G4Media.ro

Volkswagen avertizează că producerea de baterii în UE nu este viabilă din…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Volkswagen avertizează că producerea de baterii în UE nu este viabilă din cauza costurilor cu energia

Investiţiile în proiectele industriale din Germania şi UE, cum ar fi fabricile de celule de baterii pentru vehiculele electrice, vor fi nefezabile dacă autorităţile din regiune nu reuşesc să ţină sub control preţul ridicat al energiei pe termen lung, a avertizat luni Thomas Schaefer, directorul general al brandului Volkswagen, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres.

Volkswagen vrea să devină cel mai mare furnizor mondial de vehicule electrice la mijlocul acestui deceniu şi în acest sens a dezvăluit o strategie care prevede construcţia a şase fabrici de celule de baterii pentru vehiculele electrice în Europa până la finele acestui deceniu. Împreună, cele şase fabrici de baterii din Europa ale Volkswagen vor putea produce celule de baterii cu o capacitate totală de 240 gigawaţi oră pe an în 2030.

„Dacă nu reuşim să gestionăm, rapid şi fiabil, o reducere a preţurilor la energie în Germania şi în Europa, investiţiile în industriile mari consumatoare de energie sau în noi fabrici de celule de baterii vor fi practic nefezabile şi investitorii se vor orienta spre alte destinaţii”, a scris Thomas Schaefer într-un mesaj pe LinkedIn.

Proiectul unei cooperări industriale anunţat săptămâna trecută de Ministerele Economiei din Franţa şi Germania „nu-şi atinge obiectivele în domeniile cruciale şi nu rezolvă priorităţile”, a adăugat Schaefer.

Criza energiei din Europa este amplificată de modul în care continentul va răspunde programului Inflation Reduction Act (IRA), lansat de preşedintele american Joe Biden, care oferă reduceri de preţ de până la 7.500 de dolari la achiziţionarea unui vehicul electric, în cadrul unui plan destinat să îi încurajeze pe constructorii auto să îşi reducă dependenţa de China. Oficialii UE susţin că programul de subvenţii încalcă reglementările Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) şi discriminează firmele din afara SUA.

Programele UE nu se concentrează suficient „pe accelerarea pe termen scurt, şi pe extinderea producţiei industriale”, a avertizat Schaefer, criticând ceea ce el a numit „reglementările demodate şi birocratice privind ajutorul de stat”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Asta e o prostie de zile mari.
    E ca și cum ar spune ca nu se merita sa produci pistoale în tara pentru ca sunt gloanțele scumpe.
    Bai bizoni, pai una e producția și alta e utilizarea bateriilor respective.
    Acestea fiind apăsat zise, controlarea sau repararea pieței energiei se impun.

    • tie tre sa ti faca cineva un desen poate asa intelegi

    • @fr: Einstein, daca citeai articolul înțelegeai ca e vorba despre industria producatoare, drept fiind energofaga.
      Toată bunăstarea pe care am căpătat-o in ultimii 30-40 de ani, ca vestici, se datorează mutării producției în tari ieftine din Asia.
      Acum, daca vrem sa tăiem ușurel robinetul, trebuie sa ne obișnuim cu restricțiile. Soluții ieftine “acasă” nu exista. Planul e sa faci mizerie la altul acasă, iar omuleții tai contribuabili sa isi închipuie ca totul pică din cer.
      Iar daca vrei sa o arzi commie style, pre ‘89, cu amintiri false, las-o moale. Romania era un fel de micro China a Europei. Exploata într-un ritm dramatic resurse prețioase si nu le punea in valoare cu adevărat prin produse finite. Sistemul trăgea sa moara de la sine. A avut o creștere glorioasă (pe împrumuturi externe si sacrificii interne), iar o cădere si mai spectaculoasa.
      Asa ca stai liniștit, o formula magica nu o are nimeni la aceasta problema.

  2. ha ha , ce prosti avem la conducere: va obligam sa va luatzi cotetze electrrice si sa aveti id si bani digitali, dar corentul e cu portia. De fapt noi suntem stupizii!

  3. Verzii se plang ca e scumpa energia aia ‘verde, ieftina si regenerabila’ 🤣🤣🤣

  4. Cam la fel e si incalzitul casei sau mersul cu masina.