
Prin ofensiva împotriva studenților străini, Statele Unite s-ar putea împușca singure în picior (AFP)
În timpul campaniei electorale, candidatul Donald Trump a propus ca studenților străini să li se elibereze automat permise de ședere în SUA după absolvirea studiilor, deplângând faptul că aceștia părăsesc țara pentru a înființa afaceri de succes în China și India, scrie agenția AFP, citată de boursorama.com.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Revenit la Casa Albă, președintele republican a făcut o întoarcere de 180 de grade și expune Statele Unite riscului unui exod dramatic al creierelor.
În plină ofensivă împotriva Universității Harvard, Donald Trump a lansat o ofensivă fără precedent împotriva studenților străini, ceea ce, potrivit experților, riscă să ducă la prăbușirea numărului de înscrieri și ar putea duce la o fugă a celor mai bune talente.
În ultimele zile, administrația Trump a încercat să interzică tuturor studenților străini să studieze la Harvard, una dintre cele mai prestigioase instituții din Statele Unite – măsură suspendată joi de un judecător -, iar secretarul de stat Marco Rubio a promis să revoce „ferm” vizele studenților din China.
China a oferit mult timp cel mai mare contingent de studenți străini în SUA, deși a fost depășită recent de India.
Rubio a revocat deja mii de vize, în principal din cauza implicării studenților în demonstrații împotriva ofensivei militare a Israelului în Gaza, dar și din cauza unor infracțiuni precum încălcarea regulilor de circulație.
„Din punct de vedere istoric, Statele Unite au reputația în întreaga lume de a oferi un climat foarte deschis pentru cercetarea științifică și tehnică, ceea ce atrage o mulțime de oameni, în special din țări care nu au neapărat acest tip de deschidere”, spune Phoebe Sengers, profesor de știința informației și știință și tehnologie la Universitatea Cornell.
În opinia sa, numărul studenților străini „se va prăbuși cu siguranță în anii următori”.
Cum au devenit marile universități „dușmani”
„Problema este că studenții care ar fi putut veni (în Statele Unite) vor rămâne în țările lor sau se vor duce în alte țări unde pot obține o pregătire tehnică, iar acolo vor înființa companii și vor concura direct cu companiile noastre”, a adăugat Sengers.
Universitățile americane au fost mult timp considerate a fi printre cele mai bune din lume dar și printre cele mai scumpe.
Studenții internaționali care plătesc taxe de școlarizare integrale sunt surse vitale de venituri, la fel ca subvențiile federale pentru cercetare, pe care administrația Trump le-a redus, de asemenea.
Departamentul de Stat și-a justificat noua politică prin invocarea „furtului” de tehnologie americană de către China, în timp ce Trump a vorbit despre necesitatea de a crea mai multe locuri pentru studenții americani.
Cercurile apropiate ale lui Donald Trump nu și-au ascuns însă antipatia față de universități: acestea ar fi de stânga și ar favoriza elita și străinii prin taxele de școlarizare ridicate și procedurile de admitere extrem de selective.
Într-un discurs din 2021 intitulat „Universitățile sunt inamicul”, vicepreședintele JD Vance a dat tonul.
Cu toate acestea, el însuși a urcat din sărăcie pe cele mai înalte trepte ale puterii după ce a urmat cursurile prestigioasei Facultăți de Drept Yale, una dintre cele mai elitiste instituții din țară.
Universitățile au un impact economic major: studenții străini au contribuit direct cu 50 de miliarde de dolari la economia SUA în 2023, potrivit Departamentului Comerțului.
Mulți dintre cei mai importanți antreprenori americani sunt imigranți care au venit ca studenți, începând cu Elon Musk, aliat al lui Trump. Aproximativ jumătate din companiile din Fortune 500 au fost fondate de imigranți sau de copiii acestora.
„Irațional”
Krishna Bista, profesor la Morgan State University care studiază mobilitatea internațională a studenților, consideră că ofensiva actuală a administrației Trump „ar putea descuraja chiar și cei mai calificați solicitanți” să vină să studieze în SUA.
„Nu este doar o problemă de vize, ci afectează sentimentul de securitate, de apartenență și libertatea academică a studenților”, a explicat el.
„Alte țări dezvoltă politici de recrutare a tinerelor talente, este irațional ca SUA să le refuze”, a spus ea.
De exemplu, Universitatea de Știință și Tehnologie din Hong Kong a oferit recent admitere rapidă studenților de la Harvard.
După ce a scăzut după atentatele din 11 septembrie 2001 din cauza restricțiilor sporite privind toate vizele, numărul studenților străini a atins un record mondial de 1,1 milioane în anul universitar 2023-24, potrivit unui raport al Institutului de Educație Internațională.
Cu toate acestea, studenții internaționali reprezintă puțin sub 6% din populația universitară americană – cu mult sub cifra din Marea Britanie, a doua cea mai populară destinație pentru studenții internaționali, unde cifra este de 25%. În Franța, cifra este de 14 %.
Dar este posibil ca răul să fi fost deja făcut. „Chiar dacă (toate aceste măsuri) ar fi anulate mâine, reputația noastră de societate deschisă și primitoare a suferit deja daune semnificative”, spune Sengers.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank