G4Media.ro

BREAKING Iohannis, reacție după raportul Comisiei de la Veneția: ”Păstrarea Secției pentru…

BREAKING Iohannis, reacție după raportul Comisiei de la Veneția: ”Păstrarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție ca instrument de intimidare a magistraților necesită remediere urgentă”

Președintele Klaus Iohannis a reacționat după ce Comisia de la Veneția a publicat raportul critic la adresa guvernului și a Secției Speciale pentru anchetarea magistraților.

Iohannis arată într-un comunicat de presă că Opinia Comisiei de la Veneția ”reprezintă o reconfirmare clară, cu argumente juridice solide, a prejudiciului adus funcționării sistemului judiciar prin intervenția abuzivă a Guvernului de a legifera defectuos și în favoarea unor interese particulare sau de grup, și nu în beneficiul cetățeanului”.

Șeful statului mai arată că lipsa unui control efectiv de constituționalitate a OUG-urilor pe justiție ”afectează chiar esența statului de drept” și cere ”remedierea urgentă” a păstrării în funcțiune a Secției speciale pentru anchetarea magistraților.

Comunicatul integral al Administrației Prezidențiale:

Opinia Comisiei de la Veneția cu privire la modificările aduse legilor justiției prin O.U.G. nr. 7/2019 și O.U.G. nr. 12/2019
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, atrage atenția Guvernului asupra noului semnal de alarmă transmis de către Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneția) în Opinia referitoare la modificările succesive ale legilor justiției prin ordonanțe de urgență, adoptată astăzi, 21 iunie a.c.

Președintele Klaus Iohannis evidențiază că Opinia Comisiei de la Veneția reprezintă o reconfirmare clară, cu argumente juridice solide, a prejudiciului adus funcționării sistemului judiciar prin intervenția abuzivă a Guvernului de a legifera defectuos și în favoarea unor interese particulare sau de grup, și nu în beneficiul cetățeanului. Această intervenție abuzivă s-a produs, așa cum arată și Opinia Comisiei, ulterior adoptării de către Parlament a pachetului de modificări asupra legilor justiției care privesc statutul judecătorilor și procurorilor, organizarea judiciară, precum și organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii, prin adoptarea de către Guvern a cinci ordonanțe de urgență: O.U.G. nr. 77/2018, O.U.G. nr. 90/2018, O.U.G. nr. 92/2018, O.U.G. nr. 7/2019 și O.U.G. nr. 12/2019.

Aspectele constatate de Comisia de la Veneția consolidează concluzia că instrumentul ordonanțelor de urgență a fost complet denaturat și folosit abuziv de către Guvern, fără evaluarea impactului, ocolindu-se atât o dezbatere autentică în Parlament a măsurilor urmărite, cât și o consultare efectivă a reprezentanților sistemului judiciar. Așa cum arată Opinia, schimbările intempestive într-un domeniu atât de sensibil și lipsa unui control efectiv de constituționalitate al ordonanțelor de urgență nu numai că bulversează întregul sistem, dar afectează chiar esența statului de drept – securitatea raporturilor juridice și previzibilitatea legii, precum și principiul separației puterilor în stat.

Președintele României subliniază că mesajul transmis în documentul adoptat de Comisia de la Veneția este cât se poate de clar: guvernanții au datoria să repare prejudiciul adus sistemului judiciar prin punerea în aplicare de îndată și în integralitate a recomandărilor organismelor europene din domeniu.

Președintele Klaus Iohannis consideră inadmisibilă conduita guvernanților care, nici până la acest moment, după votul clar al românilor din 26 mai, nu au implementat recomandările Comisiei de la Veneția cuprinse în Opinia finală din luna octombrie 2018 privind cele trei legi ale justiției, aspect subliniat și în opinia din 21 iunie 2019. Păstrarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție ca instrument de intimidare a magistraților, menținerea în legislație a dispozițiilor referitoare la pensionarea anticipată a magistraților, care pun în pericol însăși funcționarea sistemului judiciar, diminuarea rolului CSM concomitent cu creșterea rolului ministrului justiției în procedurile de numire a procurorilor de rang înalt sunt doar câteva exemple care, în viziunea Comisiei, necesită remedieri urgente.

