G4Media.ro

VIDEO Mii de persoane au protestat duminică în Spania împotriva unei posibile…

sursa foto: captura video

VIDEO Mii de persoane au protestat duminică în Spania împotriva unei posibile amnistii pentru separatiştii catalani care au luat parte la o tentativă de secesiune în 2017

Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE), al premierului interimar Pedro Sanchez, ia în considerare posibilitatea de a-i amnistia pe separatişti în schimbul sprijinului în formarea unui guvern. Mii de persoane au protestat duminică împotriva acestei posibile decizii, care i-ar amnistia pe separatiştii catalani care au luat parte la o tentativă de secesiune în 2017, transmite DPA conform Agerpres.

Manifestanţii s-au adunat în Piaţa Felipe al II-lea din Madrid pentru a se opune oricărui astfel de acord pentru separatiştii catalani, în urma unui apel la protest din partea Partidului Popular (PP, conservator) al lui Alberto Nunez Feijoo.

Potrivit PP, între 30.000 şi 40.000 de persoane au luat parte la protest, inclusiv Feijoo, precum şi foştii prim-miniştri spanioli Mariano Rajoy şi Jose Maria Aznar.

Aceştia au susţinut că orice amnistie pentru separatişti ar fi neconstituţională şi o încălcare a statului de drept.

Cu toate acestea, Sanchez a replicat ulterior că opoziţia conservatoare se opune doar continuării unui guvern condus de socialişti în Spania.

„Îmi pare rău, dar va exista un guvern socialist”, a declarat Sanchez, prim-ministru din 2018, la un eveniment în oraşul catalan Pineda de Gava, în apropiere de Barcelona.

Manifestaţia are loc cu doar două zile înaintea dezbaterilor din camera inferioară a parlamentului privind candidatura lui Feijoo la funcţia de prim-ministru.

Dar acesta nu a reuşit să adune un sprijin suficient şi se anticipează un vot negativ, iar PP se concentrează deja pe contracararea efortului lui Sanchez de a construi o coaliţie.

Alegerile din 23 iulie în Spania a oferit PP lui Feijoo cel mai mare număr de locuri în parlament, dar fără o majoritate pentru a forma guvernul. Acesta ar avea nevoie de încă patru voturi pentru a o obţine.

Alberto Nunez Feijoo, însărcinat de regele Felipe al VI-lea să formeze un guvern, ar trebui pentru aceasta să convingă partide regionaliste, cu un rol important într-un parlament fragmentat, să-i acorde sprijinul, ceea ce acestea refuză, din cauza alianţei sale cu partidul de extremă dreaptă Vox, notează AFP.

Pentru sprijinul lor partidele catalane cer, între alte revendicări, amnistierea separatiştilor urmăriţi în justiţie după tentativa de secesiune a Cataloniei în 2017.

Feijoo a declarat că el nu va accepta acest „şantaj inadmisibil”, estimând că amnistia ar fi „ilegală”.

La fel şi Pedro Sanchez are nevoie de sprijinul partidelor catalane, inclusiv al partidului Junts al liderului separatist fugar Carles Puigdemont.

Puigdemont trăieşte într-un exil autoimpus în Belgia pentru a evita să fie judecat în Spania pentru rolul său în organizarea referendumului privind independenţa Cataloniei în 2017.

Partidul Junts a cerut o amnistie atât pentru Puigdemont, cât şi pentru alţi „lideri catalani” care au luat parte la tentativa eşuată de secesiune, notează DPA

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Pai are loglica .Sanchez nu are majoritate parlamentară ,are nevoie de sprijinul catalanilor separatiști.Cei de dreapta au dreptate ,ăștia calca pe cadavre să ajungă iar la putere