G4Media.ro

VIDEO Restaurarea micuței biserici de lemn din Urşi, trei trofee la Premiile…

VIDEO Restaurarea micuței biserici de lemn din Urşi, trei trofee la Premiile Europene pentru Patrimoniu

Proiectul de conservare a bisericii de lemn din satul Urşi (judeţul Vâlcea) a fost recompensat cu trei trofee la Premiile Europene pentru Patrimoniu/ Premiile Europa Nostra 2021, acordate la Veneţia, transmite News.ro.

„Biserica de lemn din satul Urşi a fost selectată de conducerea Europa Nostra, la recomandarea unui juriu independent de experţi, să primească unul dintre marile premii în valoare de 10.000 de euro. A fost, de asemenea, selectată de publicul larg ca cel mai apreciat proiect de patrimoniu din Europa. Aproximativ 7.000 de cetăţeni din întreaga Europă au votat online pentru Premiul publicului prin intermediul site-ului Europa Nostra”, a transmis joi seară Fundaţia Pro Patrimonio într-un mesaj publicat online.

În a doua jumătate a lunii mai, Comisia Europeană şi Europa Nostra au anunţat câştigătorii ediţiei 2021 a Premiilor Europene pentru Patrimoniu/ Premiile Europa Nostra, premiul UE pentru patrimoniul cultural finanţat prin programul Europa Creativă.

În acest an, cea mai înaltă distincţie europeană în domeniul patrimoniului a mers către 24 de realizări exemplare din 18 ţări europene. Printre câştigătorii se află Biserica de lemn din satul Urşi, judeţul Vâlcea, proiect premiat la categoria „Conservare”.

Biserica din lemn, construită între 1757 şi 1784, se găseşte în cimitirul din satul Urşi şi a fost restaurată cu atenţie de mai mulţi parteneri, inclusiv de comunitatea locală. „Acesta este rezultatul unei conservări interdisciplinare exemplare al unei biserici din lemn pictate într-o localitate rurală. Făcută cu materiale din zonă, este de valoare şi frumuseţe extraordinare”, a spus juriul.

Câştigătorii premiilor au fost selectaţi de jurii independente compuse din experţi în domeniul patrimoniului din întreaga Europă, în urma evaluării candidaturilor depuse de organizaţii şi persoane fizice din 30 de ţări europene.

Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeană în 2002 şi, de atunci, sunt gestionate de Europa Nostra. Acest program de premii beneficiază de sprijinul programului Europa Creativă al Uniunii Europene.

Premiile evidenţiază şi diseminează excelenţa în domeniul patrimoniului şi cele mai bune practici, încurajează schimbul transfrontalier de cunoştinţe şi conectează părţile interesate de patrimoniu în cadrul unor reţele mai largi. Premiile aduc beneficii majore câştigătorilor, cum ar fi o mai mare expunere (inter)naţională, finanţare ulterioară şi creşterea numărului de vizitatori. În plus, programul de premiere încurajează o mai mare grijă pentru patrimoniul nostru comun în rândul cetăţenilor europeni. Prin urmare, reprezintă un instrument cheie pentru promovarea multiplelor valori ale patrimoniului cultural şi natural pentru societatea, economia şi mediul european.

Foto: Camil Iamandescu / Pro Patrimonio

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Rare lacasuri unde Dumnezeu n-a fost inlocuit de aur.

 2. Ce ne-am face fara UE, in multe, i foarte multe dintre situatiile pe care le traim in tarisoara asta d politicieni corupti si populatie, in mare parte, needucata… Am ajunge ca Ucraina sau Rusia, unde cad monumentele istorice pe oameni.

 3. La doi pasi de Parcul National Buila Vanturarita.

 4. Bani aruncati pe o vechitura , la primul cutremur cade.

 5. Felicitari! Uitati-va putin si inspirati-va:
  https://www.europeanheritageawards.eu/winners/
  Si tari bogate ca Germania, Elvetia printre participanti. Ce mai faceti cu Cazinuoul din Constanta, ce spuneti de un muzeu cu frumoasele ramasite ale Manastirii Vacaresti – sector 4, Baluta cu blocuri papagal – vechile cartiere ale Bucurestiului, ce a mai scapat de vechii si noii daramatori? De ce nu Cismigiul care pare o problema prea mare pentru primari?!

  • De remarcat „Gare Maritime” care ar putea fi comparata cu Hala Matache sau Halele Malaxa, si „Haus Am Horn” care in Romania ar fi fost etichetata drept o cutie de chibrit comunista si demolata fara probleme.

  • Unde sunt ramasitele Manastirii Vacaresti?