G4Media.ro

Universitatea Stanford a elaborat un controversat ghid de corectitudine politică. Termenul ”american”…

sursa foto: Unsplash / Levi Meir Clancy

Universitatea Stanford a elaborat un controversat ghid de corectitudine politică. Termenul ”american” ar trebui eliminat din vocabular și înlocuit cu ”cetățean al SUA”

Universitatea Stanford a publicat un index al cuvintelor interzise, care trebuie să fie eliminate de pe site-urile și din calculatoarele instituției, dar și variante de substituire, transmite The Wall Street Journal, care critică inițiativa și o califică drept ”parodie”.

Printre termenii interziși de pe lista Universității Stanford se numără și cuvântul „american”, care ar trebui înlocuit cu „cetățean al SUA”, pentru a nu-i ofensa pe ceilalți locuitori ai continentelor americane.

Și cuvântul „imigrant” e exclus, iar alternativa aprobată e „persoană care a imigrat”.

”E legea de fier a redactării academice: de ce să folosești un cuvânt când patru sunt îndeajuns?”, scrie în notă ironică The Wall Street Journal.

Universitatea Stanford arată că și termenul ”a stăpâni o materie” trebuie interzis pe motiv că „stăpânii, din perspectivă istorică, au înrobit oameni”.

De asemenea, trebuie interzis termenul „experiment orb”, pentru că „perpetuează neintenționat ideea că acea dizabilitate e cumva anormală ori negativă, susținând o cultură a discriminării persoanelor cu dizabilități”. Experimentele oarbe e mai bine să fie numite „experimente mascate”, potrivit ghidului citat.

„Gangbusters” [polițiști specializați în crimă organizată – n.trad.] e interzis, afirmă indexul, întrucât „evocă într-o lumină pozitivă ideea de acțiune polițienească împotriva «bandelor», care poate avea substrat rasial”.

Inițiativa Eliminării Limbajului Dăunător este un proiect „multi-etapă” al responsabililor departamentului IT de la Stanford. Universitatea arată că pentru întocmirea listei au fost necesare „18 luni de colaborare cu grupuri interesate”.

WSJ arată că proliferarea birocrației care gestionează astfel de inițiative de corectitudine politică se află în mare măsură la originea creșterii costului școlarizării în facultăți și a datoriilor acumulate de studenți. Pentru cei 16.937 de studenți pe care îi are, Stanford a angajat 2.288 de cadre didactice și 15.750 de indivizi ca personal administrativ.

Wall Street Journal arată că, după ce în spațiul public american a izbucnit un scandal legat de inițiativa Stanford, univeristatea a ascuns lista de publicul larg, ea fiind acum accesibilă doar angajaților. (Traducere: Andrei Suba)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Uite stângiștii de care se plâng extremiștii de dreapta. Stângiștii nu sunt peste tot, ci în principal la universitățile americane.

  2. Jubileaza de fericire Putin acuma. A reusit sa readuca comunismul, si nu din Rusia, ci chiar din SUA. Bravo, felicitari!

  3. In loc de Universitate cum sa spunem? Adunare de impotenti sexuali frustrati?

  4. Pai SUA ce însemna nu America ?. Cum vor sa se numească daca tara ta se numește America? Daca asta vor atunci schimba numele Americi altfel nu se poate.

  5. Hai sa fim rezonabili, e vorba despre o (1) universitate, Stanford, care a luat-o putin pe aratura. Nu cred sa respecte cineva asemenea bazaconii, cre’ ca mai degraba incearca sa-si face ceva reclama, indiferent de natura reclamei.

  6. Mah ciocoflendurilor, voi nu sunteti romani, ci niste unii care umbla cu coruptia in gura in loc sa umble cu ea in ko0r.
    Pe scurt, se va inlocui termenul roman cu fra1er care voteaza cu PSD.

  7. Din cauza unor ineptii de genul asta a ajuns o p.ar.o.d.ie de om ca Trump p.r.e.sedinte.

    • @antiUSL
      Din cauza unor ineptii de genul asta a ajuns o p.ar.o.d.ie de om ca tine sa invete sa scrie.

  8. Mamaie,
    Fii mai inventiva !

  9. Exemplu clasic de corectitudine politica: sa numesti razboiul o „operatiune speciala militara”. A, si vezi ca acolo nu primesti amenda CNC daca nu te conformezi, meri la puscarie pentru defaimarea armatei.

  10. @Țepeș
    Bag seama ca pe tine te-a ratat Țepeș sa te traga in teapa.

  11. Ha haaaa haaaaa haaaa ha ha haaaaa haaaa chix si tanti 🤣 🤣

  12. Lumea se tâmpeşte pe zi ce trece …

  13. Cetatean al orasului Braila, al jud. Braila. Cetatean al Cetatii, cetatean de la tzara, de la oras, de la adresa cutare, etc. Cetatean pe facebuk, s.a.m.d. Cetatene!