G4Media.ro

VIDEO Protestele antiguvernamentale continuă în Bulgaria, încurajate de criticile Bruxelles-ului privind lipsa…

VIDEO Protestele antiguvernamentale continuă în Bulgaria, încurajate de criticile Bruxelles-ului privind lipsa rezultatelor autorităților în lupta cu corupția

Mii de manifestanţi adunaţi sâmbătă seara la Sofia au cerut demisia guvernului şi au aplaudat criticile venite de la Bruxelles privind lipsa unor rezultate tangibile în combaterea corupţiei din Bulgaria, transmite AFP.

„Europa ne-a auzit şi ne-a văzut!” a exclamat unul dintre organizatori, avocatul Nikolai Hagighenov, aplaudat de aproximativ 5.000 de manifestanţi.

„Noi suntem cei care am deschis ochii şi urechile Europei. Vrem să fim o ţară membră demnă a Uniunii Europene”, a declarat sculptorul Velislav Minekov.

Scandând „Demisia” şi „Mafia” în faţa sediului guvernului, protestatarii, în majoritate tineri, purtau bannere cu mesaje precum: „Europa ne ascultă”, „Justiţie” sau „Afară Mafia”.


Comisia Europeană şi-a exprimat miercuri „profunda îngrijorare” cu privire la independenţa sistemului judiciar din Bulgaria, la lipsa unor rezultate tangibile din partea justiţiei în faţa corupţiei şi a ameninţărilor la adresa independenţei presei.

Manifestaţiile împotriva corupţiei şi pentru o demisie a guvernului pe care protestatarii îl acuză de legături cu oligarhia, au loc de aproape trei luni în capitala Bulgariei.

Peste 60% din bulgari susţin cererile protestatarilor, potrivit sondajelor.

Prim-ministrul de centru-dreapta Boiko Borisov, aflat la putere de aproape 10 ani, refuză însă să demisioneze înaintea expirării mandatului, în martie anul viitor.

Statul de drept în Bulgaria va fi dezbătut în Parlamentul European săptămâna viitoare. Într-un proiect de rezoluţie, Comisia pentru libertăţi civile LIBE şi-a exprimat „sprijinul fără echivoc pentru cererile legitime ale poporului bulgar şi aspiraţiile sale de justiţie, transparenţă, responsabilitate şi democraţie”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Bravo, se trezesc și bulgarii !

 2. Fenomenul Dragnea-PSD,burghezia rosie si ciocoismul se fac prezente aproape in toata Europa de Est.Postcomunismul salbatic si lacom este la fel peste tot .

  • Ce coincidenta nu? Total random si intamplator mii de oameni ies zilnic sa protesteze de parca nu ar avea de munca a 2 zi. Cu Mos Craciun ai vb recent?

 3. Nu stiu daca este de ajuns cateva mii de oameni, nu zic ca nu fac bine, dar daca nu cred mai multi ca pot schimba ceva nu o sa fie mare branza. La noi vorba aceea au rezistat la un tavalug de peste 100.000. cand iti ies sute de mii nu mai poti spune ca nu reprezinta poporul.

 4. Protestele sunt bune, faptul ca sunt incurajate de anumiti comisari/europarlamentari asta e putin cam discutabil.

 5. Interesant!
  Comisarii (sic) UE încurajează protestele la Sofia dar in același timp acceptă Bulgaria în anticamera zonei Euro.
  Ce sa-i faci! Dubla măsură, subiectivismul si inadecvarea vor pulveriza UE din interior!
  Nici nu mai sunt necesare ,,agenturili” străine!(rusești, chineze, americane)

 6. Nu prea văd măști in poza. Fratii bulgari au învins covidul?