G4Media.ro

13 ONG-uri protestează împotriva prevederilor proiectului de lege privind organizarea și funcționarea…

Sursa Foto: stareademocratiei.ro

13 ONG-uri protestează împotriva prevederilor proiectului de lege privind organizarea și funcționarea SRI / Republica Militară România: Impunitate și puteri sporite pentru SRI

13 ONG-uri au publicat, marți, un text de protest față de prevederile proiectului de lege privind organizarea și funcționarea Serviciului Român de Informații, consultat de G4Media.ro, pe motiv că noile reguli dau puteri sporite SRI și le oferă impunitate ofițerilor de informații.

”Militarizarea rapidă a statului, sub conducerea unui premier trecut mult prea repede din haina de general activ în cea de politician de carieră, și la comanda unui președinte aflat moral tot mai departe de cetățeni, de democrație și de libertate, este o tendință ce ne îngrijorează profund, și solicităm ferm tuturor partidelor politice să o oprească de îndată”, se arată în comunicatul celor 13 ONG-uri, publicat pe site-ul stareademocrației.ro

ONG-urile mai arată că acest proiect de lege a fost precedat de acte normative, adoptate de Guvern și de Parlament, ce au crescut puterile serviciilor de securitate în alte domenii: interceptarea comunicațiilor electronice prin Codul Comunicațiilor (lege declarată parțial neconstituțională de CCR), filtrarea investițiilor străine din țări din afara spațiului comunitar, sau servicii secrete cu un rol central în proiectul de cloud guvernamental, cu acces direct toate datele de trafic.

Citește și:

Redăm mai jos comunicatul integral:

”Protestăm ferm împotriva planurilor puterii politice de a oferi impunitate și puteri sporite agenților din serviciile de securitate, așa cum rezultă din proiectul de lege aflat în dezbaterea Coaliției de guvernare, și publicat de jurnaliștii de la G4Media.ro.

Una din prevederi este impunitatea în fața justiției: personalul SRI ar urma să fie anchetat doar de un număr limitat de procurori, anume desemnați, iar perchezițiile la sediul SRI ar urma să se facă doar cu acordul șefului statului și cu informarea directorului SRI. Astfel, de facto, personalul SRI ar avea o protecție fără precedent în fața justiției, iar eventualele fapte comise cu știința directorului SRI, sau chiar a șefului statului, nu ar putea fi niciodată anchetate. Consecința maximală este că un președinte rău intenționat ar putea să folosească SRI în interes propriu fără niciun fel de răspundere legală.

Președintele ar urma să primească puteri sporite, iar Parlamentul să fie exclus din procedura de demitere a directorului SRI. Este inacceptabilă limitarea puterii Parlamentului în privința controlului serviciilor de securitate, iar adâncirea simbiozei între șeful statului și șeful SRI nu face decât să sporească tentația puterii și a impunității.

O altă prevedere scandaloasă este că personalul SRI ar putea să solicite oricărei persoane sprijin pentru realizarea atribuţiilor şi competenţelor legale, iar persoana respectivă ar fi obligată nu doar să asiste, ci și să păstreze secretul asupra operațiunii. Acest tip de prevederi depășesc mult cadrul obligațiilor cetățenești și devin o încălcare gravă a libertăților civile.

Conform aceluiași proiect de lege, SRI ar urma să devină autoritate națională în domeniul interceptării comunicațiilor, astfel că viitorul Centru Național pentru Interceptarea Comunicațiilor va funcționa în cadrul SRI. Cel puțin două decizii anterioare ale Curții Constituționale au declarat în afara Constituției prezența SRI în procedura de urmărire penală, ca autoritate responsabilă cu interceptările.

Nu în ultimul rând, SRI ar primi dreptul de a-și crea și administra propriile firme („pot fi înfiinţate activităţi finanţate integral din venituri proprii, potrivit legii”) și chiar propria societate civilă („asociaţii cu caracter profesional, social, cultural, sportiv sau recreativ ori umanitar”), totul departe de ochii publicului, și, potențial, chiar și în afara controlului fiscal, pentru că documentele operative privind cheltuielile se casează și se distrug anual, la finalul exercițiului fiscal. Oricum fondurile pot veni și din orice “alte surse, legal constituite” (sponsorizari, donatii, activități economice).

Amintim și că acest proiect, aflat în dezbaterea coaliției de guvernare și publicat de jurnaliștii de la G4Media.ro, a fost precedat de acte normative, adoptate de Guvern și de Parlament, ce au crescut puterile serviciilor de securitate în alte domenii: interceptarea comunicațiilor electronice prin Codul Comunicațiilor (lege declarată parțial neconstituțională de CCR), filtrarea investițiilor străine din țări din afara spațiului comunitar, sau servicii secrete cu un rol central în proiectul de cloud guvernamental, cu acces direct toate datele de trafic.

Militarizarea rapidă a statului, sub conducerea unui premier trecut mult prea repede din haina de general activ în cea de politician de carieră, și la comanda unui președinte aflat moral tot mai departe de cetățeni, de democrație și de libertate, este o tendință ce ne îngrijorează profund, și solicităm ferm tuturor partidelor politice să o oprească de îndată.”

Semnatari:

Centrul pentru Inovare Publică

ActiveWatch

Asociația pentru Tehnologie și Internet

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

Asociația MozaiQ LGBT

Institutul Român pentru Pace, PATRIR

Asociația FILIA

Átlátszó Erdély (Transilvania Transparentă)

Centrul pentru Jurnalism Independent

FONSS- Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale

Asociatia RiseOUT

Asociația Parcul Natural Văcărești

Funky Citizens

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

57 comentarii

 1. Numai oameni seriosi, ce sa mai…in actualul context regional se vede spuma ongista!

  • pacepa 1978.toti agentii romani sunt amprentati fotografiati etc la prima iesire in sua.foarte serios

  • Tu ai citit noul proiect de lege? Tu vezi ce aberatii sunt scrise acolo?

   Mai oameni buni, vi s-a urat cu democratia, cu respectarea libertatilor? Va place cum arata Rusia? Totul se face pas cu pas. Dragnea a vrut sa faca schimbarile printr-un boom, de-asta a esuat. Dar dulapul prezidential face lucrurile incet, punctual, fara galagie, ca in final sa nu mai poti intoarce lucrurile si sa te trezesti ca libertatile ti se limiteaza tot mai mult.

   La modul cum se deruleaza lucrurile, este nevoie urgenta de o schimbare! Ne indreptam incet, incet spre un stat iliberal, in genul Ungariei, iar sincer mie nu mi se pare o abordare sanatoasa.

  • Nu mai folositi sperietoarea ruseasca sa taiati din libertati. Vreti bani si putere? Iesiti in public, nu va ocupati cu furtisaguri ce in mod normal duc la puscarie! Contextul regional e unul in care Romania are dictaturi stanga-dreapta si un razboi in nord. Voi doar legalizati impunitatea si interceptati oamenii obisnuiti. Sectorul energetic romanesc e la mila Rusiei, dar serviciile nu gasesc nimic…

  • Mergi si da-ti foc, se-cur-istule.

  • Totusi, se.cu.rist, se.reist etc e prea mult.Eu tot va spun ca Ciolos e un se.cur.ist care a dinamitat USR, dar voi spuneti ca e un se.cur.ist bun…ca spun ca Bu.lai e un cersator dar voi nu-om de cultura…ca sa numai vorbim de avocatul infractorului Mazare-stiti despre cine vorbesc-tot un userist.

  • ce bot e asta cu la revedere in italiana

  • Din ce film e poza asta? Ca vreau sa il vad si eu. Aa, dar vad ca doamna deontoloaga nu este printre semnatari, cum se face de a ratat ocazia? Sau au exclus o astia corectii. Mai terminati cu prostiile si reveniti va cat mai aveti timp, ca va prinde nepregatiti, iar voi sustineti cu bani grei tot felul de bagatori in seama

  • IATA DE CE A AJUNS licu SI ALTI CA EL LA cecere….
   SA NU EGZISTE SUPRIZE

 2. Asociația MozaiQ LGBT
  Funky Citizens

  Hahaha! Când știu ca ăștia stau de veghe dorm liniștit 🤪

  • Hai ca ati gafat-o cu interceptarile, acum cu firmele „legalizate”. Poate ar trebui taiate din atributii, nu inventate altele noi.

  • Mai bine tra-vestit decat se-cur-ist.

 3. Vedeti cum un actor despre care nu stim mai nimic, decat ca „asculta” si are oameni plantati in presa, justitie, parlament, guvern acum isi aroga puteri pe ascuns pentru a avea un control social mai puternic. Respectivul actor nu are nicio realizare, doar ca nu e cu rusii, lucru care nu e chiar atat de adevarat… altfel Romania ar fi campioana la expulzat spioni. In schimb e campiona la adapostit spioni rusi.

 4. Românii vor dictatură, de aceea au votat mafia PSDNL 55% în 2020. Călătorie sprâncenată spre sclavie vă doresc!

 5. Cleptocrația își consolidează poziția!

  România se fixează în anul „1984”.

 6. Cind pisica nu-i acasa, soarecii joaca pe masa.

  • Ce treaba are UE cu procesul de legiferare internă?….Nu atinge chestii de interes european…Dacă ONGistii ăștia, dubios finanțati,protestează, nu inseamna ca au dreptate…mai ale Mozaiq, aia fac ca simpla lor apariție pe lista sa creeze neîncredere, niște bulangii

  • Raomanica e doar începutul. Astfel de legi vor fi peste tot in ue… au început doar sa experimenteze pe slugi

 7. Mai comentați pe aici cât mai puteți. Mulțumim tuturor celor care au votat PSD, PNL, UDMR și alte grupuri de infractori. Eu zic sa ne pună direct gratii la geamurile de la case, limbile tăiate ( în afara de alea folosite pt DOS), mâinile legate etc. Stați în casă dacă va pasă!

 8. Stat de cackat_polițienesc…

 9. Se întoarce SEcuritatea in forța, cu sprijinul actualei coaliții ! Adio democrație, ne-am bătut joc de șansa pe care am avut-o, ne-a fost lene sa ne apărăm libertatea!

 10. Pfiuu, s-au speriat ONGurile stangiste ca intra astia pe firul banilir rulati prin ONGuri, disperare mare!

  Mai tineti minte cand ONGurile si USRul aparau statul paralel cu care se lupta Dragnea? Baa, cum s-a intors roata acum :)))))

  • Nu ne mai aburi cu ong-urile care fura bani. Hoții sunt cei care crează noul stat sri-ist, cu legi speciale pentru pensii speciale, pentru cumul pensie -salariu, pentru Hoții fugiți in Serbia, Bulgaria, Italia. Pușcăriile sunt pline doar de prosti și săraci. Ar trebui sa dam bucuroși bani pentru unii care ne semnalează aceste încercări de întoarcere in dictatura, ca noi nu avem timp sa urmărim toate mizeriile pe care le fac sau încearcă sa le facă.

  • Când o să-ți spargă ușa la 12 noaptea și te prind în chiloți și cu o bere în mana în fața televizorului, îți distruge apartamentul pentru percheziție nu o sa mai fii atât de mulțumit. Or să-ți râdă în nas că asta este legea.

  • @Nicolae
   Știi din proprie experiență? Doar infractorii au ceva de ascuns! Cum ziceați voi? „Mergeți în instanță și vă dovediți nevinovăția!”

 11. Statul paralel prospera pe spatele statului original.

 12. Nici nu mai poți să te caci în ea de țară!

 13. ONG,voi credeti ce spuneti?Mi-sila de voi.

 14. Peste tot serviciile de informații doresc cât mai multe puteri, fără cât mai multe „libertăți” nu reușesc să-și atingă scopul, adică banii. Vă rog să vă amintiți de dominația lui Hoover în 70-80 când FBI făcea legea, de Andropov la KGB. Bineînțeles ca și acum NSA au un buget imens, că FSB, MI5sau6, China, India, Israel și toți cei mari au bugete mari și doresc cât mai multa putere.
  De ce nu credeți ca românașii noștri din servicii, care pun pariu că sunt plătiți de cei bogați nu doresc să țină în mână totul ca pe vremea comunismului.

 15. Toata spuma, interesant cum niste ONG-uri lupta impotriva statului, baieti daca nu faceti ceva ilegal, nu ar trebui sa va fie frica…. mai ales…. Átlátszó Erdély (Transilvania Transparentă) 😉

  • SRI nu a făcut și nu face nimic pentru țară, adică pentru noi, oamenii simpli care trăim onest. SRI face doar pentru familiile lor și politicieni,mie îmi este milă de cei care se bucură de aceste legi. Nu e pentru voi, e doar pentru ei! Noi suntem buni doar să fim sclavii lor și când nu mai putem mai bine ne ar împușca decât să ne umilească!

 16. In 2017 in Romania erau inscrise oficial 88.000 de ONG-uri.

 17. SRI a interceptat telefoane ilegal prin rețeaua Romtelecom, pe cablurile și aparatura securități comuniste. Și, cu ajutorul unor angajați din Romtelecom. SRI a interceptat telefoane în propriul lor interes!

 18. SRI-ul nu va intercepta oamenii de rand, nu va mai agitati atat. Interceptarea se face cu aprobare procuror/judecator pentru siguranta nationala, etc. Ca mergeti voi la piata, vorbiti de meciuri cu Dinamo nu da Sri o ceapa dwgerata pe voi. Nu vine dictatura la noi.

  • nu e vorba de faptul ca intercepteaza oameni obisnuiti … pe mine pot sa ma asculte pana le da san.ge pe urechi … problema e ca:
   1. Procurorii pot intra în sediile SRI pentru a efectua anchetă doar cu aprobarea președintelui CSAT, care este șeful statului / Ofițerii SRI pot fi audiați, percheziționați sau reținuți doar de procurori anume desemnați – proiect de lege
   2. Civilii și firmele vor fi obligați să sprijine agenții SRI la cerere în derularea operațiunilor serviciului de informații
   3. În cadrul SRI pot fi înfiinţate activităţi finanţate integral din venituri proprii / SRI poate aveea în coordonare asociaţii cu caracter profesional, social, cultural, sportiv sau recreativ ori umanitar

  • 1. Ai dreptate la partea cu finantarea proprie. S-a dovedit ca nu este viabila cand s-au furat bani de care nu stia nimeni.
   2. Aprobarea de la presedinte vine repede, nu asta este problema.

  • „Aprobarea de la presedinte vine repede, nu asta este problema”

   Daca acei agenti SRI lucreaza chiar pentru seful statului, aprobarea aia nu o sa vina niciodată.

   Tu iti dai seama ce sistem pakistanez se pregatesc astia sa creeze?

   Si aia cu „stati linistiti la locurile voastre” e a doua mizerie. Acel sistem poate fi utilizat pentru a calari presa, sistemul judiciar, mediul de afaceri si asa mai departe. Orice ziarist, judecator sau firma care iti deranjeaza protejatii poate fi calcat pe cap cu violenta maxima, fara ca cineva sa poata sa intervina.

   Mizeria adta trebuie intai explicata bine oamenilor. Apoi trebuie respinsa. Presedintele si serviciile secrete isi creaza o structură de putere care iese de sub controlul democratic si al justitiei.

 19. Va rog sa nu mai carcotiti impotriva”ongheurilor” , ca ele sunt „societatea civila” , in majoritate incardasite cu cei care salveaza Romania , si unii impreuna cu „greta bioenergeta” , vor chia sa salveze planeta , in realitate sunt unii care isi trag bani frumosi , din tot felul de finantari OCULTE .
  ongheurile astea ar trebui obligate sa transparentizeze sursele de finantare .

  • Legea e mizerabila, dar tu nu ai de spus nimic despre asta.

   Tu ai ceva cu ong-urile. Stii ce? Exact asa au procedat Putin si Orban ca sa sa reduca societatea civila la tacere. Nu aveti nici macar imaginatie

  • @silicon_v chiar nu am nimic cu „ongheurile” , dar așa cum eu trebuie să transparentizez sursele de finanțare , așa consider că trebuie să facă și ” ongheurile” . Cu lege sau fără lege , serviciile de inteligence de peste tot , vor face întotdeauna ce vor considera că este oportun pentru ele și pentru cei pe care îi deservesc . Nu cred că sunteți NAIV .

  • A310. După numele ales îmi dau seama cât de robotizat ești.
   Păi, bă, sărmanule cu mintea!
   Finanțările ongurilor le găsești în situațiile de la anaf, dacă vrei sa cauți, bă inteligentule.
   Jesus. Bine ca am luat decizia sa plec. Cu
   ! Mb€¢|£| ca tine chiar că se vor împlini planurile de la davos.

 20. Centrul Filia deranjat de organizarea serviciilor de informatii…

 21. De când ONG urile finanțate dubios unele..sunt o putere în stat..ele intodeauna reprezinta interesele celor ce le finanțează..sa fie clar

 22. Junta militara salveaza Romania de dorintele romanilor

 23. Secu in tot și toate! Ne întoarcem de unde am plecat și nici nu am plecat prea departe. Ar trebui proteste masive ca altfel ne bagă joha și generalii mortul in casa…

 24. După câte știu Parlamentul este organul legislativ în ROMÂNIA. AI I sunt prezentate numai proiecte de legi, completări șamd. Deci totul depind ede majoritatea din parlament. Dacă SRI ii are la degetul mic pe mulți atunci vor vota. Și mai spuneam de Ceaușescu bla bla. Pai dacă se votează acestea Securitatea era pistol cu apă. Eu întotdeauna am respectat serviciile. Dar sa își facă treaba colo und etrebuie nu sa își urmărească cetățenii proprii decât pe aceia care dovedesc acțiuni împotriva statului roman. Nu ca se mute sau se îmbată nu știu pe unde.
  Succes parlamentului într-o judecata bună

 25. @ Silviu
  Ai nimerit-o, intr-adevar, parlamentul este organul.

 26. @maciuca:gratii o sa iti pui singur,cu banii tai!intai li s-au dat bani,acum li se da putere!sa vedeti ce vor face cand li se va da #liber#!

 27. Ma numesc Klaus. Si sunt un dulap prost,dar voi romanii care m-ati votat sunteti si mai prosti!si Carmen nu face copii,de aceea eu vi i-am vandut pe ai vostri!Slava Rusiei!