G4Media.ro

O firmă irakiană înregistrată într-un paradis fiscal a cumpărat Termocentrala Mintia și…

Sursa foto: Prefectura Hunedoara / Facebook

O firmă irakiană înregistrată într-un paradis fiscal a cumpărat Termocentrala Mintia și a achitat 91,2 milioane de euro

Compania Mass Global Energy a devenit proprietarul Termocentralei Mintia, după ce achitat, marţi, contravaloarea în lei a sumei de 91,2 milioane de euro, transmite News.ro, care citează un comunicat al companiei de insolvență Expert Insolvență SRL.

Mass Global Energy face parte din Mass Group Holding – un grup industrial din Kurdistanul irakian, înregistrat în Insulele Cayman, cu sediul în Aman (Iordania), condus de președintele Ahmad Ismail Saleh.

Termocentrala Mintia a aparţinut Societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA, care, aflată în procedură de insolvenţă, a valorificat-o în cadrul unei licitaţii publice din data de 26 august 2022.

Tranzacţia în valoare totală de 91.236.832,87 euro, exclusiv TVA, a fost achitată în două tranşe, respectiv 10 milioane euro la înscrierea la licitaţia publică şi 81 milioane euro la 27 decembrie 2022, după ce condiţiile solicitate de cumpărător au fost îndeplinite de către CNTEE Transelectrica SA şi SNTGN Transgaz SA.

Ministerul Energiei, în calitate de acţionar, a impus câteva condiţii investitorului cu scopul de a relansa producţia de energie în Mintia. Acesta are obligaţia ca, până la 31 decembrie 2026, să finalizeze investiţia de realizare a unei capacităţi energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MW, din care minimum 800 MW în bandă pe gaz şi energie regenerabilă.

La licitația publică din 26.08.2022 s-a înscris şi participat un singur ofertant, societatea Mass Global Energy Rom.

Potrivit art. 158 din Legea 85/2014, după achitarea preţului în integralitate, a fost încheiat contractul de vânzare-cumpărare între Complexul Energetic Hunedoara SA, şi cumpărător.

Aceasta a fost cea de-a patra licitaţie de valorificare a centralei termoelectrice Mintia, valorificarea efectuându-se la preţul de pornire, respectiv valoarea 91.236.832, Euro, respectiv 100% din valoarea de piaţă stabilită de evaluatorul autorizat desemnat de creditori în cadrul procedurii de insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. Noul nume al terenului de sub termocentrală va fi Paradise Termo Central Residence! 😃

    Totul pare legal în paradisul fiscal! 👍

    • SI CUM „justitia” ESTE IARASI CE A FOST SI MAI MULT DE ATAT…

    • A FOST CUMPARATA DE NISTE „baieti”…. CU FIRMA IN PARADISURI FISCALE.

      UN mare AFACERIST SE ARATA „DERANJAT” CA romanii NU-SI PLATESC IMPOZITELE LA „stat”…
      🤣🤣🤣🤣🤣

  2. un stat esuat si distrus de m.a.f.i.a. uselista

  3. Încă o treabă bună făcută de conducatorii din românica. O mișcare f inteligenta mai ales în perioada asta

  4. Un stat eșuat și distruse de mega mafia PSD, UDMR, PNL și AUR.

    • Dar foștii prieteni ai PNL, neomarxiștii USR printre care te afli și tu, nu sunt și ei mafie?

      AUR n-a fost niciodată la guvernare ultima oara când am verificat.

  5. „Vand fer eftin”

  6. D le Președinte al Consiliului Județean Hunedoara,în calitate de reprezentant al Statului Roman aveți obligația de a monitoriza întreaga activitate a acestei societăți pe parcursul intervalului de timp în care ei spun ca vor retehnologiza termocentrala.Legea va da dreptul sa apelați la multe mijloace de verificare a bunei credințe a investitorului,de la montarea de camere video la toate ieșirile din termocentrala ,verificarea în trafic a autotrenurilor care ies pana la verificarea împreună cu Ministerul Energiei a activității din interiorul termocentralei.Speram ca acest obiectiv strategic al României nu va avea soarta „Electroputere” Craiova falimentata de un investitor tot irakian,soarta „Combinatului de Oțeluri Speciale” Târgoviște cu a sa secție speciala demontata de rusi sau a platformei electrotehnice Băneasa pusa la pământ de un investitor arab.

  7. Bai esti prost?!? Cum sa primesti la licitatie astfel de firme, mah?!?

  8. Daca zici de ei ceva hop si cenzura sa nu ii sifonezi cumva … pentru ei exista o singura pedeapsa pentru ce fac, PEDEAPSA CAPITALA….

  9. Puie MSDNL

    • Daca nu as lucra in domeniu poate ma abtineam dar valoarea ei ca si piese nu la fier vechi este mult mai mare decat pretul dat pe ea ,in plus sa investit 150 mil euro nu cu mult timp in urma .

  10. Exista SRI?
    Exista o entitate care macar sa mimeze ceva de genul `constiinta a statului`?
    Mi-e frica de raspuns.
    Luam salarii uriase, raportate la salariul mediu, adica pe alb, nu facem nimic, oricum leafa merge, si ne plangem ca nu exista `probleme` in Romania.
    SRI, DGI, SAMD…IOHANIS, taicule, ce faci?
    Nu ai destule case in Sibiu?

  11. Nu v-au luat încă la intrebari SUA și UE? Cum sa dai asemenea proiect unor teroriști… dar pentru unii contează doar $

    • Dacă tu ai impresia că Mintia s-a dus la niște Irakieni ești naiv. S-a dus la teroriști dar nu de la cei Irakieni, ci la cei din SUA și UE.

  12. De ce-ați vandut-o, ne norociților? Ce faceți cu banii?

  13. Voi astepta cu interes,articolul din decembrie 2026,pe acest subiect ,sa vedem daca si in acest caz,iarasi s-a luat ,,teapa,, sau in sfarsit avem investitori ,,strategici ,,de buna credinta !!

  14. „Ministerul Energiei, în calitate de acţionar, a impus câteva condiţii investitorului cu scopul de a relansa producţia de energie în Mintia. Acesta are obligaţia ca, până la 31 decembrie 2026, să finalizeze investiţia de realizare a unei capacităţi energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MW, din care minimum 800 MW în bandă pe gaz şi energie regenerabilă.”
    Mai ziaristul lui peste-prajit ce te semnezi redactia, si daca nu se intimpla investitia ce face ministerul? Are vreo clauza de reintrare in posesie? Acolo e la metal ca numai din el scoate macar dublu. Ai cerut contractul de vinzare/ cumparare?

  15. Monstruoasa coalitie si-a facut iar treaba.

  16. G4 dezamăgitor articol. Comentatorii comentează ce citesc aici dar sunt neinformati.
    Firma respectiva activează în 3 domenii: producere energie, ciment și otel și fonta. În e etnie au 7100 MW instalați. Le urez succes acolo unde statul roman a eșuat.