G4Media.ro

Volodimir Zelenski, „fără voce” după distrugerea muzeului dedicat filosofului Grigori Skovoroda

Volodimir Zelenski, „fără voce” după distrugerea muzeului dedicat filosofului Grigori Skovoroda

În noaptea de 7 mai, în satul Skovorodynivka situat în estul Ucrainei, mai multe atacuri cu rachete ruseşti au lovit frontal muzeul naţional dedicat memoriei poetului şi filozofului ucrainean Grigori Skovoroda, loc unde a fost înmormântat în 1794. Acte care l-au lăsat „fără voce” pe preşedintele Volodimir Zelenski, potrivit News.ro.

Anunţat la ora 23.00, incendiul a distrus acoperişul clădirii şi a provocat explozia ferestrelor şi a uşile înainte de sosirea pompierilor. Pentru a preveni eventuale atacuri, directorul muzeului a decis în prealabil să mute operele cele mai preţioase din acest conac de secol XVIII.

„Din fericire, colecţia nu a fost distrusă. Ea a fost mutată mai devreme pentru a evita ca patrimoniul cultural să fie distrus din cauza acţiunilor ostile ale Rusiei”, a declarat Aleksandr Tkachenko, ministrul ucrainean al Culturii, pe Telegram. Dar dacă atacul nu a deteriorat multe lucrări, fiul directorului, prezent la faţa locului pentru a proteja restul colecţiilor, a fost rănit la picior în urma unor prăbuşiri.

„În fiecare zi a acestui război, armata rusă face ceva care mă lasă fără voce. Dar a doua zi el face altceva care te face să simţi din nou la fel”, a spus Volodimir Zelenski într-o alocuţiune video târziu în noapte, relatează Reuters. „Lovituri ţintite asupra muzeelor ​​- nici măcar teroriştii nu s-ar gândi la asta. Dar acesta este genul de armată împotriva căreia luptăm”, a spus preşedintele Zelenski.

„Anul acesta se împlinesc 300 de ani de la naşterea marelui filozof”, a spus guvernatorul regiunii Harkov. De origine cazac ucrainean, Grigori Skovoroda a fost un poet şi filozof influent al secolului al XVIII-lea, care a lucrat în special la teoria celor trei lumi. El a fost cel mai bine cunoscut pentru colecţia sa de treizeci de poezii intitulată „Grădina cântărilor divine şi Fabulelor din Harkov”. Şi pentru toate aceste contribuţii, satul în care a crescut poetul, Ivanovka, a decis să îşi redenumească Skovorodynivka în memoria sa, a explicat pentru Reuters guvernatorul Harkovului. Înainte de a încheia: „Ocupanţii pot distruge muzeul în care a lucrat Skovoroda în ultimii ani de viaţă şi unde a fost înmormântat. Dar nu ne vor distruge memoria şi valorile”. (Foto: Guvernul Ucrainei)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. ruZnacii vor sa eXXtermine poporul ukraenian insa se vor alege cu ce s-a ales si Diareea de Nord, o izolare totala si o infrangere la scara planetara.

  2. Nu e nație mai proasta că poporul terorus. Au adus pe front toate animalele din Cecenia și taigaua siberiana, niste analfabeți sălbatici. Pentru ei doar glonțul e cea mai buna judecată.

  3. Zelenski nu-și cunoaște istoria propriei țări. În 1794 nu exista Ucraina iar locuitorii Ucrainei, stat apărut la insistențele lui Nikita Hrusciov, ucrainean de etnie, colaborator și urmaș al lui Stalin, se numeau ruteni în evul mediu.

  4. Doar pentru ca pari inteligent si vrei sa fi in continuare , am sa ti dau un mic indicator istoric de la pare poti pleca sa te dezvolti: cand exista Kiev ul ca asezare organizata, Moskva era doar campie!