G4Media.ro

De ce se încrâncenează președintele Nicușor Dan împotriva legii combaterii extremismului?

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Nu v-ați săturat de legi dubioase si interpretabile? Sau vă convine pâcla?

  2. Din cauza a „ceva intunecos si rece”.

  3. De ce se încrâncenează președintele Nicușor Dan împotriva legii combaterii extremismului?
    Eu cred ca dintr-un motiv serios: fiindca exista tendinta evidenta ca si combaterea extremismului sa devina un alt tip de extremism.

    • Mă îndoiesc că ați trecut mai departe de titlul articolului

    • Sa stiti ca l-am citit cu atentie. Poate ca m-am exprimat nu prea explicit.
      Am incercat sa argumentez intr-un comentariu postat imediat dupa primul, dar nu mi-a fost acceptat. Defectiune tehnica, cenzura?

  4. Domnule Clej, fac parte dintre cei ce l-au votat pe ND si am „aplaudat” contestarea la CCR. V-am citit articolul asa cum am citit si contestatia Presedintelui, eu personal n-am inteles nicicum (precum dvs.) ca ND contesta aceasta lege, el solicita pur si simplu clarificarea notiunilor incriminate de „leginar”/”fascist”/”sorginte legionara sau fascista” si asta in virtutea a ceea ce sta la baza democratiei: respectarea drepturilor individuale. Din perspectiva omului de rand care sunt, aprob solicitarea Presedintelui ca statul asta ce se vrea de drept sa aiba legi corecte si neinterpretabile (legile interpretabile sunt ceva cu totul specific Parlamentului roman). Sunt total de acord cu fraza de incheiere a articolului dvs. „Nu știu cât de mult interes a avut până acum politicianul Nicușor Dar pentru OUG 31/2002, dar este cert că neaplicarea acestui act normativ a contribuit la situația politică de azi din România.”

    • Ca foarte mulți oameni de rând nu înțelegeți că tocmai de aceea există justiție, ca să interpreteze legile. Acest lucru se petrece oriunde în lume. Un singur exemplu în Statele Unite, unde dreptul la avort la cerere a devenit un drept constituțional în 1973 și a fost abrogat în 2022 de aceeași Curte Supremă. Dreptul nu este matematică, așa cum își imaginează președintele României. În plus, aveți tendința (care reflectă un anume provincialism intelectual) de a vă imagina că astfel de legi „imprecise” se găsesc doar în România. Vă dau un alt exemplu: Vestitul politician francez Jean Marie Le Pen a fost condamnat în temeiul Legii Gayssot https://www.legifrance.gouv.fr/jorf/id/JORFTEXT000000532990, pentru afirmația sa din 1987 «Les chambres à gaz sont un point de détail de l’histoire de la deuxième guerre mondiale». Nu scrie în lege că a descrie camerele de gazare un amănunt al istoriei constituie un delict. După cum echivalarea negării Holocaustului cu incitarea la ură este o interpretarde ignoranță sau e a CEDO. Iar OuG 31/2002 n-a fost aplicată nu pentru că e imprecisă (a fost amendată în 2015), ci din motive de ignoranță sau rea credință. Altfel de ce a putut publica Vasile Zărnescu cartea „Holocaustul uriașa gogoriță” fără sancțiune sau liderul autoproclamat al Mișcării Legionare (!!!!), Șerba Suru, să facă salutul legionar în fața sediului Parchetului General fără să pățească nimic? De ce au avut loc la Tâncănești comemorări ale lui Corneliu Zelea Codreanu în fiecare an la 30 noiembrie după 2002 și dintr-o dată după 30 noiembrie (la șase zile după primul tur de scrutin prezidențial câștigat de Călin Georgescu) Parchetul să intre în acțiune? Și dacă doriți vă dau nenumărate alte exemple. Nu cred că le cunoașteți. Și mă îndoiesc că președintele Dan este prea interesat de așa ceva.

    • „Ca foarte mulți oameni de rând nu înțelegeți că”. pardon?! separat: traiam cu impresia ca justitia este ca sa APLICE legile. Legile nu sunt vreo simfonie, vreo piesa de teatru care in „interpretarea maiastra” a vreunui pianist sa capete noi dimensiuni. acuma, sincer, nu am citit amendamentele si nici legea Vexler si nu stiu cat de neclare sunt. ce aveam de spus este ca 1. nu am inteles ce ati vrut sa spuneti cu „oamenii de rand” si 2. chiar credeti ca legea trebuie sa fie interpretata/interpretabila?

