G4Media.ro

Zi de doliu la Timișoara. Sunt comemorați primii 66 de manifestanți uciși…

Zi de doliu la Timișoara. Sunt comemorați primii 66 de manifestanți uciși la Revoluție

La 30 de ani de la Revoluţie, Timişoara este în doliu, marţi, când sunt comemoraţi primii 66 de manifestanţi din oraş căzuţi pentru libertate în timpul evenimentelor din Decembrie 1989, transmite Agerpres.

Revoluţionari, familii ale celor dispăruţi, oficiali şi cetăţeni de rând vor participa la manifestările organizate pe parcursul zilei în puncte care au devenit repere pentru comemorarea martirilor. De la ora 10,00, la Catedrala Mitropolitană vor avea loc slujba de pomenire a eroilor-martiri şi o depunere de coroane, iar la ora 12,00 se va desfăşura acelaşi ritual, la Biserica Martirilor.

Cortegiul se va deplasa apoi la Cimitirul Eroilor, unde, de la ora 14,00, se va ţine un parastas pentru eroii martiri şi vor fi depuse coroane, iar de la ora 18,00 este programat un moment de reculegere cu lumânări personalizate cu chipurile eroilor-martiri pe treptele Catedralei Mitropolitane.

În urmă cu 30 de ani, în noaptea de 16 spre 17 decembrie, zeci de tineri au fost arestaţi, îmbarcaţi în camioane ale armatei şi depuşi în arestul Miliţiei pentru audieri. Pe 17 decembrie 1989, armata a organizat o demonstraţie de forţă în centrul Timişoarei. În acea zi, la ora 17,00 s-au auzit primele focuri de armă în oraş. Populaţia credea că este vorba despre gloanţe oarbe şi, de aceea, în loc să se retragă, să fugă şi să se apere, oamenii s-au prins de mâini, formând un lanţ viu în faţa tancurilor şi a mitralierelor.

La Procuratura Militară Timişoara au fost înregistraţi atunci 66 de morţi şi 196 de răniţi. În seara aceleiaşi zile, la Bucureşti, Consiliul Politic Executiv a aprobat reprimarea în forţă a manifestanţilor de la Timişoara, etichetaţi ca trădători.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Sunt convins ca Dumnezeu i-a mutat în corturile dreptății și tot ce a fost atunci a fost atunci a fost Mana Lui asupra noastra. Poate pentru a ascunde acest lucru, ce a urmat a fost de o mizierie politica sociala, morala, economica de nedescris. Dar în zilele acelea Lumina. Cel mai regretabil lucru este ca acei eroi de dreptate de la noi, criminalii și ticalosii au fost lumina nesimțitului asta de popor timp de 30 de ani. Sunt convins ca unii nici nu știu ce li s-a întâmplat. O minune, pentru ei.

  • V- au dat libertate și v-au luat tot ce nu v- au dat! S-au privatizat, și-a au dat salarii și pensii speciale, și au început să vă umilească și batjocorească ei și progeniturile lor în numele dreptății deversând de patriotism…. Ii felicit pe realiști… cei care au plecat imediat …

 2. Bravo timisorenilor. Este foarte important sa pomenim si sa comemoram eroii si revolutionarii ADEVARATI de la Revolutie ( revolutia adevarata a fost intre 16-22 decembrie).
  Trebuie sa dam un semnal CLAR sistemului securist, care inca mai bantuie in romania, ca nu mai toleram ascunderea adevarului. Profitorii si calaii revolutiei trebuie sa stie, ca nu mai pot sta linistiti cu pensiile si averile furate.Tinerii de astazi trebuie sa afle adevaraul istoric.

  Sper ca si in alte orase (Sibiu, Cluj, Bucuresti, Brasov, etc.), sa fie manifestati comemorative si dezbateri ample pentru victimele revolutiei.Zilele de 21-22 decembrie 2019 ar fi ocazii exceptionale, mai ales ca este si weekend.

  Dupa 30 de ani , avem o datorie morala fata de morti si victime.

 3. Am fost si atunci cu sufletul, iar din 21 dec. si fizic, la Bucuresti, pentru cauza lor care era si a mea. Tot respectul si recunostinta mea pentru oamenii Timisoarei care au initiat schimbarea.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.