G4Media.ro

VIDEO Tone de moloz de la demolarea Stadionului Giulești, depozitate pe un…

VIDEO Tone de moloz de la demolarea Stadionului Giulești, depozitate pe un teren privat din București. Garda de Mediu nu vede nimic, amenzile au venit de la Poliția Locală

Zeci de camioane de moloz provenit din demolarea Stadionului Rapid au fost depozitate pe un teren privat din apropierea Lacului Morii. Firma de transport contractată de constructorul care face demolarea, Erbașu Construcții, a fost amendat cu 40.000 lei de către Poliţia Locală Sector 6, care a obligat compania să aducă terenul la starea iniţială.

Cristian Erbașu, fondatorul firmei Erbașu Construcții, a declarat pentru G4Media.ro că firma de transport contractată de firma sa a dus molozul pe terenul respectiv, iar ulterior a fost luat și dus la groapa de gunoi autorizată. Observația reporterului la fața locului arată însă altceva: movilele de moloz au fost nivelate şi mascate sub un strat subţire de pământ. Comisarii Gărzii de Mediu Bucureşti care au fost la faţa locului „nu au constatat nicio lucrare”.

Pe un teren privat din spatele Lacului Morii din Sectorul 6 al capitalei, au apărut peste noapte munţi de moloz. Acesta a fost cărat de pe Stadionul Rapid, care este demolat de către firma „Construcţii Erbaşu”, cea care se va ocupa şi de ridicarea noii construcţii.

Imagini VIDEO filmate pe 20 martie de consilierul USR Octavian Berceanu:

„Pe o suprafaţă de un hectar şi jumătate avem moloz provenit din demolarea Stadionului Rapid. Resturile pot conţine azbest. Azbestul este extrem de nociv. El a fost fărâmiţat în particule mici în urma procesului de demolare şi îl vom înghiţi noi. Va ajunge în plămânii noştri şi ai copiilor noştri în următorii ani. Nu contează că-i teren privat. Legea este foarte clară. Spune că trebuie să fie un teren amenajat, cu autorizaţie, groapă de gunoi”, a declarat pentru G4Media.ro Octavian Berceanu, consilier general (USR), cel care a semnalat autorităţile privind depozitarea ilegală.

Deşi consilierul general susţine că a sesizat încă de acum două săptămâni atât Poliţia Locală Sector 6, cât şi Garda de Mediu, singurii care s-au sesizat până acum au fost poliţiştii locali. Aceştia au dat firmei constructoare amenda maximă prevăzută în astfel de cazuri – 40.000 lei. Mai mult decât atât, societăţii comerciale i s-a impus să preia şi să transporte deşeurile provenite din demolare într-un punct de colectare autorizată.

Pentru a vedea dacă acest lucru s-a şi întâmplat, G4Media.ro a mers la faţa locului. Ce am văzut acolo? Movilele de moloz au fost nivelate, iar deasupra a fost pus un strat subţire de pământ.

Nu ne-am fi dat seama de acest lucru dacă nu am fi înconjurat întregul depozit de moloz. Iniţial pare un teren proaspăt nivelat. Stratul subţire de pământ ascunde în adâncime, cel puţin doi metri de moloz. (FOTO CAMP PAMANT NIVELAT)

Pe latura din spate a depozitului, o latură care nu a fost acoperită cu pământ, se vede clar diferenţa de nivel.

Mai mult decât atât, şi drumul de acces către platforma a fost înălţat tot cu moloz. Acesta are o înălţime în jur de 60 cm şi se întinde pe o distanţă de aproximativ 150 m.

Cristian Erbașu a declarat pentru G4Media.ro că molozul rămas pe teren ”nu este cel provenit de la stadion, din câte înțeleg. Acolo e transportat moloz de foarte mult timp de la șantierele private. Locul de depozitare a molozului acum este Groapa de la Clinceni”.

Reprezentanţii Gărzii de Mediu, cei care ar fi trebuit să fie primii care depisteaza astfel de depozite ilegale de deşeuri şi să-i amendeze pe făptaşi, ridică din umeri. Deşi G4Media.ro a trimis o solicitare în care le-am cerut un punct de vedere şi totodată, le-am cerut să ne spună de ce anume nu s-au sesizat până acum privind depozitul ilegal de moloz (având în vedere că în mediul online circulă poze şi clipuri cu depozitarea ilegală încă de acum două săptămâni), până la publicarea acestui articol nu am primit niciun răspuns.

Într-o intervenţie telefonică pentru TVR, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Bucureşti, Andrei Corlanu, a declarat că la faţa locului au fost câţiva comisari de mediu, însă aceştia „nu au constatat nicio lucrare”. Întrebat de reporterul TVR cum este posibil ca aceştia să nu observe că sub stratul subţire de pămând se află sute de tone de moloz, reprezentantul Gărzii de Mediu a spus că „echipa de comisari care a fost acolo, nu a constatat o activitate de niciun fel. Acestea sunt informaţiile pe care le am la momentul acesta. Garda de Mediu va monitoriza subiectul”.

Firma care se ocupă cu demolarea Stadionului Rapid îşi desfăşoară activitatea sub supravegherea Companiei Naţionale de Investiţii. Până acum, aceasta nu ar fi primit nicio sesizare legată de depozitarea deşeurilor ilegale.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. astia de la mediu sunt fix niste sule in costa, ba se fac ca nu vad, ba se fac ca lucreaza si intarzie avize , cam nimic nu pare a functiona cum trebuie pe acolo , ma astept ca sa se duca sa il amendeze pe ala de face sesizarea

  2. De mult timp, evacuarea gunoaielor – de tot felul- se face unde da Dumnezeu, pe marginea drumurilor, pe campuri, etc. Este mai ieftin decat sa le transporte la gropi de gunoi, ca acolo se plateste .
    Ar trebui date amenzi asa de mari si de multe incat sa devina rentabila depunerea la gropile autorizate.

  3. Garda de Mediu nu vrea sa investigheze deversarile deliberate de H2S de la Rudeni din fiecare noapte, care otravesc de ani de zile toata zona de NV a Bucurestiului si imprejurimile, cum sa vada „putin” moloz. Aici ar merita sa declansati o campanie si investigatie sustiuta, aveti prin ce sapa, pentru a vedea interese, protectie politica si coruptie pe seama sanatatii locuitorilor din zona de NV a Bucurestiului…

  4. Platim Garda de mediu inutil . Eu vreau sa fie desfiintata iar salariatii ei sa aiba interdictie de angajare in sistemul bugetar pe viata .

  5. Azbestul e cancerigen

  6. Nu poate motiva amenda daca nu polueaza solul si nu fac praf.

    • poate,
      1.continutul deseurilor poate sa duca la implicatii grave din punct de vedere mediu.nu a facut selectia deseurilor.
      2.modifica configuratia terenului fara autorizatie( ridica cu 60 cm peste teren natural)
      3.poate polua pinza freatica in zona ( trebuia sa selecteze deseurile si sa se asigure ca nu contin urme de azbest si alte cele)
      4.polueaza si cu praf ,partea superioara se va usca si va circula in scurt timp deasupra zonelor limitrofe,vorbim de microparticule