G4Media.ro

Vladimir Putin revine pe scena mondială, la summitul BRICS de la Beijing

BRICS http://brics2022.mfa.gov.cn/

Vladimir Putin revine pe scena mondială, la summitul BRICS de la Beijing

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, va reveni pe scena internațională joi, când va participa la summitul virtual al economiilor emergente BRICS găzduit de Beijing, pentru prima dată după ce a lansat invazia în Ucraina la începutul acestui an, potrivit CNN.

Pentru Putin, este vorba de un eveniment semnificativ: liderul rus va apărea alături de președintele Chinei, Xi Jinping, de premierul Indiei, Narendra Modi, și liderii Braziliei, Jair Bolsonaro, și Africii de Sud, Cyril Ramaphosa – un semnal că Rusia, deși lovită de sancțiuni occidentale pentru invazie, nu este singură.

Cu câteva săptămâni înainte de invazie, China și Rusia au declarat că relația lor nu are „nicio limită” iar liderii BRICS au evitat să condamne Rusia în mod categoric, chiar dacă au încercat să nu se plaseze în tabăra celor care aprobă acțiunile Moscovei.

Decizia grupului de a organiza acest al 14-lea summit anual reflectă o viziune a țărilor BRICS asupra ordinii globale și, prin extensie, asupra situației din Ucraina, care se îndepărtează de cea a Occidentului, spun experții.

„Vorbim despre câteva economii foarte importante, a căror conducere este dispusă să fie văzută cu Putin, chiar dacă este doar pe o platformă virtuală”, a declarat Sushant Singh, cercetător senior la Center for Policy Research (CPR) din New Delhi.

„Faptul că Putin este binevenit, că nu este un paria, că nu este împins afară – și acesta este un angajament normal, care a avut loc în fiecare an și are loc în continuare – este un mare avantaj pentru Putin„, a spus el.

Summitul BRICS este urmat, câteva zile mai târziu, de reuniunea unui bloc al principalelor economii avansate din lume, Grupul celor Șapte, care au fost unite în vocea lor împotriva agresiunii rusești și au dat afară Moscova din blocul lor după anexarea Crimeei în 2014.
Spre deosebire de G7, se așteaptă ca, la summitul de joi, BRICS să manevreze atent când vine vorba de Ucraina, cu posibile pledoarii în favoarea unei rezolvări pașnice.

Beijingul – gazda din acest an și de departe cea mai puternică din punct de vedere economic dintre cele cinci națiuni, care împreună reprezintă aproximativ un sfert din PIB-ul mondial – pare pregătit să se concentreze pe propria agendă: promovarea noilor sale inițiative de dezvoltare și securitate globală și respingerea a ceea ce consideră a fi construirea unui „bloc” de către Statele Unite.

Țările BRICS ar trebui să „consolideze încrederea reciprocă politică și cooperarea în materie de securitate”, să se coordoneze în ceea ce privește problemele internaționale și regionale majore, să țină cont de interesele de bază ale fiecăreia dintre ele și „să se opună hegemonismului și politicii de putere”, a declarat Xi într-un discurs ținut luna trecută în fața miniștrilor de externe BRICS, în care a cerut grupului să promoveze dezvoltarea în această „perioadă de turbulențe și transformări”.

În ciuda unor interese comune, grupul BRICS a fost mult timp afectat de probleme de coeziune, având în vedere diferențele supradimensionate dintre sistemele politice și economice ale membrilor săi și interesele lor geopolitice divergente.

În plus, complexitatea invaziei Rusiei în Ucraina ar putea atenua orice rezultat major al summitului din această săptămână, chiar dacă – cu excepția Braziliei – națiunile BRICS, altele decât Rusia, s-au abținut de la vot în cazul unei rezoluții a Adunării Generale a Națiunilor Unite, susținută de 141 de țări, care a cerut Moscovei să se retragă din Ucraina.

China, la rândul său, a acuzat NATO că a provocat Rusia să atace Ucraina, în timp ce o retorică similară a circulat în dezbaterile publice din India. În Africa de Sud, Ramaphosa a declarat la începutul acestui an că războiul ar fi putut fi evitat dacă NATO ar fi „ținut cont de avertismente”.

Și, deși Brazilia a votat pentru a condamna agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei la ONU, liderul său Bolsonaro a ezitat – spunând cu câteva zile înainte că țara va rămâne „neutră”.

În circumstanțe normale, China ar lua măsurile obișnuite – prezentând BRICS ca „un fel de alternativă blândă la G7” și „un lider pentru lumea în curs de dezvoltare … împotriva clubului democrațiilor capitaliste bogate”, potrivit analistului de relații sino-ruse Alexander Gabuev.

„Acum este mai greu de realizat din cauza prezenței lui Putin în sală”, a declarat Gabuev, cercetător senior la Carnegie Endowment for International Peace.

Între timp, o sursă veche de fricțiune internă în cadrul BRICS rămâne nerezolvată: tensiunile dintre India și China, care în 2020 au degenerat într-o confruntare violentă la graniță.

