G4Media.ro

O turistă de 24 de ani a murit în Bucegi după ce…

Sursa Foto: Salvamont Prahova

O turistă de 24 de ani a murit în Bucegi după ce a căzut 200 de metri în gol

O turistă de 24 de ani din judeţul Neamţ a murit, sâmbătă, după ce s-a împiedicat şi a căzut 200 de metri în gol în Bucegi, transmite Agerpres.

Conform datelor comunicate de Salvamont Buşteni, tânăra se afla împreună cu alte trei persoane pe traseul de la Crucea Caraiman spre cabana Caraiman.

La un moment dat, fata s-a împiedicat şi a căzut aproximativ 200 de metri în abrupt, spre Valea Jepilor Mici, din Brâna Caraimanului.

Prietenul tinerei, aflat în stare de şoc, a fost predat unui echipaj de ambulanţă. O echipă formată din 12 salvatori montani participă la acţiunea de recuperare a trupului turistei decedate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Din câte știu, accesul pe Jepii Mici este interzis după 1 octombrie, din caza dificultății traseului. Odihnească-se în pace!

    • Nu e vorba de Jepii Mici, ci de Brâna Caraimanului care nu se face decât pe vreme bună, fix din cauze de genul ăsta. Ai alternativă cu 20 min mai lungă, pe lângă Babele.

    • @ Blind Guardian – E vorba de Brana Caraimanului, o poteca destul de expusa, nerecomandata turistilor neexperimentati si, clar, nu pe vreme proasta.

    • Brana Mare a Caraimanului.
      Treaz fiind, intr-o primavara frumoasa, am alunecat cu tot cu cabalacul din spate, in traversarea unei zone inzapezite. ‘geaba infingeam pioletul in partea cu pamant ud…
      cineva de Sus mi-a oprit aluncarea, chiar inainte haurile stancoase…
      de atunci avertizez cat pot, oameni buni , e la Cruce, luati drumul Babelor pe platou, e un drum lat si fara probleme.

  2. Mea culpa.

  3. asta-i vreme de trasee unde mor pe capete balanii in fiecare an?

  4. In zona respectiva au mai murit si alti oameni in ultimii 50 de ani. Avertizarea este „traseu interzis iarna”. Acum nu e iarna, deci ar trebui specificat intre ce luni sa fie interzis accesul. In plus zona respectiva ar trebui amenajata cu un lant.

    • @ 🤔 – Lanturi are, in zone mai greu de trecut, in rest e o poteca bine definita, dar foarte expusa. Asa si pe Jepii Mici poti sa te impiedici si sa cazi in gol daca nu esti atent. Deci e vorba doar de turism facut la gramada, fara minimum de experienta si fara indrumari corespunzatoare.

    • Sa puna si pe partea cealalta pe anumite portiuni, un gard ceva, ca sunt pietre pe traseu si daca te grabesti, sau chiar alergi la coborare sa nu te prinda noaptea ca toamna ziua e scurta, te poti impiedica si nu ne putem astepta de la tineri sa-si ia toate masurile de precautie.

  5. Cati dintre noi nu s-au impiedicat sau alunecat macar o data pe strada sau pe scari in ultimii 2 sau 3 ani ? Asta chiar si fara existenta vreunui factor favorizant cum ar fi ploaie, zapada sau neatentie. Ne-am ridicat si am mers mai departe.

    Dar daca ghinionul de a te impiedica (acela care vine numai o data la cativa ani) se intampla exact atunci cand parcurgi un traseu de genul branei mari a Caraimanului, cu poteca destul de larga si relativ dreapta dar marginita de o prapastie de 200 metri, atunci o a doua sansa nu mai exista.

    Pana la urma este o chestiune de alegere strict personala: cum inclina in fiecare balanta intre acest risc – mic dar totusi existent, si castigul de incredere in sine (sau orice alta motivatie ai) pe care ti-l ofera acesta aventura.

    • N-as spune ca mergi la munte sa castigi incredere in tine. Poate ca asta e chiar capcana, nu esti pregatit dar pornesti sa castigi ceva, joci la o loterie unde se castiga totusi usor, multi au trecut brana si totusi putini au murit. As spune ca mersul la munte este pentru ca sa te ajute sa devii prezent in propria viata. Daca esti prezent poti spune clar daca poti face traseul sau nu, daca esti tu acolo cel ce decide ca e pregatit sau e decizia unui grup. Daca mergi ca grup, e posibil sa faci si un salt individual fatal.

    • @TurdusMerula
      Ar fi minunat sa ne cunoastem atat de bine limitele incat sa putem merge pana foarte aproape de ele fara insa a depasi pragul dincolo de care nu ne mai putem intoarce (a fi prezenti in proria viata). Dar prea putini reusim performanta asta.
      Iar unde exista indoiala de sine, acolo prinde radacini presiunea sociala (de exemplu dorinta majoritara a grupului de excursionisti), care ofera solutii generale care se pot potrivi sau nu fiecarui individ, cu consecintele de rigoare.

    • @Motanul gri
      Inca si mai frumos ar fi sa cunoastem toate datele inainte sa luam o decizie personala ca sa fie luata in cunostinta de cauza, atunci cand suntem in fata faptului implinit hotarat de un grup in care ne nimerim la un moment dat.
      Cand faci un traseu nou, este aproape imposibil sa stii tot ce te asteapta oricat te-ai informa, ti-ai planifica traseul.
      Tot te poti trezi ca ti-a scapat ceva, ai o portiune dificila la care nu te-ai asteptat, in spate e drum lung, in fata drum lung, timpul trece si chiar daca stii care-ti sunt limitele nu ai ce face decat sa mergi inainte.
      Iar lanturile la noi in tara sunt puse doar in cazurile limita.
      Poate putem veni in sprijinul tinerilor, noi cei care cunoastem mai bine decat ei traseele facand ceva preventiv, ceva mai mult.