G4Media.ro

VIDEO Teleorman, ca în comunism: Propagandă pentru referendum prin “sistemul de radioficare”…

VIDEO Teleorman, ca în comunism: Propagandă pentru referendum prin “sistemul de radioficare” cumpărat de primarul Alexandriei pentru “relaxarea” populației

Sunt câțiva ani de când orașul Alexandria a devenit unicat la nivel național, după ce primăria a achiziționat din bani publici un sistem de sonorizare cu boxe, a cărui menire declarată a fost aceea de a relaxa populația, prin livrarea continuă de muzică ambientală. Primarul orașului, Victor Drăgușin, i-a asigurat la acea dată pe toți contestatarii că boxele vor fi utilizate strict în acest scop și că iese din discuție folosirea sistemului pentru acțiuni electorale sau de propagandă. Doar că de joi, 4 octombrie, boxele au fost folosite și pentru îndemnuri la participarea la referendum.

Sistemul a costat 150.000 de lei, însă numărul boxelor a mai crescut în timp, costul aproximativ al unei bucăți fiind 100 de euro.

La momentul lansării “sistemului de radioficare” (căci totul amintește de anii 50), Victor Drăgușin povestea presei că ideea i-a venit în timp ce se plimba printr-un mall și a remarcat faptul că oamenii sunt mai relaxați atunci când ascultă muzică.

Așa că el a făcut toate cele necesare pentru ca sistemul să funcționeze și să aibă chiar și o logică a lui: “De Ziua Națională, dăm doar muzică patriotică. Sau dacă avem o ceremonie în piața publică, putem transmite în direct și prin sistemul de sonorizare. Adică are capacitatea să preia de la anumite manifestări.” Evident, toate acestea aveau rolul de a relaxa populația sau, așa cum declara Drăgușin chiar pe pagina lui de Facebook, de a acoperi “cuvintele obscene” spuse de o parte dintre tinerii care își petrec timpul prin parcuri.

Totul a decurs bine, chiar și cu anumite nemulțumiri legate de volumul prea ridicat al muzicii în boxe, vreme de peste doi ani. Până joi, 4 octombrie, când din boxele montate în scopul relaxării populației din Alexandria s-a auzit la intervale de timp regulate vocea primarului Victor Drăgușin, care chema lumea la Referendumul pentru definirea familiei: „În conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 86/2018, sâmbăta și duminica – 6 și 7 octombrie în intervalul orar 07:00 – 21:00 va avea loc referendumul național privind revizuirea constituției în sensul definirii familiei ca fiind uniunea dintre un bărbat și o femeie. Și voi vă puteți exercita dreptul de vot în secțiile de votare organizate în aceleași locații ca și la ultimul scrutin.”

Prima difuzare a mesajului a trezit amintiri neplăcute în rândul unor trecători. În parcul central, unde difuzoarele sunt amplasate din doi în doi metri, persoanele în vârstă declarau că au avut impresia că “l-au auzit pe Ceaușescu.”

Sorin L. (54 de ani), se plimba prin oraș când a auzit mesajul primarului: “Am auzit de departe, nu prea înțelegeam ce se aude, dar am înțeles ulterior că era vocea primarului Alexandriei, care îndemna oamenii să nu stea în case sâmbătă și duminică. Am retrăit momente de tristă amintire, pe vremea când asemenea difuzoare erau agățate pe toți stâlpii din comunele limitrofe, prin care primăriile difuzau mesaje ale Conducătorului Iubit.”

Andreea D. (38 de ani) din Alexandria ne-a declarat cu tristețe că povestea asta îi  dă fiori reci: „Mi se pare că e cel mai comunist episod din istoria acestui oraș. Să folosești boxele acelea pentru a recita un mesaj de îndemn la participare la urne mi se pare imoral. Căci altul era pretextul montării lor. Dar asta e. Mi se pare că-l aud pe Ceaușescu. Nu pe Drăgușin… Și îmi pare rău că s-a ajuns aici.”

Simultan, prin Alexandria s-a plimbat pe tot parcursul zilei de 4 octombrie o mașină albă, dotată cu megafoane, prin care se transmitea populației același mesaj. Mobilizarea pentru referendum a semănat cu scenele din anii 60-70 ai secolului trecut, când cetățenii României comuniste erau mobilizați la fel pentru marile manifestări omagiale.

Foto: Boxele din parcurile din Alexandria (Sursa: LiberinTeleorman.ro)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Pupincuristi si linge c.ruri ale psd-istilor si in special al lui dragnea fac ceea ce au invatat.
  LING !

 2. In stilul asta nu mai avem scapare, vedeti si situatia din sectorul 5 din Buc.(„sa se deie apartamente la lume”) Eu sunt sigur ca oamenii astea au plans dupa comunism din anii 90′ si pana in zilele noastre iar DEMOCRATIA si MERITOCRATIA nu a insemnat o oportunitate de a ne desvolta ca societate. Oare cum se va termina povestea ?

 3. Cine a votat PSD? Nu eu. Asumati-va raspunderea.

 4. „Relaxare” ca in „1984” !

  PS. Nu anul, ci romanul ! 😉

  • In Romania e tot una anul cu romanul :)))

  • Fix acolo m-a dus si pe mine gandul 🙂

 5. Bine ca n-ati zis „ca in Evul Mediu”.

 6. relaxare ca-n shrek 🙂

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.