G4Media.ro

Viktor Orbán iese slăbit de la alegerile europene în ciuda victoriei –…

Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Viktor Orbán iese slăbit de la alegerile europene în ciuda victoriei – analiză La Razon

Mahmureala de la alegerile europene a fost grea pentru cei doi principali lideri ai clubului comunitar. Atât președintele francez Emmanuel Macron, cât și cancelarul german Olaf Scholz ies slăbiți de la aceste alegeri. Dar nu sunt singurii. Deși a trecut neobservat, rezultatele nu au fost bune pentru cel mai bătrân lider al Vechiului Continent, premierul ungar Viktor Orbán arată o analiză a publicației spaniole La Razon, citată de Rador. 

Deși partidul său Fisdesz a continuat să fie cel mai votat partid, conducerea lui Orbán începe să dea semne de epuizare după ce un rival puternic a apărut în timp record. Este încă devreme să știm dacă va avea loc o schimbare de semn, dar o fereastră de speranță s-a deschis pentru rivalii săi.

Fidesz, partidul ultraconservator al lui Orbán, a obținut 44,70% din voturi, ceea ce se traduce în 11 europarlamentari. O scădere semnificativă față de alegerile din 2019, când a câștigat cu un sprijin de 52% din voturi. Ca și în alte țări, aceste alegeri au fost interpretate la nivel național ca un plebiscit pentru figura lui Orbán. În ciuda acestui declin al votului, președintele a ieșit drept învingător absolut în fața oponenților săi. „Astăzi, am învins vechea opoziție, noua opoziție și indiferent cum se numește opoziția data viitoare, îi vom învinge din nou și din nou”, a spus el duminica trecută.

Deși Fidesz a dominat politica ungară din 2010, nemulțumirea față de Orbán a crescut în ultimele luni din cauza crizei economice severe din țară și a scandalurilor în care au fost implicați mulți dintre membrii săi. Principalul rival al lui Fidesz a venit din rândurile sale. Péter Magyar a părăsit partidul în februarie și în câteva luni a reușit să organizeze un nou partid numit Tisa, care a obținut 7 locuri și 31% din voturi. Partidul Popular European (PPE) l-a salutat deja. „Acesta este un Waterloo pentru mașina puterii lui Orbán, începutul sfârșitului”, a spus Magyar. Din 2009, niciun partid nu a primit mai mult de 20% din voturi.

În cazul acestui nou partid, personalul este politic. Magyar a fost soțul unuia dintre greii partidului Fidesz, Judit Varga, ministrul Justiției. Magyar a predat poliției o casetă în care soția sa a explicat cazuri de corupție din guvernul lui Orbán și amestec într-un proces judiciar.

Orbán a fost considerat inițial un lider liberal și un fost luptător împotriva comunismului, dar deriva sa autoritara l-a îndepărtat de Partidul Popular European, care era familia sa politică. Fidesz a ajuns să părăsească PPE înainte de a fi expulzat, iar în această legislatură a făcut parte din partidele neînregistrate. Una dintre marile îndoieli la aceste alegeri este ce va alege Orbán și dacă va prefera să facă parte din grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR, grupul Giorgiei Meloni și al Vox) sau Identitate și Democrație (din care fac parte Marine Le Pen și Matteo Salvini). Există și posibilitatea ca cele două grupuri să ajungă să se unească, deși nu pare ușor.

Nu numai deriva sa autoritară reprezintă o problemă pentru Bruxelles, ci și relațiile sale bune cu președintele rus Vladimir Putin. Este încă prea devreme să știm dacă Magyar va fi doar o stea căzătoare și dacă are niște șanse la alegerile din 2026. „Pot să vă spun că sunt puțin mai aproape de poziția Fidesz decât de opoziție, dar ce este sigur este că suntem membri ai clubului și trebuie să ne comportăm ca membrii clubului”.

La ora actuală, Ungaria este singurul membru al clubului comunitar care continuă să depună dosare în conformitate cu procedura Articolul 7, cunoscută pe coridoarele comunitare drept „butonul nuclear”, fapt care poate duce la pierderea dreptului de vot în Consiliu. În aceeași situație se afla și Polonia, dar venirea la putere a pro-europeanului Donald Tusk a marcat sfârșitul acestei proceduri.

În plus, Ungaria are și o parte din fondurile europene înghețate din cauza lipsei de respect față de statul de drept. Dacă va ajunge la putere, Magyar vrea să-și apropie pozițiile cu UE pentru a debloca aceste fonduri. „Acești bani sunt cu adevărat necesari pentru întreprinderile mici și mijlocii, pentru fermieri, pentru sistemul de sănătate și pentru educație”, a spus tânărul lider. Una dintre marile îndoieli este poziția acestui nou partid cu privire la legăturile cu Rusia și posibilitatea de a negocia cu Putin pentru a pune capăt războiului cât mai curând posibil.

Sursa: LA RAZON / Rador Radio România / Traducerea: Rodezia Costea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. De ce trebuie sa citim știri copiate de la alții?Acesta sa fie jurnalismul de calitate din Ro?

    • @Joe – Atat timp cat exista conventii si exista citare, nu vad care e problema? E o practica uzuala si reciproca.