G4Media.ro

VIDEO Zeci de mii de persoane au ieșit în mai multe orașe…

VIDEO Zeci de mii de persoane au ieșit în mai multe orașe din Franța pentru a-l omagia pe profesorul decapitat

Zeci de mii de persoane s-au adunat duminică în Place de la République (Piaţa Republicii) din Paris şi în alte oraşe franceze pentru a-i aduce un omagiu lui Samuel Paty, profesorul de istorie decapitat vineri în regiunea pariziană, un atentat islamist care a suscitat emoţie şi groază în ţară, relatează AFP.

În capitală, purtând pancarte pe care stătea scris ‘Nu totalitarismului gândirii’ sau ‘Sunt profesor’, participanţii au salutat în linişte memoria bărbatului ucis după ce le arătase elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed.

‘Je suis Samuel’, ‘Libertate de expresie, libertate de a preda’, s-a scandat printre manifestanţi.

Adunări similare au avut loc şi în alte mari oraşe, precum Lyon (est) şi Lille (nord).

La Paris, manifestanţii s-au reunit în Place de la République, epicentrul uriaşului marş din 11 ianuarie 2015, care a strâns în jur de 1,5 milioane de participanţi după atentatele islamiste de la Charlie Hebdo şi magazinul Hyper Cacher.

Mai multe personalităţi politice de toate orientările erau prezente duminică: prim-ministrul Jean Castex, primăriţa socialistă a capitalei, Anne Hidalgo, preşedinta de dreapta a regiunii Ile-de-France (care înglobează Parisul), Valérie Pécresse, sau liderul stângii radicale, Jean-Luc Mélenchon. Lor li s-a alăturat şi fostul preşedinte socialist François Hollande.

În piaţa ce continua să se umple de lume, unii agitau steaguri tricolore, alţii pancarte pe care scria ‘Se face întuneric în ţara Luminilor’ sau ‘Sunt musulman, sunt contra violenţei, sunt pentru libertatea de exprimare’.

Unii participanţi purtau pancarte pe care erau afişate caricaturi cu profetul Mahomed, publicate de săptămânalul satiric Charlie Hebdo. A fost intonat imnul Franţei.

Miercuri se va desfăşura un omagiu naţional, în coordonare cu familia profesorului asasinat, a comunicat preşedinţia franceză, fără a preciza locul în care va avea loc ceremonia.

Samuel Paty, un tată de familie în vârstă de 47 de ani, a fost decapitat vineri după-amiază în apropierea liceului unde preda, într-o zonă liniştită din Conflans-Sainte-Honorine, o suburbie din vestul Parisului.

Asasinul, Abdoullakh Anzorov, un tânăr refugiat de origine cecenă, a fost împuşcat mortal de poliţie în aceeaşi zi.

În total, 11 persoane au fost reţinute şi plasate în arest preventiv începând de vineri seară, printre ei aflându-se apropiaţi ai atacatorului, dar şi un părinte care avusese un diferend cu profesorul în legătură cu caricaturile profetului Mohamed arătate în clasă.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Captură video

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. Oricare francez ii poate urma exemplu profesorului daca nu se ia măsuri de securitate serioase.

  • Dar cum e cu masurile de distantare fizica? Sa inteleg ca pentru aspectele care ne convin nu ne deranjează imbulzeala? Astia nu sunt covid idioti?

   Cata ipocrizie!

  • Orice francez ii e frica de decapitare

 2. „În Franța, un musulman a decapitat un profesor de istorie care a arătat în clasă caricaturile cu Mahomed din Charlie Hebdo.
  Cazul e paradigmatic.

  Batjocorirea continuă a Bisericii în presă și secularismul militant al statului (numit „laicitate”) au erodat continuu catolicismul francez. Charlie Hebdo, o fițuică mizerabilă, a contribuit din greu la asta. Sigur, libertatea de expresie e sfântă: dacă nu-ți place mizeria charlie-hebdomadară, nu consumi. Asta e valabil, firește, pentru creștini: musulmanii pun mâna pe mitralieră sau macetă.

  Imigrația masivă dinspre spații extraeuropene, în special Africa musulmană, a creat un islam necontrolat în Franța. Islamul s-a instalat durabil în Franța, cu toată sălbăticia lui, cu disprețul față de femei și ura față de evrei și creștini. Orice vagă aluzie la această stare de fapt e denunțată ca „rasism”, „islamofobie”, „xenofobie”, „colonialism” sau „populism” de elite cretinizate de marxismul dominant și de ura de sine.

  Descreștinată și otrăvită de ideologia stângistă în care creștinii europeni și nord-americani sunt vinovați de toate relele pământului, Franța nu mai are anticorpii intelectuali și religioși pentru a se opune agresiunii islamice.

