G4Media.ro

Wegovy, medicamentul pentru slăbit de la Novo, reduce cu 20% riscul de…

Sursa foto: © Casimirokt | Dreamstime.com

Wegovy, medicamentul pentru slăbit de la Novo, reduce cu 20% riscul de boli cardiovasculare – studiu clinic

Novo Nordisk a anunţat marţi că, potrivit unui studiu amplu în fază avansată, medicamentul său împotriva obezităţii, Wegovy, a prezentat beneficii medicale clare, pe lângă pierderea din greutate, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Producătorul danez de medicamente a declarat că injecţia săptămânală a redus riscul unui eveniment cardiovascular major, cum ar fi un accident vascular cerebral, cu 20 de procente la persoanele supraponderale sau obeze cu antecedente de boli de inimă, depăşind aşteptările după un studiu clinic în fază avansată.

Rezultatele sunt semnificativ mai bune comparativ cu cele 15-17 procente la care se aşteptau investitorii şi analiştii înaintea anunţării datelor.

Studiul, denumit SELECT, a implicat 17.500 de pacienţi de 45 de ani sau peste această vârstă, fără antecedente de diabet. Prin acest studiu, care a debutat în urmă cu aproape cinci ani, s-a dorit să se cunoască dacă injecţia săptămânală prezintă beneficii medicale.

Ştirea a făcut ca acţiunile celei de-a doua cea mai valoroasă companie listată din Europa, după LVMH, să crească cu peste 10%, până la maxime record. Acţiunile au crescut cu aproape 150% în ultimii doi ani, notează Reuters.

Datele de referinţă ale studiului arată că Wegovy are „potenţialul de a schimba modul în care obezitatea este privită şi tratată”, a spus Martin Holst Lange, vicepreşedinte executiv pentru dezvoltare la Novo Nordisk, citat într-un comunicat.

Novo Nordisk a declarat că intenţionează să solicite aprobări de reglementare în vederea unei extinderi a indicaţiilor de pe prospect pentru injecţia săptămânală în Statele Unite şi Uniunea Europeană în acest an.

Rezultatele detaliate ale studiului vor fi prezentate în cadrul unei conferinţe ştiinţifice, la sfârşitul acestui an.

Soren Lontoft Hansen, analist Sydbank, a declarat că rezultatele ce depăşesc aşteptările vor provoca furori în rândul medicilor care prescriu medicamente anti-obezitate. „Ar putea creşte, de asemenea, probabilitatea ca jucătorii de pe anumite pieţe să se angajeze într-un dialog cu privire la posibilitatea ca Novo să obţină subvenţii pe unele pieţe”, a spus el.

Richard Vosser, analist la J.P.Morgan, a declarat: „Vedem acest lucru drept un rezultat esenţial care are potenţialul de a schimba substanţial paradigma tratamentului obezităţii, nu numai prin creşterea perioadei de folosire a medicamentului de către pacient (…) dar şi prin revoluţionarea modului în care medicii tratează obezitatea de timpuriu, ceea ce ar putea creşte pătrunderea (pe piaţă) tratamentului pentru obezitate şi în în special Wegovy”.

„În viitor (după un an de întrerupere a tratamentului), ne aşteptăm ca Novo să se poată folosi de SELECT pentru a obţine o marcă în vederea prevenirii diabetului”, a adăugat el.

Duane Mellor, nutriţionist şi conferenţiar la Universităţii Aston din Birmingham, a declarat: „Nu se ştie dacă modificarea MACE (care este o combinaţie de diferite grave evenimente cardiovasculare fatale şi non-fatale) este rezultatul unei pierderi mai semnificative din greutate la persoanele tratate cu semaglutidă sau un efect al semaglutidei în sine. Având în vedere recomandările actuale din ţări precum Marea Britanie, până la doi ani de tratament cu acest medicament deschid calea către prelungirea duratei tratamentului”.

Pentru Terence McManus, manager în cadrul Bellevue Asset Management, „acest rezultat al SELECT depăşeşte cu mult aşteptările. Lăsând deoparte alte beneficii, pe baza rezultatelor, acesta ar fi un bun medicament cardiovascular. Evenimentele cardiovasculare, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale, sunt costisitoare pentru sistemele sanitare (…), prin urmare reducerea acestor evenimente ar trebui să favorizeze evaluările farmacoeconomice”.

Rita Hvalbye, şef de unitate în cadrul Agenţiei norvegiene a medicamentului, a declarat: „Avem un termen limită de până la 180 de zile pentru a revizui datele noi, dar nu putem spune cât va dura în acest caz până când vom vedea cât de mult material primim”.

Medicamentul din ce în ce mai popular a transformat piaţa medicamentelor pentru pierderea din greutate de la lansarea sa în SUA în iunie 2021, captând atenţia pacienţilor, a investitorilor şi a celebrităţilor din întreaga lume şi conducând la creşterea acţiunilor Novo.

Injecţia îi ajută pe pacienţi să se simtă sătuli pentru mai mult timp şi conduce la o pierdere din greutate, în medie, de aproximativ 15 procente atunci când este combinată cu modificări ale alimentaţiei şi cu exerciţii fizice.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Pai daca pierzi in greutate e normal sa iti scada riscul de probleme cu inima nu?

    Orice pastila de slabit care nu te omoara va avea acelasi efect.

    Pe de alta parte ceva regim si sport va scadea si mai mult riscul de probleme cu inima 🙂