Mai mult, Opinia Comisiei de la Veneția vizează chiar modul general de folosire a ordonanțelor de urgență, indiferent de domeniul în care sunt adoptate, și instabilitatea pe care această practică o creează. Folosirea în continuare a ordonanțelor de urgență în lipsa unor situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, în domenii precum administrație publică sau economie, reprezintă un mod profund greșit de înțelegere de către Guvern a votului românilor din 26 mai. Este un abuz evidențiat de Comisia de la Veneția și respins în mod clar de către cetățeni, prin răspunsul covârșitor favorabil dat celei de-a doua întrebări de la referendum, care și-a demonstrat, și astfel, justețea.

Comisia de la Veneția reafirmă principiul potrivit căruia, într-o democrație, procedura parlamentară de adoptare a legilor trebuie să fie regula, iar legiferarea prin ordonanțe de urgență să reprezinte excepția permisă de Constituție doar în anumite condiții. Utilizarea instrumentului ordonanțelor de urgență într-un mod care conduce la transformarea excepției în regulă a fost sancționată așadar atât de cetățeni, cât și de Comisia de la Veneția.

Președintele României reiterează atenționarea transmisă Guvernului actual că această practică trebuie să înceteze.

Participarea semnificativă la scrutinul din luna mai arată, încă o dată, că cetățenii își doresc o Românie ferm angajată să respecte valorile europene în scopul consolidării democrației, pentru că fără o justiție independentă și funcțională nu poate exista stat de drept și nici progres al țării, care să se reflecte, în fiecare zi, într-o viață mai bună pentru români.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

26 comentarii

 1. Dl Iohannis e baiat bun, vorbeste de intimidare dar nu spune nimic de acoperire…

 2. Lasati jigodiile de magistrati sa faca ce doresc in tara asta fara sa le fie frica de nimic ! Asa e mai bine , in Romania unii sa nu raspunda penrtru nimic , altii sa nu plateasca impozite iar pulimea sa muncesca pana o sa o ia dracu , chiar si duminica conform dorintelor PNL. Tara de cretini fara leac ! :)))

  • Postac nou idiot, ca si anteriorul, carati-va dracului pe alte situri, pe cine credeti voi ca prostiti p-aci?

  • Dane, de data asta ma disociez de Gabriela C. si subscriu.

  • @Dane, tu chiar crezi că toți suntem proști în tara asta, stai liniștit.. 🙂

  • Dragii mei , si cei care (ma) injurati si cei care (temporar) va asociati problema e foarte grava . In numele luptei politice s-a fwtut toata justitia romana(sau cum zice Iohannis gangavul justitea) De la Macovei incoace nimic nu a mai fost drept . Dupa ce va disparea ciuma incotro se va indrepta „justitea” , ca mosntrul creat trebuie hranit ? Daca nu ai decat 3 fraze in cap dintre care doua incep cu mwie esti victima sigura a anilor ce vor veni . :)))

  • @gabriela , pe tine draguta (sau te pomenesti ca ai barba , in vremurile astea nu mai poti fi sigur de nimic , in cazul tau nu e nevoie , esti tampiata gata de altii ! :)))

  • Discursul tau este insalubru, domnule ”Dan”.
   ”Jigodiile” este un apelativ mai potrivit pe post la Antena 3 sau pe pagina lui Mircea Badea Chiar el. Cum speri dumneata sa ne susciti astfel interesul, prin folosirea invectivelor?

   Asa spera partidul Social Democrat ca va atrage alegatori? Trimitand niste indivizi ca domnia ta sa injure pe internet? Deci, va trebui sa te rog sa iti recalibrezi discursul ptr un site de categoria celui cum este G4Media, frecventat de oameni decenti, curati, votanti anti PSD.

   Cam asa sta treaba, domnule Carmen Dan.

  • Tot asa cum, draga domnule ah. Stelian? introducerea unui organ mic dar suedez prin mandibula altor cetateni ai patriei, mai idioți se pare, constituie un climax de civilitate în mintea unui cetatean modern, europenizat, ca dumneata, nu-i asa?

