G4Media.ro

Antreprenori din Turcia, arestați din cauza prăbușirii clădirilor în urma cutremurului /…

Sursa foto: ILYAS AKENGIN / AFP

Antreprenori din Turcia, arestați din cauza prăbușirii clădirilor în urma cutremurului / Cine se află printre aceștia

UPDATE: Autoritățile din Turcia au reținut mai multe persoane responsabile de construcția clădirilor care s-au prăbușit în urma cutremurului catastrofal de luni, potrivit agenției de presă turce de stat Anadolu, transmite CNN.

Hasan Alpargün, proprietarul unei companii care a construit clădiri distruse în orașul Adana, a fost reținut sâmbătă la Nicosia, în Cipru, potrivit Anadolu.

Procurorii din orașul Adana au emis un ordin de reținere pentru 62 de persoane în legătură cu o anchetă privind clădirile distruse de cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade.

Mehmet Yașar Coșkun, despre care Anadolu a afirmat că este antreprenorul pentru Rönesans Residence, un bloc de apartamente de lux care s-a prăbușit în provincia Hatay, a fost, de asemenea, arestat sâmbătă. Coșkun a fost interceptat vineri de autorități pe aeroportul din Istanbul în timp ce încerca să fugă în Muntenegru, potrivit Anadolu.

Antreprenorul İbrahim Mustafa Uncuoğlu a fost, de asemenea, reținut sâmbătă la Istanbul pentru presupuse inspecții defectuoase ale apartamentelor Bahar, care s-au prăbușit în epicentrul seismului din Gaziantep, a precizat agenția de știri.

Știrea inițială: Poliția turcă a reținut 12 persoane din cauza clădirilor prăbușite în provinciile sud-estice Gaziantep și Șanlıurfa, în urma cutremurului uriaș care a lovit Turcia, a anunțat sâmbătă presa locală. Printre cei reținuți se numără și antreprenori, a precizat agenția de presă DHA, potrivit The Guardian.

Cel puțin 6.000 de clădiri s-au prăbușit după ce un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade a lovit regiunea, provocând moartea a peste 25.000 de persoane și stârnind furie din cauza calității proaste a locuințelor, relatează AFP.

Sunt așteptate mai multe rețineri după ce procurorul general din Diyarbakır, una dintre cele 10 provincii din sud-estul țării afectate de cutremur, a emis sâmbătă mandate de arestare pentru 29 de persoane, potrivit agenției de presă de stat.

Una dintre persoanele reținute sâmbătă era un antreprenor pentru o clădire din Gaziantep, a precizat agenția, adăugând că acesta a fost găsit de poliție în Istanbul.

Mai multe anchete au fost lansate de procurori în provincii, inclusiv în Kahramanmaraș, unde districtul Pazarcık s-a aflat în epicentrul cutremurului.

Ministerul turc al Justiției a ordonat procurorilor din cele 10 provincii să înființeze „birouri speciale de investigare a infracțiunilor provocate de cutremur”.

Vineri, poliția turcă a arestat un antreprenor al unui bloc de apartamente de lux care s-a prăbușit în provincia Hatay.

Acesta a fost reținut pe aeroportul din Istanbul după ce ar fi încercat să fugă din țară.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

27 comentarii

  1. Și la noi toată lumea ridica blocuri!

  2. – Mamico, oare dupa cutremurul de la noi vor fi retinuti si aici ?
    – Taci din gura ca te aude puzu’ ! Saracii de ei, nu mai pot fugi în Turcia, da’ au ramas Grecia (cu o halta de ajustare în Bulgaria), Italia, Serbia, Madagascar, Fidji (?), America Latina (ca geanta) si-ntreaga lume atât de frumoasa când ai banii trebuinciosi ca sa te tot tavalesti într-însa ca o unda seismica. Ce pacat ca guvernul tarist a vândut Alaska !

  3. „Infracțiuni provocate de cutremur” ? Așa știe ministrul turc al justiției ? Vai de steaua lui.Au știut să perceapă taxa pe amnistie, așa că toate imobilele sunt recepționate. Prin urmare nu se va întâmpla nimic.

  4. Acum gasesc vinovatii?? Cine dau autorizatii si fac controalele? Tot antreprenorii? Autoritatile corupte sunt principalii vinovati. Am fost personal in Turcia si am vazut cum se construiesc blocurile. Chiar si cele inalte nu sunt construite solid . Poate de aici si preturile foarte scazute, care au fost candva.. Ca odata cu criza localnicii nu-si mai cumpara nimic

  5. Doar pașa supremul nu este vinovat de nimic și liber de condus în continuare.

    • doar ce am vazut pe instagram un video in care se vad clar resturile de la baza unui bloc nou prabusit. POLISTIREN in loc de beton, iar in.loc de fier forjat niste sarme putin mai groase. Cautati dupa „deprem”

    • Intr-un filmulrț pe net arăta cum un salvator rupea cu mîna liberă bucăți de beton dintr-o placă turnată…

  6. Adică trebuiau să construiască blocurile ca pe buncăre anti-atomice sau ce..? Ce să faci la atâtea cutremure 7,8/7,5/ și altele tot mari de 6,7 și o căruță de 5 etc, toate la o adâncime mică. Nici dacă le contruiau din maraging steel tot ar fi picat cu sutele. Structurile și-au pierdut echilibrul și s-au rostogolit pur și simplu

    • Toate cladirile au fost construite cu permis de exceptie pentru cutremur.
      In concluzie cladirile au fost construite ca sa nu pice, putin fier, beton slab si D-zeu cu mila!
      Sa nu imi spui ca au turnat doar B500… ca nu halesc.

