G4Media.ro

Yuval Noah Harari: ”Putin poate câștiga toate bătăliile din Ucraina, dar totuși…

Yuval Noah Harari: ”Putin poate câștiga toate bătăliile din Ucraina, dar totuși va pierde războiul” / ”Gorbaciov i-a lăsat pe ruși și ucraineni să se simtă ca niște frați, Putin i-a transformat în dușmani”

Istoricul israelian Yuval Noah Harari spune într-un comentariu în ziarul britanic The Guardian că Vladimir Putin nu mai are nicio șansă să câștige războiul cu Ucraina, chiar dacă va reuși să cucerească fiecare oraș în parte. ”Rușii ar putea cuceri încă Ucraina. Dar ucrainenii au arătat în ultimele zile că nu îi vor lăsa să o țină”, a scris Harari.

El susține că Putin și-a făcut calculele politice și militare atunci când a decis atacarea Ucrainei, însă a omis dârzenia poporului.

”La mai puțin de o săptămână de război, pare din ce în ce mai probabil ca Vladimir Putin să se îndrepte spre o înfrângere istorică. El poate câștiga toate bătăliile, dar totuși va pierde războiul. Visul lui Putin de a reconstrui imperiul rus s-a bazat întotdeauna pe minciuna că Ucraina nu este o națiune adevărată, că ucrainenii nu sunt un popor adevărat și că locuitorii din Kiev, Harkov și Lviv tânjesc după stăpânirea Moscovei. Aceasta este o minciună completă – Ucraina este o națiune cu mai mult de o mie de ani de istorie, iar Kievul era deja o metropolă majoră când Moscova nu era nici măcar un sat. Dar despotul rus și-a spus minciuna de atâtea ori încât se pare că o crede el însuși.

Când își plănuiește invadarea Ucrainei, Putin se putea baza pe multe fapte cunoscute. Știa că din punct de vedere militar Rusia depășește Ucraina. El știa că NATO nu va trimite trupe să ajute Ucraina. El știa că dependența europeană de petrol și gaze rusești va face ca țări precum Germania să ezite să impună sancțiuni dure. Pe baza acestor fapte cunoscute, planul său era să lovească Ucraina puternic și rapid, să-i decapiteze guvernul, să stabilească un regim marionetă la Kiev și să înlăture sancțiunile occidentale.

Dar era o mare necunoscută despre acest plan. După cum au învățat americanii în Irak și sovieticii în Afganistan, este mult mai ușor să cucerești o țară decât să o ții. Putin știa că are puterea de a cuceri Ucraina. Dar ar accepta poporul ucrainean pur și simplu regimul marionetă al Moscovei? Putin a pariat că o vor face. La urma urmei, așa cum a explicat în mod repetat oricui dorește să asculte, Ucraina nu este o națiune adevărată, iar ucrainenii nu sunt un popor adevărat. În 2014, oamenii din Crimeea au rezistat cu greu invadatorilor ruși. De ce ar trebui 2022 să fie diferit?”, se întreabă Harari.

Istoricul spune că fiecare ucrainean omorât în timpul invaziei va spori ura față de ruși care va fi transmisă de acum mai departe, câteva generații.

”Cu fiecare zi care trece, devine din ce în ce mai clar că pariul lui Putin eșuează. Poporul ucrainean rezistă din toată inima, câștigă admirația lumii întregi și câștigă războiul. Urmează multe zile negre. Rușii pot cuceri în continuare întreaga Ucraine. Dar pentru a câștiga războiul, rușii ar trebui să dețină Ucraina și pot face asta numai dacă ucrainenii le lasă. Acest lucru pare din ce în ce mai puțin probabil să se întâmple.

Fiecare tanc rusesc distrus și fiecare soldat rus ucis sporește curajul ucrainenilor de a rezista. Și fiecare ucrainean ucis adâncește ura ucrainenilor față de invadatori. Ura este cea mai urâtă dintre emoții. Dar pentru națiunile asuprite, ura este o comoară ascunsă. Îngropat adânc în inimă, poate susține rezistența pentru generații. Pentru a restabili imperiul rus, Putin are nevoie de o victorie relativ lipsită de sânge care va duce la o ocupație relativ lipsită de ură. Vărsând din ce în ce mai mult sânge ucrainean, Putin se asigură că visul său nu va fi niciodată realizat. Nu va fi numele lui Mihail Gorbaciov scris pe certificatul de deces al imperiului rus: va fi al lui Putin. Gorbaciov i-a lăsat pe ruși și ucraineni să se simtă ca niște frați; Putin i-a transformat în dușmani și s-a asigurat că națiunea ucraineană se va defini de acum înainte în opoziție cu Rusia”, scrie istoricul.

Harari susține că poveștile eroilor din Ucraina, știrile despre oamenii care rezistă în orașe asediate vor da curaj nu numai ucrainenilor, ci și altor națiuni europene, și, mai important, chiar rușilor.

