G4Media.ro

Viorica Dăncilă: Guvernul României nu va emite nicio ordonanță de urgență legată…

Viorica Dăncilă: Guvernul României nu va emite nicio ordonanță de urgență legată de funcționarea justiției / Ministerul Justiției va urma procedurile în cazul recomandărilor organismelor internaționale

Premierul Viorica Dăncilă a declarat marți, în debutul ședinței de guvern, că Executivul pe care îl conduce nu va emite nicio ordonanță de urgență referitoare la funcționarea justiției și s-a declarat contrariată de solicitarea președintelui Klaus Iohannis de a ”remedia urgent” problema Secției Speciale de anchetare a magistraților.

Am observat că în spațiul public sunt lansate din nou discuții despre modul în care ar trebui să acționeze sau să nu acționeze guvernul în privința funcționării sistemului judiciar. Se recomandă Executivului să emită de îndată un act normativ pentru ca, după câteva fraze, în același text, să i se spună să nu dea ordonanță de urgență. Mă uimește faptul că cei care susțineau că nu trebuie să mai fie adoptate ordonanțe de urgență în domeniul justiției și care au introdus acest aspect în referendumul din 26 mai sunt cei care acum îndeamnă guvernul să ia măsuri în regim de urgență. Noi am înțeles votul de la referendum și, așa cum am spus de nenumărate ori, vom respecta opinia cetățenilor referitoare la faptul că guvernul nu trebuie să mai emită ordonanțe de urgență în legătură cu funcționarea sistemului judiciar. Prin urmare, guvernul României nu va emite nicio ordonanță de urgență legată de funcționarea justiției. Susțin ferm că orice modificare legislativă în privința funcționării sistemului judiciar trebuie să treacă printr-o dezbatere transparentă, printr-o consultare amplă a organizațiilor profesionale din sistemul judiciar, prin implicarea CSM și consultarea organismelor internaționale în domeniu. În ceea ce privește recomandările organismelor internaționale referitor la funcționarea sistemului judiciar din România, Ministerul Justiției va urma întocmai procedurile existente”, a declarat Viorica Dăncilă.

Afirmațiile șefei guvernului vin la o zi după ce președintele Klaus Iohannis a cerut ”remedierea urgentă” a păstrării în funcțiune a Secției speciale pentru anchetarea magistraților.

Tot luni, Comisia de la Veneția a dat publicității un nou raport dur referitor la modificările aduse de PSD, ALDE și UDMR legislației din Justiție, criticând în mod special înființarea și modul de funcționare al Secției speciale de anchetare a magistraților, despre care a spus că ar putea deveni un obstacol în fața luptei anticorupție și a crimei organizate.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Nu are rost sa schimbi ceva daca functioneaza mafia.

  2. Ziceti ca-i proasta,dar daca-i bagi degetu-n gura,(sau alceva) chiar te musca…..

  3. perversa jegoasa de dracila spune acum ca respecta referendumul si ca nu mai da oug pe justitie, asta dupa ce au mutilat prin oug tot sistemul judiciar. Cat de perversa e vaca asta…

  4. OK, guvernul nu dă ordonanțe pe justiție. Dar marmota? Ce face marmota?

  5. Vio tocmai i-a raspuns Liei, cu subiect si predicat, la intrebarea: „…există un proiect de act normativ privind desființarea secției speciale? ” :-)))

    https://www.g4media.ro/presedinta-csm-lia-savonea-le-cere-premierului-dancila-si-ministrului-justitiei-sa-comunice-daca-exista-un-proiect-de-act-normativ-privind-desfiintarea-sectiei-speciale.html