G4Media.ro

Zi de doliu pentru maghiari. Eparhia Reformată din Ardeal, circulară către parohii:…

Zi de doliu pentru maghiari. Eparhia Reformată din Ardeal, circulară către parohii: În data de 4 iunie să bată clopotele bisericilor reformate, pentru a comemora 100 de ani de la semnarea ”Dictatului de la Trianon”

În Transilvania, clopotele bisericilor istorice maghiare vor bate, joi după-amiază, de la ora 17.30, cu ocazia Centenarului Dictatului de la Trianon şi, în acelaşi timp, în mai multe locuri vor avea loc ceremonii de depuneri de coroane de flori, cu participarea unui număr restrâns de persoane, transmite MTI, citată de Rador.

În circulara adresată în data de 19 mai parohiilor şi protopopiatelor, respectiv comunităţilor reformate, în care este menţionată decizia Conventului General al Eparhiei din 2012, Béla Kató, episcopul Eparhiei Reformate de Ardeal, atrage atenţia asupra faptului că data de 4 iunie, Ziua Solidarităţii Naţionale, este inclusă în lista zilelor proeminente sugerate maghiarilor de religie reformată.

Episcopul a solicitat comunităţilor “ca în data de 4 iunie să bată clopotele bisericilor reformate, pentru a comemora 100 de ani de la semnarea Dictatului de la Trianon”. Pe site-ul Eparhiei Reformate de pe Lângă Piatra Craiului este publicat sfatul conducerii Bisericii Reformate din Ungaria, care încurajează comunităţile să tragă clopotele în momentul în care a fost semnat Tratatul de la Trianon, în urmă cu 100 de ani.

Arhiepiscopul Arhidiecezei de Alba Iulia, Gergely Kovács, a menţionat în circulara de Rusalii că mai multe persoane au propus ca, în după-amiaza zilei de 4 iunie, să bată clopotele bisericilor în tot Bazinul Carpatic.

“Cei care vor trage clopotele, să facă acest lucru în spiritul rugăciunii şi al destinului constructiv, astfel încât să ne putem clădi viitorul în pace, dragoste şi cooperare creativă, ferm înrădăcinat în credinţă” – a scris arhiepiscopul.

În mesajul său de luni, transmis cu ocazia Centenarului, László Böcskei, episcopul romano-catolic al Diecezei de Oradea, a îndemnat enoriaşii să-şi amintească de evenimentele care au pus la încercare poporul şi istoria diecezei şi să tragă după-amiază clopotele şi să se roage pentru ca regele Sf. Ladislau să-i ocrotească.

În circulara sa din data de 29 mai, Ferenc Bálint-Benczédi, episcopul Bisericii Unitariane Maghiare, a solicitat comunităţilor să organizeze servicii religioase de comemorare care să fie întrerupte timp de 100 de secunde de bătăile clopotelor, la momentul semnării documentului, în urmă cu un secol.

Biserica Evanghelică Luterană din România a anunţat pe site-ul său că s-a alăturat apelului Asociaţiei Intelectualilor Creştini şi Fundaţiei pentru Evanghelizarea Maghiarilor din Bazinul Carpatic şi solicită comunităţilor să bată clopotele ca un memento pentru centenarul de la Trianon.

Apelul a fost semnat de episcopul Zoltán Adorjáni Dezső. Biroul de presă al UDMR a transmis, ca răspuns la solicitarea agenţiei ungare de presă MTI, că politicienii Uniunii vor participa la comemorări, depuneri de coroane şi vor organiza evenimente împreună cu aşezările înfrăţite.

La evenimente vor participa grupuri cu număr limitat de persoane şi se vor respecta cu stricteţe măsurile epidemiologice. Unele evenimente se vor desfăşura doar în spaţiul online. Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, va participa la o comemorare cu depunere de coroane de flori la Şumuleu Ciuc.

Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT), Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) şi Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) au anunţat luni, într-un comunicat comun, că joi după-amiază, în peste 100 de localităţi, vor depune coroane pe siturile memoriale ale Primului Război Mondial, respectiv pe situri care evocă prezenţa maghiarilor de peste 1.100 de ani în Bazinul Carpatic.

Organizaţiile au subliniat că data de 4 iunie rămâne “o zi de doliu pentru maghiarii transilvăneni care gândesc în naţiune – indiferent ce lege ar adopta conducerea de la Bucureşti, care, în nenumărate rânduri, a folosit antimaghiarismul pentru a obţine capital politic”.

În data de 4 iunie 1920, la ora prevăzută pentru semnarea Tratatului de la Trianon, în Ungaria au bătut clopotele, în fabrici au sunat sirenele, în şcoli şi oficii s-a dispus moment de reculegere, drapelele au fost lăsate în bernă, timp de zece minute s-a oprit traficul şi magazinele au fost închise.

Citește și

PSD îl critică pe președintele Iohannis că nu a promulgat legea care impune celebrarea Tratatului de la Trianon, o zi neagră pentru Ungaria

Kelemen Hunor, la 100 de ani de la Trianon: Consider ziua de 4 iunie ca pe o zi a solidarităţii naţionale maghiare. Gândesc acest lucru ca membru al naţiunii maghiare, ca un maghiar din Transilvania, care este solidar cu toţi maghiarii şi cu toate comunităţile maghiare din Bazinul Carpatic

De ce să nu scriem despre Trianon (Op-ed)

EXCLUSIV Câtă semnificație poate avea un cuvânt? Trianon

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Iata factorul destabilizator coordonat de pastorul Tokes, gata oricand sa reinvie Ip si Trasnea!

  • Factorul destabilizator fiind? Oamenii percep fiecare sărbătorile cum vor. Cine îl sărbătorește să o facă liniștit, cine e în doliu la fel iar cine e indiferent să fie indiferent fără să fie acuzat de nimic.
   Obsesia românului cu Ip și Trăznea e amuzantă. E ca și cum 1000 de ani de istorie sunt dați la o parte și o perioadă în care tensiunile interetnice erau la cote maxime este luată ca reprezentant exclusiv al unei istorii milenare. Cam patetic sincer.

 2. Cred ca ar fi bine ca sa cinstim si noi ziua aceasta,transmitand urari de viata lunga statelor care si-au castigat atunci dreptul la existenta nationala si independenta (inclusiv Ungaria si Austria)

 3. Prin tratatele de pace semnate la Trianon au primit RECUNOASTERE JURIDICA : Polonia< Cehoslovacia,Regatul Sarbilor,Croatilor si Slovenilor,Ungaria,Republica Austriaca si intregirea Italiei si A regatului Romaniei – LA MULTI ANI TUTUROR !

 4. Suspect de multe articole foarte vaste in informatii legate de tratatul de la Trianon. Sunt curios…. sponsorul principal a g4media este Orban? Cel din Ungaria?

  • Mai ai vreun dubiu? 😉
   E de-a dreptul jenant servilismul ăsta, sunt doar curios cât de mult mai coboară!

 5. Poate se supara Daniel si da din clopotele alea de la catedrala…… Ia vedeti voi.

 6. Condoleante. Da’ cine le-a murit?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.