    • Nu păreți să înțelegeți ceva. Iar dacă n ați citit legea nu faceți decât să practicați sportul național românesc, vorbitul după ureche. În privința interpretării, de aceea există justiție ca s-o interpreteze. Repet exemplul din Franța, poate de asta înțelegeți: cân Jean Mare Le Pen a fost condamnat pentru că a spus „camerele de gazare sunt un amănunt al istoriei” așa ceva nu era scris în legea Gayssot.

    • m-ati prins. ca orice om „de rand” inteleg unele lucruri si pe altele nu inteleg. numai niste amatori isi inchipuie ca le stiu pe toate numai pentru ca au participat la toate simpozioanele si au scris mai mult decat au citit pe tema. si l-ati mai prins si pe presedintele Dan: este din Fagaras (deci legionar) si avut deja un contencios cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului (deci este antisemit, dar asta stiam deja de la punctul A).

    • Dumneavoastră ați tras concluzia că președintele Dan este legionar. În rest, singur ați recunoscut că nu ați citit mai nimic pe tema pe care o comentați. Nici comunicatul președinției, nici cel al Curții Constituționale, nici OUG 31/2002. Asta numesc eu sportul național românesc – vorbitul după ureche.

  5. Si eu observ (daca imi va fi permis comentariul) o incrancenare cu legea asta care oricum nu se aplica.
    Faptul ca cineva ca Nicusor Dan cere re-analizarea ei nu mi se pare o problema. Care ar fi riscul ? Sa ne transformam in stat national legionar pentru ca exista inca organizatii care ar putea fi clasificate ca legionare ?

    Cocktail-ul de conditii care au generat acum 80 de ani acele evenimente nefericite este foarte greu de creat.

    • Logică (sau lipsa ei): dacă legea oricum nu se aplică, hai s-o reanalizăm, deși Curtea Constituțională a spus că nu e nimic neclar în text. Statul de drept, adică respectarea legii nu mai contează că oricum, zic unii, nu există niciun risc. Confuzie generalizată sau rea credință. Din două una: ori legea se aplică, ori dacă nu trebuie abrogată, altfel se crează un precedent foarte grav, pe care cei care comentează aici nu-l sesizează (sau se fac că nu-l văd).

  6. Domnul Clej observă în mod corect că obecțiile lui N.Dan se referă la neclaritățile legate de termenul legionar. Știm că, în logică, un termen înseamnă o noțiune care poartă un nume. Numele se exprimă printr-un cuvânt, iar noțiunea este o clasă de obiecte cu însușiri esențiale comune și căreia îi dăm un nume. Legea penală încriminează anumite categorii de fapte cărora li se dă diferite denumiri individuale și care sunt reunite într-o clasă mai cuprinzătoar denumită infracțiuni. Atunci când o faptă este inclusă în categoria infracțiuni, nu se pleacă de la denumirea faptei, ci de la caracterul faptei, acela de a prezenta un pericol social.Instrumentul logic prin care verificăm dacă o faptă este în mod corect inclusă în categoria infracțiuni este definirea infarcțiunii respective. O definiție corectă a faptei incriminate cade în sarcina legiuitorului și permite oricui să distingă între infracțiuni și fapte benigne. Consecința este că ,,acolo unde legea nu distinge, nici noi nu distingem.” Cele mai frecvente greșeli în definire au ca rezultat definiții ori prea largi ori prea restrânse. În legea penală, asemenea greșeli au consecințe. Deci, obiecțiile președintelui nu sunt nici neîntemeiate, nici excesive. Eliminarea oricăror neclarități prin definirea termnilor, atunci când e vorba de fapte încărcate de semnificații psihologice, logice și simbolice complexe, nu este o operație facilă. De aceea este necesară definirea acestora folosind mai multe feluri de definiții și mai multe proceduri de definire începând cu defirea numelui și apoi a noțiunii.

    • Asta e teorie. I-a răspuns foarte elocvent Curtea Constituțională. Legea este neaplicată de 23 de ani și nu din cauză de neclaritate. Este ciudat că dintr-o dată apare preocuparea de neclaritate odată cu majorarea pedepselor (la infracțiuni nepedepsite). Concret: ce este neclar la OUG 31//2002? Ce a fost neclar la titlul „Holocaustul uriașa gogoriță” al cărții publicate de Vasile Zărnescu sau la salutul legionar făcut de autoproclamatul lider al organizației numite Mișcarea legionară, Șerban Suru, în fața sediului Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sau de faptul că exista (nu știu dacă mai există) o firmă Mișcarea legionară (ca să dau numai câteva exemple) pentru ca autoritățile să nu ia măsuri?

  7. Faptul că nuj e aplică legea este ată gâscă în altă traistă.