    • Cred că în Japonia au cutremure la fel de puternice dacă nu mai urâte, dar nu vezi așa grozavii

    • De acolo și vorba „cum e turcu’ și pistolu'”.

  7. Unde erau Procurorii cand Geologul Celal Sengor a declarat la începutul acestui an că adoptarea unor astfel de amnistii pentru construcţii într-o ţară traversată de falii seismice echivalează cu o „crimă”.
    Unde erau Procurorii cand BBC cita Ministerul Mediului şi Urbanismului care a DECLARAT în 2018 că peste 50% dintre clădirile din Turcia – echivalentul a aproape 13 milioane de clădiri – au fost construite cu încălcarea reglementărilor.”?!!

    ACUM, dupa tragedie, Procurorii aresteaza pe banda rulanta, dupa ce au INCHIS ochii la incalcarea unor LEGI care in final au dus la tragedie, speriati de furia oamenilor…

  8. Cu doar câteva zile înainte de ultimul dezastru, PRESA turcă a relatat că un NOU Proiect de LEGE aşteaptă aprobarea Parlamentului, pentru a acorda o NOUA AMNISTIE pentru lucrări de construcţie RECENTE.
    Procurorii or fi dat si ei AVIZ favorabil, ca in alte dati, proiectului despre care Presa turca scria ca asteapta Adoptarea in Parlament??!!!

  9. Și la noi va fi la fel, după ce mor oameni cateva procese de ochii lumii și gata. Una 2 condamnări și atât. Asta e în tarle corupte la toate nivelurile. Romania face parte din acest grup de țări corupte la fel ca Turcia, numai că noi nu avem nici pe sfert puterea economică a Turciei.

    • GDP/ capita Turcia 9,661.24 USD (2021) si 14,858.23 USD (2021) Romania. Si favorita mea Rusia 12,194.78 USD (2021) :(.

  10. La 7 km adâncime cutremurul pune totul la pământ. Iar aprobările nu au fost date de antreprenori. Se caută vinovații….

  11. Dacă nu era cutremurul, era totul parfom. Apartamente ieftine, liniște și pace, conducătorul suprem apreciat. Dar a lovit nenorocirea. Nu mai e bine.

  12. Nu le mai dădeau autorizație de constructor Nea Petre. Să construiască unde e sigur și doar case. Erau mai puține victime cel puțin. Logic sau nu?

  13. Sa ne ferească D-zeu de un asa cutremur, nu vreau sa ma gândesc ce se va întâmpla cu imobilele din Popești Leordeni, Militari sau Bragadiru.

  14. Dar să ne uităm în curtea noastră: oare va trebui să moară zeci de mii de oameni, și apoi să o luăm iară de la început? deschideți bine ochii și mai lăsați răfuielile politice, că ne-am HOȚIA UCIDE.

  15. Sa ne fereasca Dumnezeu de asemenea tragedie!

    Locuiesc in Constanta,unde constructiile noi au AC/avize etc de la mafia PSD(Mazare,Fagadau,etc,) in stransa colaborare cu mafia PNL(Chitac,etc).
    Primaria Constanta(Urbanism/politia locala) au distrus acest oras!
    Spagile au fost de ordinul sutelor de mii de euro!
    Daca doriti sa vedeti cum s-au dat AC,va rog sa vizitati cartierul Compozitorilor,!

  16. Sa crăpat pamantul la 7.8 grade putea sa fie si din mama fierului frate asa ca sa lasam comentarii pe seama specialiștilor noi vb sa ne aflam in treaba si in japonia a fost cutremur si multi morti cine a fost de vina acolo?

    • Sunt case si vile construite in 1900 toamna care inca sunt in picioare dupa cutremurele din 1908, 1940, ’77 si ’86. Valabil si pentru blocurile construite inainte de ’77 care au la activ doua cutremure de peste 7.
      Ce iti e si cu „dezvoltatorii” astia care imediat pun totul in carca cutremurului, explicand ca ei nu au nici o responsabilitate! Asta va spuneti si cand construiti pe sereleuri inchise la finalizarea constructiei, sa scapati de orice obligatie legala, cu polistiren in loc de beton si sarmulite in loc de fier? Au gasit polistiren in loc de beton si la podul de la Lutca, imi pot imagina ce castele de nisip ati construit voi prin Romania!

  17. @bani,nu nu trebuia. Astea sunt „micile placeri ale vieții”, să te vezi arestat de dictatorul pe care le.ai ales și căruia i.ai dat șpagă doar sa te lase si pe tine sa furi…
    Ce poate fi mai ironic si totuși just…?!?

  18. „birouri speciale de investigare a infracțiunilor provocate de cutremur”. 🤣🤣🤣
    Dacă turcii îl aleg in mai tot pe erdogan atunci cauta infracțiuni unde nu trebuie.

    • Erodgan o sa dea ordin sa aresteze cutremurul si sa-l bage la bulau pe viata.In felul asta a rezolvat problema definitiv.

  19. „Antreprenori din Turcia, arestați din cauza prăbușirii clădirilor în urma cutremurului / Cine se află printre aceștia”
    Primul dintre acestia ar trebui sa fie câinele necredincios de Fetullah, prabusi-i-s-ar toate cladirile în cap !