă alternativă în atitudinea Ungariei servește de fapt interesele Rusiei și le subminează pe cele ale Uniunii Europene.

  2. nu aveti de ales daca doriti sa mai reprezentati ceva in ue .

  3. Marioneta lui orban a luat cuvantul

  4. Ce înseamnă să primești niște șuturi în c.u.r pentru impulsionare…

  5. Atunci DE CE IL PUPA-N COOR V. Orban cu atata dedicatie pe „to’arasu’ Putin” ?? Ne poate explica asa zisa Presedinta a Hungariei (de fapt o „pres. de paie”) Sau acum Orban acceseaza si coorul lui Xi – „ping-pong” ? Mare aplicatie pentru c… au hungurii !

    • Felicitari! Femei, barbati de stat care nu se lasa incovoiati. Aaa, ce ziceti? Invatam ceva sau tot tute?

  6. Pazea capra raioasa cu coada in sus a luat cuvantul.
    L-a tarat pe Papa in balariile putiniste si-a arogat europenismul si suveranitatea.
    Vrajeli pentru propriul electorat. Hanibal ante portas! Nu mai e timp de gluma si de ciudatenii orbaniste. Deja ne tinem de nas cand apare cate un maghiar suveranist.

  7. OARE EXISTA FUNCTIE DE PRESEDINTA SAU PRESEDINTE?

  8. Cuciana ati depasit demult „marrja de manevra” si nu, sunteti in UE, nu mai aveti cum sa fiti „națiune independentă, suverană, adultă, cu valori și interese” ca in secolul XX. NU mai sunteti „natiune suverana” decat pe hartie, pentri orgolu. Daca vreti „natiune suverana”, iesiti din UE! O sa vedeti ca o sa fiti si mai putin suverani! Ungarie are nevoie de cel putin un deceniu dupa Orban ca sa fie ce trebuie. Electoratul care l-a votat pe Orban anul trecut este viciat. Responsabilitatea unui politician nu este numai in fata electoratului sau dintr-un gard de sarma si pana in altul!

  9. Un alt fel foarte diplomatic de a spune: „nu credem si nu facem automat ce ne dicteaza Marele Licurici, mai intai de toate trebuie sa ne asiguram ca e in interesul national al Ungariei. Asta se aplica si in relatia cu SUA, si cu Rusia si cu China”.

    Inca o data ungurii arata ca au o cultura politica cu sute de ani inaintea noastra…

    • Au o pulă-n curul dumitale b0ule clonagiu! :)))))

    • Virusii bolsevismului,inca din 1919,îi mană pe ei în luptă,la care se adaugă dorinta de salvare a agoniselii de pe urma coruptiei,care „nu a fost atinsa nici macar cu o floare”.Se prefac ca si ai nostri ca o sugrumă acuma,ca sa ia banii UE,dar „în spate leopardul”îsi arată coltii în continuare.

  10. Exprimare echivoca.
    Nu vorbeste cu subiect si predicat, in ziele astea, cand razboiul bate la usa…noastra.
    Pai isi inchipuie aceasta unguroaica ca noi o sa lasam Ungaria in pace cand o sa fim cotropiti de rusi?
    `Ucideti pe rusi si pe toti prietenii lor`, asta o sa fie noul slogan!

  11. Minte de stinge unguroaica.

  12. mesaju de la sfarsit contrazice inceputu…asta vrea ca horbanu…si cu dansa n qwr si cu sufletu-n raiu financiar….😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  13. Functia nu are gen in lb rom! Nu exista „presedinta”, „doctorita”. Exista doamna presedinte X sau doamna doctor Y.

  14. Tot asa cum Ungaria a fost parte a Occidentului o mie de ani, la fel de bine se poate dezoccidentaliza in treizeci. Nu exista nicio garantie. Astea sunt vrajeli servite electoratului.

    @avIFCRB: desi limba română actuala are aproape numai forma de masculin pentru functiile oficiale, asta nu inseamna ca limba este incremenita, ci anume ca lucrurile se pot schimba, si ca se vor schimba pentru a reflecta mai bine niste realitati sociale. Deci, se poate spune doctorita, dentista, presedinte, ministra etc.

  15. Ati fost ,sunteti si veti fi un puctulet pe harta lumi .

  16. Așa e doamnă, dar când nu știi singură ce e corect săfaceți, cineva trebuie să-ți spună. Și voi ați dovedit că nu știți. O să vă întoarceți cu coada-ntre picioare..

  17. Astia doi joaca cel mai ordinar teatru sau polistul bun si politistul rau. in cazul in care treaba se impute pt Ungaria sa aiba portita de iesire prin presedinte sau daca treaba „merge bine” Orban sa iasa triumfator in fata maghiarilor spalati pe creier, incercand sa refaca „ungaria mare” cu u + m mic.

  18. Am auzit ca d-l presedinte AUR,GEorge Simion,se întalneste cu Alexandru Dughin la Budapesta,la invitatia lui Viktor Orban,prietenul lui Liviu Dragnea.Onorurile,masa si dansul pe granite vor fi asigurate de gazdă,iar presedinta(nu am de ales)va pune dangaua.🤣