Pe de o parte, BRICS a reprezentat pentru India o „modalitate de a asigura o anumită formă de angajament cu China”, potrivit lui Singh de la CPR. Iar acest lucru rămâne critic, deoarece New Delhi se ferește să provoace Beijingul, mai ales că a încheiat un parteneriat cu Statele Unite, Japonia și Australia în cadrul grupării lor de securitate Quad și este din ce în ce mai mult privit de SUA ca parte a strategiei sale de contracarare a Chinei, a spus el.

Dar aceste legături fac, de asemenea, ca India să fie mai reticentă în a susține rezultate majore ale unui summit BRICS.

„Aș fi surprins dacă s-ar anunța vreo inițiativă substanțială, deoarece India ar trimite atunci un mesaj către Quad și către partenerii săi occidentali că este dispusă să lucreze foarte strâns cu China și Rusia”, a spus el. „Acest lucru ar face ca poziția Indiei să fie foarte complicată”.
O altă întrebare este modul în care alte națiuni din cadrul blocului vor privi o inițiativă, îndelung discutată și care se așteaptă să fie condusă de China la summitul de joi, de a extinde blocul pentru a include mai multe țări în curs de dezvoltare.

În cadrul unei întâlniri cu omologii săi din BRICS luna trecută, ministrul chinez de externe, Wang Yi, a cerut ca grupul să înceapă un „proces de extindere” a țărilor membre.

O astfel de extindere ar putea contribui la percepțiile că Occidentul a dat dovadă de un dublu standard în modul în care susține normele internaționale, potrivit lui Gabuev.

„Aducerea mai multor țări este un lucru care îi conferă mai multă legitimitate, dar, din nou, nu sunt sigur dacă acest lucru va merge dincolo de simbolism pentru moment”, a spus el.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

19 comentarii

 1. Ce mai caută Rusia acolo, având în vedere cât de sancționată e?

  • E sancționata doar de Occident, dar face afaceri la greu cu cei din Brics

  • da, super afaceri, vinde resurse la pret de dumping :))))))))))))))
   stilul rusesc de a face afaceri: ori tepuim pe altii (pe vestici in cazul asta, dar momentan e pe pauza manevra), ori ne tepuiesc altii (ceea ce e cazul acum).

  • Lui Putin îi arde de cheltuieli de război sub sancțiuni, după ce la indicatorul PIB Rusia coborâse deja sub India, Italia, Canada și chiar Brazilia! Armele nu sunt bune de mâncat.

  • Hahahahahaaaaaa!!!… De către cine e sancționată? De anglo-saxoni? Pai nu v-am spus de noua ordine mondiala care va fi multipolară?

 2. Sa-i pună cineva ceva in ceai, daca tot iese din Rusia.

 3. O adunatura de dictatori care conduc niste tari de unde orice om capabil doreste sa emigreze.
  Oameni fara viziune, din pacate progresul speciei umane este foarte lent si dureros raportat la speranta medie de viata.

 4. Adică undeva cam 23% din PIB-ul mondial îl ajuta pe Putin sa evadeze sancțiunile economice. Mai mult, BRICS controlează o mulțime de materiale strategice de care tarile care impun sancțiuni Rusiei au mare nevoie. Adică occidentul credea ca sugruma Rusia în timp ce Rusia ii pune occidentului o punga pe fata. Sau viceversa.

  • Occidentul cumpăra la greu petrol si alte resurse din Rusia prin intermediari precum Turcia, India, China.
   Doar ca mult mai scump. Adică si-a tras o mare teapa singur.

  • ce aberatii. 2 troli care abereaza intre ei. iti dai seama, astia nu realizeaza ce si cum si cumpara tot de la rusi. niste repetenti, ii invata tulipan economie imediat 😀

  • @andrei: nu învăț pe nimeni nimic.
   Doar puneți mana si căutați/ citiți cum petrolul rusesc se amesteca in proporție de 49% cu cel de alte origini si este vândut in vest.

  • nici n-ai ce, ca oricum nu stii nimic :)))))))))))))))))); lasa nene articolele rusnace ca nu ma intereseaza.

  • @andrei

   Situatia se traduce simplu: în acest moment occidentul are mai mare nevoie de rusia/China /india decât invers. Nu e vorba de troli rusi aici ci de economie.
   Mai e o mare miza a acestei întâlniri a brics: de-dolarizarea unei bune părți a economiei mondiale adică sfârșitul hegemoniei SUA.

  • e exact pe dos. occidentul se poate descurca ca are de unde sa isi scada standardul de viata plus o civilizatie mai rationala. restul nu se pot descurca fara banii occidentului si punand in balanta si faptul ca in multe tari civilizatia e mai jos plus ceva dictatura ca sa ii tina in frau….s-ar putea sa se trezeasca aia cu niste revolutii, nu vesticii. daca tu crezi ca china face multi bani din rusia sau india…..esti sub nivelul marii la economie.

   iar aia cu trolii spune-i-o lui mutu, poate o crede el. stii tu economie cum stiu eu sa pilotez nave spatiale. 😀

 5. 🏴‍☠️

 6. Cool , asta in timp ce USA si UE o ard in inflatie,scumpiri si saracie.

  • daca ma uit pe geam, vad o saracie…..mama-mama ce de suv-uri la 100k euro. saracie maxima ce sa mai.

 7. Tot bateți câmpii cu gazul si benzina rusilor dar la tehnologii nu va gândiți? De unde mai iau chinezii si rușii? De la masina de spălat?