G4Media.ro

VIDEO Papa Francisc, la finalul vizitei istorice: Biserica din Irak este vie…

Sursa foto: Captură video

VIDEO Papa Francisc, la finalul vizitei istorice: Biserica din Irak este vie / Papa l-a întâlnit pe tatăl lui Alan, băiețelul naufragiat împreună cu mama și fratele lui în 2015

Papa Francisc a încheiat o vizită istorică în Irak şi a părăsit oraşul Bagdad la bordul unui avion, luni, după ce a vizitat mai multe oraşe irakiene afectate de conflicte armate, s-a întâlnit cu lideri religioşi musulmani şi creştini şi a propovăduit pacea şi coexistenţa în faţa războiului, informează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Suveranul pontif şi-a luat la revedere de la oficialii care l-au însoţit la aeroport înainte de a urca la bordul unui avion care arbora în cabina piloţilor drapelele Vaticanului şi Irakului.

Preşedintele irakian Barham Salih l-a însoţit pe papa Francisc, în vârstă de 84 de ani, pe covorul roşu întins pe pista aeroportului.

În timpul acestei vizite, prima întreprinsă de un suveran pontif în Irak, papa Francisc a vizitat patru oraşe irakiene, inclusiv Mosul, fostul bastion al organizaţiei teroriste Stat Islamic, un oraş în care zone vaste se află în continuare în ruine, şi le-a spus rezidenţilor că „pacea este mai puternică decât războiul”.

„Irakul va rămâne pentru totdeauna alături de mine, în inima mea”, a adăugat papa Francisc.

Liderul de Vatican, care a prezentat mici dificultăţi motorii în anumite momente, a participat totodată la o primă întâlnire istorică cu marele ayatolah Ali al-Sistani, cel mai important cleric al comunităţii musulmane şiite din Irak.

Potrivit AFP, prima vizită a unui suveran pontif în Irak s-a desfăşurat fără incidente, într-o ţară zguduită constant de violenţe.

Papa Francisc, creștinilor din Câmpia Ninive: Cristos este viu! Nu sunteți singuri!

Papa Francisc a prezidat duminică Sfânta Liturghie la Irbil, în Câmpia Ninive, eveniment care a încheiat agenda publică a călătoriei sale în Irak.
Celebrarea euharistică a fost oficiată în ritul roman sau latin și a urmat lecturile biblice – proclamate în caldeeană, kurdă și arabă – ale celei de-a treia duminici din Postul Mare, informează Vatican News.

„Chiar și în mijlocul unei mari sărăcii și al dificultăților, mulți dintre voi au oferit cu generozitate ajutor concret și solidaritate celor săraci și suferinzi. Acesta este unul dintre motivele care m-au determinat să vin în pelerinaj în mijlocul vostru ca să vă mulțumesc și să vă întăresc în credință și mărturie. Astăzi, pot să văd și să ating cu mâna faptul că Biserica în Irak este vie, că Cristos este viu și lucrează în acest popor al său sfânt și credincios”, a spus Papa Francisc.


Papa a spus că se roagă pentru ca membrii diferitelor comunități religioase, „să coopereze pentru a stabili legături de fraternitate și solidaritate în serviciul binelui comun și al păcii”

„Salam, salam, salam! [Pace, pace și iar pace!] Shukrán! [Vă mulțumesc!] Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți, Dumnezeu să binecuvânteze Irakul! Allah ma’akum! [Dumnezeu să fie cu voi!]”, a mai rostit Papa Francisc, potrivit Vatican News.

La finalul Sfintei Liturghii celebrate la Irbil, papa Francisc a avut o întâlnire cu Abdullah Kurdi, tatăl micului Alan, sirian de etnie kurdă, care a naufragiat împreună cu mama și fratele pe țărmul turcesc în septembrie 2015 în timp ce familia încerca să ajungă în Europa.

Imaginile cu trupul fără viață al copilului au făcut înconjurul lumii. Papa și tatăl lui Alan s-au întreținut îndelung, împărtășindu-și apropierea și suferința față de toți migranții care caută un viitor de pace chiar cu riscul vieții.

„Papa s-a întreținut îndelung cu el și, cu ajutorul interpretului, a reușit să asculte suferința tatălui pentru pierderea familiei și să exprime cea mai sinceră participare a sa și a Domnului la suferința omului”, precizează o comunicare oficială a Sfântului Scaun.

Sursa foto: Captură video

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Si noi o sa il intalnim pe tatal lui Alan, la muls statul, in Timisoara. Ulterior, badantele mai norocoase o sa il vada in Piazza San Marco.