  Puține voci majore mai exprimă adevărul: universitarii Rémi Brague (profesor de filozofie medievală, inclusiv arabă) și Pierre Manent, cu finețe, Alain Finkielkraut, Pascal Bruckner sau Éric Zemmour mai contondent. Romanul „Soumission” al lui Huellebecq a pictat un viitor de care toți francezii se tem, fără să îndrăznească să o spună, timorați fiind de poliția gândirii.

  Adevărul e acesta: islamul e o amenințare pentru Europa. El a ajuns în Estul și Sudul Europei prin invazie militară în evul mediu, iar în Vest și Nord prin migrație economică, din anii 1960 încoace.

  Europa de Vest, culpabilizată de discursul marxismului post-colonial, nu pare capabilă sau dornică să se mai opună valului islamic.

  În ce ne privește pe noi, nu am avut colonii prin Africa și Asia, în schimb am fost victima agresiunii, ocupației și jafului musulman din evul mediu până în 1877. O parte din sărăcia României se explică prin birurile plătite secole de-a rândul către otomani. N-avem niciun motiv să ne simțim vinovați în vreun fel și să acceptăm extinderea islamului în România. Totodată, am face bine să ne consolidăm credința creștină, coloana vertebrală a identității noastre.

  Putem învăța măcar atâta din suferința Occidentului, însângerat periodic de atentate islamice barbare: imigrația extraeuropeană necontrolată nu e nici soluție economică, nici îmbogățire „multiculturală”, ci doar o problemă imposibil de gestionat.

  NB: Sigur, nu mă refer la comunitatea musulmană din Dobrogea, mică, veche, moderată și perfect integrată.” Adrian Papahagi

  • @bideu „Totodată, am face bine să ne consolidăm credința creștină, coloana vertebrală a identității noastre.”

   Amice, esti prost 🙂

   Cand ai mai multe biserici decat spitale si scoli, cand biserica devine un instrument de propaganda politica pentru orice vremelnic conducator, nu cred ca e un motiv sa o consolidezi.

   Spiritul civic si national trebuie consolidat, dar cu maimutoii astia care ne conduc slabe sanse.

  • Frumos comentariu. Dar, as face o paralela intre modul in care umbra radicalismului islamic se asterne peste Occident, cu pata de intuneric pe care Biserica Ortodoxa o aseaza pe viitorul cultural/educational la României. Stindardele credintei, atat musulmane cat si crestin-ortodoxe au ajuns in maini nepotrivite. Si nu numai neomarxismul se face vinovat de o laicizare a societatii ci chiar acesti autoproclamati reprezentanti ai divinitatii. Care isi revendica titlul de singuri cunoscatori ai lui Dumnezeu. Consider ca societatile dezvoltate refuza mai degraba sa accepte pretentia unei institutii de fi cumoscatoarea intentiilor divine, decat chiar divinitatea.

  • Singura pata neagra de pe istoria si cultura Romaniei a fost comunismul bolsevic si ala neostalinist al lui Ceasca. Dar la ce cultura generala au neobolsevicii de la USR, nu ma mai mira aberatiile si scancetele lor de millenialsi imbuibati.

 3. Au sosit si mesaje de sustinere a manifestantilor si de regret a celor intamplate din partea tuturor imamilor de pe teritoriul Frantei si de aiurea?

 4. Islam means peace, you islamophobes! 🙂

 5. Observați că virusul chinezesc are conștiință politică.

  Nu se ia la manifestațiile susținute de toată clasa politică.
  Întru apărarea secularismului militant (el însuși de vină pentru ce se întâmplă azi în Franța) chinavirusul ia o pauză.

  Virusul se ia numai la terasă pe Champs-Élysées. La manifestațiunile nomenclaturii nu.

  Ca și la noi de altfel unde se ia numai la Biserică – la mitingurile electorale PNL nu.

  • „Extrema stânga” e pe placul nomenclaturii. Dacă era vreo razmerita cu tenta antiguvernamentala sau religioasa imediat puneau tunurile de apa pe ei și aruncați în dube.

 6. Covidul a trecut pe planul 2? Parca era stare de urgenta, cu limitari… cand colo, se aduna gramezi de oameni.

  • Nu doar covid a luat pauza. Nici cei 300 de euro nu se mai dau pentru repatrieri. S-a stricat si Franta,ca Vama.

 7. Pai si coronavirusul? Pai cum buei astia de la G4, corona sta numai la coltul bisericilor? Nimic, nimic despre aglomeratia din Franta?

 8. Cand o sa se trzeasca fratzujii si intreaga Europa ca sunt gatuiti de islamisti ???

  • Cand? Prea tarziu.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.