Poveștile de vitejie ucraineană dau hotărâre nu numai ucrainenilor, ci întregii lumi. Ei dau curaj guvernelor națiunilor europene, administrației SUA și chiar cetățenilor asupriți ai Rusiei. Dacă ucrainenii îndrăznesc să oprească un tanc cu mâinile goale, guvernul german poate îndrăzni să le furnizeze niște rachete antitanc, guvernul SUA poate îndrăzni să taie Rusia pe Swift, iar cetățenii ruși pot îndrăzni să-și demonstreze opoziția față de acest nesimțit. război.

Cu toții putem fi inspirați să îndrăznim să facem ceva, fie că este vorba de a face o donație, de a primi refugiați sau de a ajuta în lupta online. Războiul din Ucraina se va modela viitorul lumii întregi. Dacă tirania și agresivitatea sunt lăsate să învingă, vom suferi cu toții consecințele. Nu are rost să rămânem doar observatori. Este timpul să te ridici și să fii numărat”, a mai scris istoricul în opinie.

El concluzionează spunând că eroismul armatei și al civililor ucraineni au pecetluit o idee care e clară pentru întreaga lume: ”ucrainenii sunt un popor foarte real”.

”Din păcate, acest război este probabil să fie de lungă durată. Luând diferite forme, poate continua ani de zile. Dar cea mai importantă problemă a fost deja decisă. Ultimele zile au demonstrat lumii întregi că Ucraina este o națiune foarte reală, că ucrainenii sunt un popor foarte real și că cu siguranță nu vor să trăiască sub un nou imperiu rus. Principala întrebare rămasă deschisă este cât timp va dura acest mesaj să pătrundă în zidurile groase ale Kremlinului”.

Yuval Noah Harari este un istoric israelian, profesor titular la departamentul de Istorie al Universității Ebraice din Ierusalim.

Este autorul cărților de succes internațional ”Sapiens Scurtă istorie a omenirii” (2011, tradusă în românește în 2017) și „Homo Deus Scurtă istorie a viitorului” (2015, tradusă în românește în 2018).

Foto: Yuval Noah Harari / Sursa: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

8 comentarii

 1. Incredibil de lucid si perfect adevarat.

  • Nu face altceva decit invrajbeste cele doua popoare pentru 500 de ani de acum inainte dar Rusia Europeana si civilizata se va trezi curind .Nici un rus European nu va dori aliante cu Asia. De aici va veni a doua ruptura .Urmarea o stiti si singuri .

 2. Nu face altceva decit invrajbeste cele doua popoare pentru 500 de ani de acum inainte dar Rusia Europeana si civilizata se va trezi curind .Nici un rus European nu va dori aliante cu Asia. De aici va veni a doua ruptura .Urmarea o stiti si singuri .

 3. Il sustin pe domnul Harari. Toata admiratia.

  As mai avea ceva de adaugat daca tot s-a referit la ura.

  Nu trebuie scapata din vedere ura celui de la care a pornit acest razb.oi, nu in sensul de a compatimi, ci de a preveni, de a intelege ce il mana inainte in acest deza.stru.

  Are si el probabil o ura transmisa din generatie in generatie, dar eu nefiind istoric nu stiu exact impotriva a ce mai exact.

  Ura aia trebuie identificata si atenuata sa ajungem la pace, nu stiu la asta si sociologii se pot gandi.

 4. Este fapt istoric existența Rusei_Kievene, cu capitala la Novgorod ( 862 -882 ) apoi în Kiev ( 882 – 1240 ). A fost primul stat organizat al slavilor de est ( ruși, bieloruși și ucraineni ).Problema mare e că Putin poate minți în acest fel și că există oameni care îl cred. De aceea trăim vremuri periculoase. Nicodată până acum nu au avut atât de mulți oameni acces la așa de multe cunoștințe și totuși, să fie atât de rezistenți să învețe ceva.

 5. Excelent spus. Foarte clar si lucid.

 6. ,, Kievul era deja o metropolă majoră când Moscova nu era nici măcar un sat. “ FACTS!

  Adevarata Rusie si Adevărații ruși sunt Ucraina si se numesc ucraineni.
  Așa zișii ruși sunt ucraineni amestecați cu popoare mongole si asiatice iar așa zisa federatie rusească este un amalgam de popoare cucerite si exploatate de ducatul Moscovei care in 5 secole s-a umflat ca o lipitoare de la dimensiunea unui sat la cea mai întins teritoriu statal din lume.

  Ucraina este o națiune adevarata născuta din amestecul slavilor de nord cu Vikingii! FACTS!

  Putler livreaza întregul discurs naționalist de aburire pentru a ascunde realitatea istorică si bineînțeles pentru a-si motiva instinctul diabolic al asupririi, furtului si crimei.

  Orice va face va rămâne in conștiința umanității ca un tiran cu mâinile pătate de sânge nevinovat.

  V-A PLĂTI!
  👍✌️

  • Era tiran tit.an si pana acum. Miza este sa rezolvam problema, nu ce citim noi dupa aia. Eu una nici nu prea citesc istorie.