 3. Nooo… Dl. Iohannis are putina amnezie. Nu cu foarte mult timp în urma, tot în mandatul domniei sale, d-na Kovesi stăpânea singura secție de cercetare a magistraților din tara unde șefa nu dădea concurs ci doar un interviu cu Doamna.
  De unde deduc cum ca Președintele nu este deranjat de ideea unei secții sau de transparenta numirii ci de persoana din functie… (Mic drop)

  • Pentru adriss :
   Presedintele nu are nicio amnezie.
   Procedura a fost corecta si legala.
   Sefa DNA dovedise prin fapte ca este exceptionala pentru obtinerea unui nou mandat.
   De aceea, nu a mai fost nevoie de un concurs.
   La un concurs, nu putea nimeni sa dovedeasca ca este mai potrivit, decit cineva care tocmai dovedise in practica excelenta.

  • Postacii, ia, mai subtire. Ce se mai aude prin ograda la PSD, nu se simt vitele alea sa o dea jos pe secretara din videle? Sau decizia in forurile PSD este suicid in masa, sa muriti cu totii de mana alegatorilor romani?? sunteti sectanti? Mai toxici ca gazul sarin, ca secta Aum, Partidul Social Democrat.

   Metode KGBist staliniste in 2019. Nu mai merge asa, PSD.

  • LCK ajunge mare sef la UE, Iohannis e reales in toamna, ati belit-o sa ma ierti toti astia din PSD Alde.

  • Beei… Era mic drop da?
   Mulțumesc.

  • A bagat Kovesi spaima in voi….
   A facut Iohannis un referendum, l-au votat 6 milioane de romani…
   Cam astea sunt datele problemei ptr PSD, un partid pe cale de disparitie….

  • Draga ah. Stelian :),
   Doamna Kovesi este pentru mine acest far călăuzitor, farul din Mediaș pot spune. M-a cucerit abnegația cu care își apara principiile, pe ale dumneaei și ale meseriei, în noaptea aceea superba a victoriei lui Băsescu din 2009 când, aflându-se la aceeași masa cu șefu operativ al pădurii Băneasa, cu andronicul președintelui și cu alți osteni ai padurii, a emis urmatoarele:”Domnilor, buzele dumneavoastră sunt prea reci”. Dumitale domnule Stelian cred ca ți-ar spune ca sunt prea fierbinți…

  • Nu am cea mai mica strabatere legat de psd. Se va duce la lada de gunoi a istoriei.
   Va ramane totusi o uriasa cantitate de m*ie nefolosita. Unde o veti deversa? Veti cauza probabil un dezastru ecologic. Se va sesiza UE sa vi-o luati…gen…. inapoi?

  • Toti postacii penalilor vrea sa manance si ei o paine,ce ,asistatii nu ie oameni? Dancila,care zilele astea e mama iubitoare de copii abandonati a natiunii,ea o vrem presedinta! Sa ne infieze si pe noi,asistatii ,ca Iohannis si multinationalele ne ia painea de la gura ,ca ne baga patriotii la puscarie,mama lui de neamt vandut ieuropei si americanilor!

 4. Plavane, stai în banca ta acolo si nu ne face să venim după tine acolo la 3Coceni, că dreacu’ te ia.

  • Cand ajungeti la dl Presedinte al Romaniei, il puteti intreba si cand o va demite pe doamna minister de interne? Ca sta acolo cam degeaba, doar sa il protejeze pe liviu dragnea in inchisoare.

 5. Ieși afară, jigodie ordinară!

 6. SS-Gestapo OUGainatata trebuie lichidata, de fapt si de urgenta, iar cei care au inventat si conduc aceasta Sectie de tortura sa dea piept cu instanta

  • Numai revolta celor din CSM si Parchetul General mai poate opri activitatea acestei anomalii juridice ,iata ca un prim mare pas s-a facut azi,cand sectia pt.procurori din CSM a blocat realegerea SSistei florea ,care trebuie sa fie anchetata de urgenta pt.sustragere de documente secrete din parchetul Constanta si data afara din magistratura ,odata cu ea si celelalte cozi de topor ale penalilor din sistem!

 7. Exact cum spuneam.
  Cu Iohannis reales in toamna si USr+ si PNL intarite pe pozitie, sectia scurgeri fonduri si bau bau va fi desfiintata. Sau, daca nu in toamna, cel tarziu dupa locale si parlamentare, cand PSD va fi deja numarat la podea 10…9…8…

  • E groaza mare in GIO ,au toti cosmaruri cu imaginea asta din 26 mai incoace si nu stiu cum sa scape de ea!Sa dea Dumnezeu sa trimitem tavalugul peste ei definitiv,sa-i trimitem langa dragnea,ca nu se mai poate !