G4Media.ro

Washington Post: Mii de clipuri de propagandă chineză pentru mușamalizarea genocidului anti-uiguri…

sursa foto: Captură video

Washington Post: Mii de clipuri de propagandă chineză pentru mușamalizarea genocidului anti-uiguri pe rețelele sociale din occident, Youtube susține că videoclipurile nu încalcă regulile

China a inundat rețelele sociale occidentale cu mii de clipuri de propagandă care încearcă să mușamalizeze genocidul comis împotriva populației uigure, scrie cotidianul american The Washington Post, citat de Rador.

Clipurile nu sunt asumate direct de guvernul chinez, dar ele sunt izbitor de asemănătoare și contrazic realitatea din provincia Xinjiang, unde milioane de membri ai comunității musulmane uigure au fost deportați, închiși, torturați și uciși într-o campanie denunțată de presa occidentală.

„Suntem foarte liberi”, afirmă titlul unul clip filmat în provincia Xinjiang din nord-vestul Chinei. „Suntem foarte liberi acum”, este un altul. „Suntem foarte, foarte liberi aici”, spune un al treilea. Acestea și alte mii de alte clipuri fac parte dintr-o campanie a statului chinez de mușamalizare a genocidului cultural contra uigurilor comis de regimul președintelui Xi Jinping. Oricât de stângace pot părea de la depărtare aceste demersuri, ele tot înfiorătoare rămân – și constituie în continuare o amenințare pentru cei expuși celui mai mare pericol, scrie The Washington Post.

The New York Times și ProPublica au dezvăluit această operațiune a guvernului de influențare într-o investigație publicată săptămâna trecută, care a depistat peste 3.000 de clipuri distincte infiltrate pe site-uri americane precum YouTube și Twitter. Clipurile nu poartă vreo etichetă care să denote că reprezintă propagandă oficială, însă există ecouri stranii de exprimare care sar în ochi. De exemplu expresia „Spuneți aberații totale”, cu mici variații, e prezentă în peste 600 de clipuri – o replică pentru companii străine precum H&M și politicieni precum fostul secretar de stat Mike Pompeo, ale căror condamnări par a fi declanșat această salvă de dezinformare.
În China, guvernul a reușit să manipuleze opinia publică prin echivalentul digital al forței brute: producție amplă și rapidă de conținuturi urmată de promovarea amplă și rapidă a acestora pe canalele interne. Acum regimul acționează și dincolo de granițe, postând clipurile pe YouTube, amplificându-le pe Twitter printr-o rețea de conturi conectate și diseminându-le și mai departe cu ajutorul oficialilor chinezi, al presei de stat și al altor personaje naționaliste cu numeroși abonați.

Absența etichetării, spontaneitatea mimată și simpla cantitate a mostrelor unice de conținut creează dificultăți platformelor dispuse să eradicheze manipularea – YouTube a declarat că clipurile nu-i violează regulamentul.

China face tot posibilul pentru a-și ține expatriații și studenții din străinătate legați în continuare de aparatul ei de cenzură, prin intermediul unor servicii media sociale controlate precum WeChat. Această strategie urmărește să-i mențină legați la ochi chiar și pe cei care reușesc să ajungă în locuri în care există liberă exprimare. Nu poate exista îndoială în privința mesajului pe care clipurile încearcă să-l transmită. Să luăm doar exemplul lui Rebiya Kadeer, o activistă uigură de 74 de ani care trăiește în exil în SUA. În mai multe clipuri apar rude ale ei, între care și nepoate pe care nu le-a mai văzut de când erau în scutece și care-i spun: „Sper să nu te lași iar păcălită de oamenii aceia răi din străinătate”. Practic, e o luare de ostatici.

Operațiunea recent descoperită dezvăluie persistența intenției Chinei de a exploata deschiderea SUA, a aliaților lor și a companiilor tehnologice pe care se bazează cetățenii lor, cu scopul de a răspândi povești politice false favorabile regimului – chiar în timp ce Marele Zid de Foc izolează China de restul lumii, de teamă că poveștile adevărate și critice ar putea pătrunde în țară.

Traducere Rador: Andrei Suba

Foto: Militari chinezi înăbușind un protest al uigurilor (captură video)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. pe youtube pe tv ocazional nu apar simbolurile meniului ci simboluri chinezesti asa ca totul e OK:))))))

  2. Ingineria socială practicată de guvernul chinez în Xinjiang are uneori aspecte greu de înțeles pentru sensibilitatea occidentală, pe care starea cadavrelor după obișnuitele bombardamente și drone strikes US o scutesc de aspecte grafice, așa că pe aici ingineria socială pare să se reducă la steaguri în culorile curcubeului… da’ să vorbești de masacre, torturi și genocidul uigurilor merită pe deplin „Spuneți aberații totale”… Propozițiile care enunță adevărul unei situații concrete tind să semene între ele.

  3. Nu mai bine lăsăm noi să se ocupe de problema asta jegurile subumane și țările lor care în Ieuropa și SUA se opăresc pentru niște desene? Sau când e vorba de China stau ascunși și kkți pe ei? Aveți 1000 de motive să vă luați de CN pe bune, ăsta nu e unul dintre ele.