G4Media.ro

Vietnamul anunță primul vaccin din lume împotriva pestei porcine africane

sursa foto: Pexels

Vietnamul anunță primul vaccin din lume împotriva pestei porcine africane

Vietnamul a anunțat că a dezvoltat, în parteneriat cu cercetători americani, un vaccin care va fi administrat porcilor pentru a combate pesta porcină africană, o premieră mondială, potrivit Le Figaro.

Vineri, 3 iunie, se așteaptă ca autoritățile vietnameze să emită o autorizație de introducere pe piață a vaccinului doar pentru Vietnam. Dar Hanoi dorește, de asemenea, să vândă vaccinul și în străinătate pentru a ajuta țările în care epidemia face ravagii. „Producerea vaccinului este un eveniment istoric (…). Avem ca obiectiv și exportul”, a declarat miercuri ministrul adjunct al agriculturii, Phung Duc Tien. El nu a oferit un calendar pentru export sau o estimare a capacității de producție a Vietnamului.

Pesta porcină africană, inofensivă pentru oameni, dar devastatoare pentru animale, a fost detectată pentru prima dată în Vietnam în februarie 2019. De atunci, țara a fost nevoită să omoare milioane de animale. Până în prezent, la nivel mondial nu a fost disponibil niciun vaccin comercial pentru a preveni această boală. Vaccinul vietnamez a fost dezvoltat începând cu 2020 în parteneriat cu experți americani. Au avut loc cinci studii clinice. „Durata sa de imunitate este de șase luni”, a declarat Phung Duc Tien. Siguranța și eficacitatea sa au fost confirmate de Serviciul de cercetare agricolă din cadrul Departamentului de Agricultură al SUA, a spus el.

Deși epidemia de pestă porcină este în prezent sub control în Vietnam, virusul continuă să facă ravagii în unele părți ale lumii. În perioada ianuarie 2020 – aprilie 2022, au fost raportate peste 1,1 milioane de cazuri la porcii domestici în 35 de țări de pe cinci continente, potrivit datelor Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Iata o veste interesanta. Bravo lor!

  2. Ce ciudata este Istoria, acum 60 de ani se omorau in jungla vietnameza azi dezvolta vaccinuri premiera mondiala!

  3. Lovitura maximă pentru bio teroriștii ruși care le răspândesc ca „război hibrid”!

  4. Cea mai bună știre pe ziua de astăzi! Legislația privind creșterea porcilor e draconică.