G4Media.ro

VIDEO Klaus Iohannis, la Summitul Formatului București (B9): Prezența președintelui Biden transmite…

VIDEO Klaus Iohannis, la Summitul Formatului București (B9): Prezența președintelui Biden transmite un mesaj extrem de puternic de solidaritate și unitate transatlantică

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut luni, la Palatul Cotroceni, o intervenție în deschiderea Summitului Formatului București (B9), în care a susținut că prezența președintelui SUA, Joseph Biden la reuniune transmite „un mesaj extrem de puternic de solidaritate și unitate transatlantică” înaintea Summitului NATO din 14 iunie.

„Cred cu tărie că discuțiile noastre de astăzi sunt mai relevante decât oricând, în contextul în care ne desparte mai puțin de o lună de Summitul NATO, care va avea loc la Bruxelles, și, totodată, luând în considerare recentele evoluții de securitate îngrijorătoare din regiune”, a declarat președintele Iohannis.

Klaus Iohannis susține că, pe Flancul Estic, NATO trebuie să continue să consolideze „descurajarea și apărarea”.

„Cu toții am fost martori, de curând, la mobilizarea de trupe de către Rusia în vecinătatea noastră imediată, în zona Mării Neagră, în Ucraina și în jurul Ucrainei”, a spus președintele.

Redăm integral declarația președintelui Klaus Iohannis:

„Este o reală plăcere să fiu gazda dumneavoastră astăzi. Aș dori să vă mulțumesc pentru că ați acceptat invitația de a lua parte la cel de-al patrulea Summit al Formatului București 9.

Cred cu tărie că discuțiile noastre de astăzi sunt mai relevante decât oricând, în contextul în care ne desparte mai puțin de o lună de Summitul NATO, care va avea loc la Bruxelles, și, totodată, luând în considerare recentele evoluții de securitate îngrijorătoare din regiune.

Profit de această ocazie pentru a-i ura un bun venit călduros Secretarului General NATO, domnul Jens Stoltenberg, care se va alătura dezbaterilor noastre.

Mai târziu, ni se va alătura un invitat foarte important, Președintele Statelor Unite ale Americii, Excelența Sa Joseph R. Biden, Jr. Prezența domniei sale transmite un mesaj extrem de puternic de solidaritate și unitate transatlantică înaintea Summitului NATO din 14 iunie.

Formatul București 9 și-a dovedit plus valoarea prin crearea de mesaje coezive și prin asigurarea unor abordări coordonate din partea celor nouă aliați de pe Flancul Estic.

Contribuțiile noastre comune la dezbaterile din cadrul NATO au fost întotdeauna substanțiale. Sunt încrezător că întâlnirea noastră de astăzi va reprezenta o nouă dovadă în acest sens.

Dragi colegi,

Întărirea și aprofundarea pe mai departe a legăturii transatlantice, care rămâne baza Alianței noastre, reprezintă un obiectiv pe care îl împărtășim cu toții și aș vrea să îmi exprim aprecierea deosebită pentru Președintele Biden și noua Administrație SUA pentru sprijinul valoros, reînnoit pentru NATO și Articolul 5 al Tratatului de la Washington.

De asemenea, ca Aliați pe Flancul Estic, trebuie să continuăm să consolidăm descurajarea și apărarea. Cu toții am fost martori, de curând, la mobilizarea de trupe de către Rusia în vecinătatea noastră imediată, în zona Mării Neagră, în Ucraina și în jurul Ucrainei. Aștept cu interes discuțiile noastre pe acest subiect.

Nu în ultimul rând, trebuie să continuăm procesul de reflecție NATO 2030.

Aș dori să-i mulțumesc Secretarului General, domnul Jens Stoltenberg, pentru coordonarea sa eficientă și stimularea acestui proces. Cu toții ne dorim ca Alianța noastră să fie mai puternică și mai relevantă la nivel global.

În acest scop, trebuie să continuăm eforturile noastre, inclusiv prin adoptarea unui nou Concept Strategic.

Toate aceste elemente definesc însăși esența Alianței noastre. Toate acestea sunt prezente pe agenda întâlnirii de astăzi, și sunt convins că sunteți în asentimentul meu în această privință”.

Sursa foto: Administrația Prezidențială

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. ok!

  2. Diplomatia SUA nu irita gratuit mafia. Dragnea a stat la masa cu Trump si tot infractor a ramas.

  3. @ Ion – dragnea si ponta au platit sa fie bagati in seama Pardon ! a platit statul roman In sua este legal ca personalitatile sa ia bani de la doritorii de amintiri sau manipulatori politic

    • 2 % pentru aparare tot plata reprezinta. Presedintele Trump spunea ca statele UE platesc doaaarr. 1% .