
Aeroporturile din Moscova, închise temporar după atacurile cu drone ale Ucrainei
Un atac susținut cu drone ucrainene asupra Rusiei a dus la închiderea temporară a principalelor aeroporturi din Moscova și la anularea a cel puțin 140 de zboruri, au anunțat autoritățile, potrivit BBC.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Potrivit Ministerului rus al Apărării, peste 230 de drone ucrainene au fost doborâte deasupra teritoriului rus de sâmbătă dimineață până duminică, inclusiv 27 deasupra capitalei.
Autoritatea rusă a aviației civile a confirmat că cele patru mari aeroporturi care deservesc capitala au fost afectate, iar peste 130 de zboruri au fost redirecționate. Toate aeroporturile și-au reluat între timp operațiunile normale.
Între timp, cel puțin trei persoane au murit în urma unor atacuri aeriene rusești asupra Ucrainei în cursul nopții, potrivit oficialilor regionali.
Asociația Operatorilor de Turism din Rusia (Ator) a anunțat duminică faptul că aeroporturile din Moscova au fost închise de 10 ori în decurs de 24 de ore din cauza atacurilor.
Regiunea Kaluga, situată la sud-vest de Moscova, a fost de asemenea afectată. Ministerul rus al Apărării a informat că a interceptat 45 de drone din acea direcție de sâmbătă până duminică, ceea ce a dus la închiderea temporară a Aeroportului Internațional Kaluga.
Drone au fost doborâte și în regiunile apropiate de granița cu Ucraina, precum Rostov și Briansk, dar și deasupra Mării Negre. Nu s-au raportat victime în Rusia.
Nu este pentru prima dată când atacurile ucrainene cu drone provoacă perturbări în traficul aerian din Rusia. În luna mai, aproximativ 60.000 de pasageri au rămas blocați în aeroporturile din întreaga țară după ce Kievul a lansat peste 500 de drone într-un interval de 24 de ore, potrivit Ministerului rus al Apărării.
În Ucraina, oficialii regionali au transmis că două persoane au murit în urma atacurilor aeriene rusești în zone diferite din Donetsk, iar o femeie de 78 de ani a decedat după ce clădiri rezidențiale au fost cuprinse de flăcări în Sumî.
Forțele aeriene ucrainene au declarat că au doborât 18 dintre cele 57 de drone rusești lansate peste noapte, iar alte șapte au fost pierdute după ce le-au fost bruiați radarul.
Zonele de pe linia frontului precum Sumî, Donetsk, Harkiv, Dnipropetrovsk și Zaporijjea au fost toate vizate de atacuri.
Aceste atacuri vin în contextul în care purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președintele rus Vladimir Putin este pregătit să avanseze către o soluție pașnică cu Ucraina, dar că prioritatea Moscovei rămâne „atingerea obiectivelor noastre”.
„Președintele Putin a vorbit în repetate rânduri despre dorința sa de a ajunge cât mai curând la o soluție pașnică în problema ucraineană. Este un proces lung, care necesită eforturi și nu este ușor”, a spus el într-un interviu televizat.
Au trecut aproape trei ani și jumătate de la lansarea invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.
Sâmbătă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus o nouă rundă de negocieri cu Moscova, pentru a relua discuțiile blocate luna trecută.
Încercările anterioare ale Rusiei și Ucrainei de a negocia încetarea conflictului nu au dus la un armistițiu, dar au produs schimburi de prizonieri.
Zelenski și-a reiterat disponibilitatea de a se întâlni față în față cu Vladimir Putin, afirmând: „O întâlnire la nivel de conducere este necesară pentru a garanta cu adevărat pacea.”
Ucraina a primit un sprijin important în această săptămână, după ce președintele american Donald Trump – care în trecut și-a exprimat deseori admirația față de liderul rus – a anunțat că SUA vor trimite „arme de ultimă generație” Ucrainei prin intermediul țărilor membre NATO.
Trump a mai amenințat Rusia cu tarife severe dacă nu se ajunge la un acord pentru încheierea războiului în următoarele 50 de zile și a declarat ulterior pentru BBC că este „dezamăgit” de Putin, dar că „nu a terminat”.
Comentând aceste declarații în interviul de duminică, Peskov a spus: „Toată lumea s-a obișnuit cu retorica sa destul de dură și directă.
În același timp, el își reafirmă intenția de a continua să facă tot posibilul pentru a facilita o soluționare pașnică.”
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank