G4Media.ro

10% din ieșenii suspecți de infectare cu coronavirus refuză testarea

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

10% din ieșenii suspecți de infectare cu coronavirus refuză testarea

10% din locuitorii județului Iași suspecți de infectare cu noul coronavirus refuză testarea, a anunțat șeful Direcției județene de Sănătate Publică (DSP), Vasile Cepoi, citat de Ziarul de Iași.

El a mai spus că aceste refuzuri fac să nu fie atinsă capacitatea maximă de testare din județ.

“Am putea ajunge la 3.000 de testări pe zi, dar situaţia nu e chiar aşa. Procesul de testare se petrece în felul următor. Pacientul suspectat de medicul de familie că ar avea această boală contagioasă este luat în evidenţa acestuia. Pe numele pacientului, medicul de familie emite o cerere de testare, care ajunge la SAJ. Echipele pe care le-am organizat noi merg la SAJ, serviciu care face şi coordonarea în teren. Înainte de plecare, însă, se dă un telefon pacientului respectiv. 10% dintre cei a căror cerere este înscrisă fie nu răspund la telefon, fie refuză direct recoltarea. Nu avem o explicaţie obiectivă. Putem intui că ar fi vorba de teamă sau intervine chiar refuzul de a crede că este bolnav”, a declarat șeful DSP Iași.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Dragi concetateni, ma refer la cei 10%, testati-va!
    Ar vrea si altii sa aiba un DSP ca in Iasi si nu au si voi?

  2. Sa mori tu!Medicii de familie te trimit la testare contra cost pentru a fi luat in evidenta si a beneficia de 104 lei bonus pentru monitorizare.

    • Pai daca te trimite aiurea la testare si tu iesi sanatos, ce rezolva?

    • pai depinde daca te incadrezi la definitia de caz. Daca doasr ti se pare tie ca ai covid, dar nu ai nici simptome si nici nu est contact direct al unui infectat, e normal sa te trimita la contra-cost. Statul nu are de ce deconta testarea tuturor ipohondrilor carora li se pare din 3 in 3 zile ca au covid. Iar dacas te consideri ca facand parte din definitia de caz, schimba medicul de familie, e super simplu.

  3. Va mirati?
    Sincer, si eu as refuza, prefer sa mor singur intr-o padura uscata decat sa merg la spital sa ma las pe mana spagarilor care folosesc pseudonimul de medici.

    • Daca a luat doamna Dorobat, nu inseamna ca iau toti.

    • Adevarat, dar am fost prin spitalele din tara si nimeni nu te baga in seama daca nu mergi printr-o „cunostina” sau cu ceva plic.
      Pana si infirmierele au o atitudine superioara fata de pacienti si asteapta ciubucul.
      In cazul medicilor difera diagnosticul in functie de cat cotizezi…de exemplu, un medic mi-a zis ca am o boala cronica la plamani, celalalt a zis ca-s alergic si ultimul a zis ca-i astm.
      Ultimul a fost la privat, primi doi la stat.
      Ce boala am? Eu ce sa cred si ce sa fac?
      Iti dau si raspunsul, mi-am facut programare in germania la un medic care isi face meseria si nu asteapta spaga.

    • Mirarea ta in fata reanalizarii diagnosticelor e asemanatoare cu mirare tampa a lui Badea in fata apelului si recursului din tribunale. Recursul exista pentru ca omenirea a acceptat ca deciziile sa se poata schimba. La fel, deciziile doctorilor trebuie sa se poata schimba.

      E ceva absolut comun ca tu sa povestesti ceva care convinge doctorul ca ai X, dar dupa ce faci analizele sa reiasa ca ai Y. Daca decizia ca ai X era perfecta, nu mai facea nimeni analize, ca erau inutile. Deci diagnosticele se schimba, stimata gladiola speciala.

      Daca medicul din Germania iti va spune ca ai lepra in placi, il vei crede, pentru ca asa fac Martorii lui Neckerman. In realitate, medicina germana este cel mult asemanatoare celei romanesti.

      Unu, in Germania, nu exista examene nationale dupa bacul ala de la varsta de 10 ani. Nu poti ajunge un monstru ca Ursula sau zu Gutenberg ca exista examene cu corectura ascunsa. In cazul in care ati uitat, va repet ca Ursula a studiat economia in Londra, dar are un doctorat plagiat in medicina germana.

      Doi, in Germania, meseria de medic este practic nereglementata. Exista ceva temeri de pe vremea lui Hitler ca statul iti fura bicicleta daca autorizeaza medicii. Orice baiat vrea sa fie Heilpraktiker trimite o notificare la primarie. Majoritatea psihopatilor care pretind ca sunt medici ca sa se angajeze intr-un spital in Anglia vin cu hartii de Hailpraktiker.

      Trei, de ce crezi tu ca Germania are mai multi medici romani decat restul Europei la un loc? Stiu un baiat a carui biografie e asemanatoare cu cea a Serban Nicolae. (Cu exceptia ca Nicolae probabil nu trafica iarba.) A terminat medicina la 30 de ani, si acum e mare medic pe Jarmania.

      De ce crezi tu, gladiola speciala, ca Germania are cel mai putin covid din Europa, desi se invecineaza (fara control vamal!) cu Belgia, tara cu cei mai multi morti de pe planeta?

  4. 104 lei bonus de monitorizare pentru ,,medicii de familie” ???

    Pe citi dintre voi v-au vizitat acasa medicii astia ,, de familie ” intr-o actiune preventiva si fara sa va ceara bani ? ( de exemplu )
    Pe citi dintre voi va suna ,, speriati ,, ca nu le-ati trecut pragul de 6 luni / un an / 3 ani sa va intrebe de ….sanatate ?
    Ce mai banet le baga in buzunare guvernantii … Medicii de orice fel sa fie platiti pentru rezultatul serviciului ce il presteaza . Niste imbuibati ordinari . La fel ca functionarii publici si bugetari .

  5. Păi oricum testarea e degeaba, e mai mult pentru statistică decât pentru limitarea răspândirii coronavirusului. O cunoștință de-a mea a fost confirmată cu Covid. După două săptămâni de izolare, a repetat testul la recomandarea medicului de familie, dar tot pozitiv a ieșit. Întreabă medicul de familie ce face mai departe, la care medicul zice că „Du-te la muncă, ai stat în izolare două săptămâni, ce mai vrei să-ți fac?”

    • a procedat corect

  6. „Putem intui că ar fi vorba de teamă sau intervine chiar refuzul de a crede că este bolnav”.
    Nu refuza nimeni sa creada ca e bolnav, refuza sa aiba parte de spitalele voastre mizerabile si de personal medical la fel de mizerabil.
    Iar medicul de familie e o gluma. Chiar un personaj util la dat trimiteri si retete. Un exemplu clar e medicul de familie si pediatru al fiului meu de un an. A facut rosu in gat cu temperaturi de peste 38,5 in 3 zile consecutiv. La primul telefon era in concediu, asa ca ne-a recomandat asistenta medicamente. La urmatoarele doua a refuzat sa-l vada, de teama covid-ului bineinteles, si i-a recomandat antibiotice fara consult. Am refuzat asa raspuns si am mers la un medic pediatru specializat doar pentru un simplu consult de cateva minute. Raspunsul medicului: gat puternic inflamat. I-ati dat doza de nurofen de 4 ori mai slaba de cat ar fi trebuit si in nici un caz antibiotice. A primit o reteta de sirop de gat si de febra la doza necesara. In 2 zile a fost pus pe picioare copilul.