G4Media.ro

Zelenski spune că victoria este posibilă în acest an, dar avertizează aliații…

Sursa foto: European Council

Zelenski spune că victoria este posibilă în acest an, dar avertizează aliații asupra cooperării inadecvate în mai multe domenii: „Dacă Europa ezită, răul ar putea avea timp să se regrupeze”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut o viziune optimistă asupra sfârșitului războiului în fața aliaților săi europeni, dar a avertizat în același timp asupra unor domenii care, în opinia sa, trebuie îmbunătățite, potrivit CNN.

El a declarat, la o reuniune a Consiliului European: „Dacă eforturile noastre comune se vor concentra în mod hotărât asupra victoriei Ucrainei, victoria va fi obținută încă din acest an”.

„Nimeni nu știe cu siguranță cât va dura războiul și care bătălii ne vor aduce succesul mai repede și care dintre ele vor necesita mai mult efort. Dar ceea ce este clar este că, dacă nu vor exista întârzieri sau stagnări în cooperarea noastră, că dacă eforturile noastre comune se vor concentra în mod hotărât asupra victoriei Ucrainei, victoria va fi obținută deja în acest an”, a continuat Zelenski.

Președintele ucrainean a precizat că apreciază sprijinul european pentru activitatea Curții Penale Internaționale și eforturile de a lansa un sistem de compensare care ar folosi miliarde de dolari din activele rusești confiscate pentru a reconstrui Ucraina.

Dar a spus că există mai multe domenii în care cooperarea lipsește încă:

  • Întârzieri în furnizarea de rachete cu rază lungă de acțiune. Zelenski s-a referit la atacul cu rachete rusești de miercuri împotriva Zaporijiei.
  • Nevoia Ucrainei de avioane de luptă moderne. Zelenski a declarat că este recunoscător Poloniei și Slovaciei pentru că au trimis MiG 29 în Ucraina – „dar avem nevoie de avioane moderne”.
  • Întârzieri în ceea ce privește un nou pachet de sancțiuni. Zelenski a declarat că „eforturile globale nu sunt încă suficiente pentru a împiedica Rusia să se adapteze la sancțiuni și să le ocolească prin intermediul țărilor terțe”.
  • Sprijin internațional pentru formula de pace din Ucraina. Zelenski a declarat că este pregătit pentru un summit pentru a discuta ceea ce el a numit „singurul plan realist și cuprinzător de restabilire a integrității teritoriale a Ucrainei și de garantare a securității pentru poporul nostru și pentru întreaga Europă”.

Zelenski a afirmat că Ucraina înregistrează progrese în dezvoltarea instituțiilor sale la standardele europene și în „transformarea sa într-un stat modern, pe deplin responsabil față de societate, fără corupție și stabil din punct de vedere instituțional”.

„Ucraina este pregătită pentru o decizie de a începe negocierile de aderare la UE încă din acest an. Aceeași disponibilitate este necesară din partea dumneavoastră toți – a fiecărui lider din Europa.”

Zelenski și-a încheiat discursul avertizând: „Dacă Europa ezită, răul ar putea avea timp să se regrupeze și să se pregătească pentru ani de război”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Plictisitor – obositor.