G4Media.ro

VIDEO Iohannis, la bilanțul Instanței Supreme: Reanalizarea legilor justiției nu mai poate…

VIDEO Iohannis, la bilanțul Instanței Supreme: Reanalizarea legilor justiției nu mai poate fi amânată. Îmi exprim speranța că vor fi corectate intervențiile legislative controversate din ultimii ani

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la prezentarea raportului de activitate al Înaltei Curți de Casație și Justiție, că reanalizarea legilor justiției nu mai poate fi amânată și că, pentru aceasta, sunt necesare dezbateri ample în Parlament, la care să participe nu doar reprezentanții profesiilor implicate în actul de justiție, ci și reprezentanți ai mediului universitar sau profesioniști din domeniul drepturilor omului.

”Îmi exprim speranța că, în urma acestui dialog, vor fi corectate intervențiile legislative controversate din ultimii ani și vor fi adoptate soluții adaptate noilor realități juridice și sociale. Acest proces este și ocazia de a valorifica recomandările organismelor europene și de a pune în acord soluțiile legislative declarate neconstituționale cu jurisprudența instanței constituționale”, a declarat șeful statului.

Principalele declarații ale președintelui:

 • Mă bucur să fiu astăzi alături de dumneavoastră la prezentarea publică a raportului de activitate al Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru anul 2020, un eveniment care am încredere că va deveni o tradiție instituțională, în spiritul deschiderii sistemului judiciar față de societate.
 • Anul 2020 a fost un an al rezilienței nu doar pentru sistemul de justiție, ci și pentru întregul aparat statal, supus unui test fără precedent.
 • Traversăm, încă, o criză globală care și-a pus amprenta asupra tuturor domeniilor de activitate, inclusiv asupra modului de funcționare a marilor sisteme publice.
 • Criza generată de pandemia de COVID-19 a impus un răspuns imediat și urgent inclusiv din partea sistemului judiciar.
 • A fost nevoie astfel de idei, de soluții noi și de adoptarea unor măsuri, ori de instituirea unor practici cu totul inovatoare, care, la rândul lor, au scos în evidență faptul că unele aspecte considerate până atunci „obișnuite” ori „tradiționale” în funcționarea instanțelor de judecată ar trebui regândite.
 • Dincolo de dificultățile reale și inerente, în această perioadă de pandemie au fost accelerate procesele de digitalizare, s-au eficientizat diferite proceduri și, cel mai important, justițiabilii și-au putut exercita drepturile chiar într-un context extrem de complicat, cel al restricțiilor impuse de riscurile epidemiologice.
 • Acestea sunt, în definitiv, câștiguri pentru profesioniștii dreptului, dar, mai ales, sunt câștiguri pentru cetățeni.
 • În efortul de creare și promovare a diferitelor instrumente informatice care să îmbunătățească accesul la justiție, să simplifice și să accelereze procedurile judiciare transfrontaliere și să reducă atât costurile, cât și sarcinile administrative, s-au intensificat discuțiile pe aceste subiecte și la nivelul Uniunii Europene.
 • Toate aceste demersuri vizează garantarea dreptului la un proces echitabil și a liberului acces la justiție pentru toți cetățenii, inclusiv pentru grupurile defavorizate sau persoanele vulnerabile.
 • În mod evident, și în România este imperios să se accelereze reformele necesare sistemului judiciar.
 • Cu precădere digitalizarea și asigurarea infrastructurii aferente vor îmbunătăți comunicarea și schimbul de documente între toate părțile implicate în actul de justiție.
 • În anul 2020, cetățenii și-au exprimat fără echivoc, prin vot, opțiunea pentru reforme și consolidarea principiilor statului de drept. În acest context, reanalizarea legilor justiției nu mai poate fi amânată.
 • Am încredere că, în perioada următoare, cadrul care reglementează activitatea justiției din România va redeveni unul predictibil, în acord cu standardele unui stat european.
 • Pentru aceasta, sunt necesare dezbateri ample în Parlament, la care să participe nu doar reprezentanții profesiilor implicate în actul de justiție, ci și reprezentanți ai mediului universitar sau profesioniști din domeniul drepturilor omului.
 • Îmi exprim speranța că, în urma acestui dialog, vor fi corectate intervențiile legislative controversate din ultimii ani și vor fi adoptate soluții adaptate noilor realități juridice și sociale.
 • Acest proces este și ocazia de a valorifica recomandările organismelor europene și de a pune în acord soluțiile legislative declarate neconstituționale cu jurisprudența instanței constituționale.
 • Corectarea legislației și asigurarea unui cadru predictibil de funcționare nu sunt singurele demersuri de care sistemul de justiție are nevoie.
 • Echilibrarea repartizării resurselor umane și, implicit, a volumului de activitate, modernizarea infrastructurii instanțelor, crearea unei culturi a dialogului și a colaborării între actorii sistemului judiciar sunt doar câteva aspecte care necesită atenția factorilor decizionali.
 • Prin rolul său consacrat la nivel constituțional, Înalta Curte de Casație și Justiție are posibilitatea, dar și responsabilitatea de a fi un motor al unor reforme care nu mai pot întârzia în sistemul judiciar.
 • Creșterea calității actului de justiție, aplicarea unitară a legii, soluționarea dosarelor în termene rezonabile rămân deziderate actuale.
 • O abordare proactivă în folosirea mecanismelor procedurale de care Înalta Curte de Casație și Justiție dispune pentru realizarea unei practici unitare este de natură să asigure cetățenii că legea este egală pentru toți și aplicată echitabil de către toate instanțele de judecată.
 • Judecătorii sunt cei care induc la nivelul oricărei societăți democratice un profund sentiment de dreptate în rândul membrilor săi. Judecătorii sancționează abuzul de putere și mențin un echilibru între interesele divergente care apar inevitabil în comunitățile noastre.
 • Fiecare decizie justă, în care legea este aplicată în litera și, mai ales, în spiritul său, contribuie la interiorizarea acestor principii, la receptarea lor în viața societății. Independența justiției este și trebuie să rămână un principiu de la care nimeni să nu se abată.
 • Reformele atât de așteptate și necesare sistemului de justiție din România se pot realiza prin asumare, curaj, viziune și profesionalism din partea tuturor celor chemați, prin prisma competențelor lor, să îmbunătățească procedurile, mijloacele și condițiile în care oamenii își caută dreptatea.
 • Îmi doresc ca dialogul constructiv dintre toți actorii relevanți să devină o practică curentă și să constituie fundamentul pe care se construiește o viziune pe termen lung de creștere a calității actului de justiție.
 • În final, doresc să vă felicit pentru efortul susținut din ultimul an în realizarea misiunii nobile pe care Constituția v-a încredințat-o, pentru pozițiile constructive și apărarea valorilor care vă ghidează activitatea și să vă reasigur de tot sprijinul meu în acest demers de consolidare a unui sistem de justiție modern, independent și în promovarea valorilor statului de drept.
 • Vă doresc mult succes și sănătate în anul 2021!

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. si noi la fel , speram ca si acesti oameni cetateni romani fiind sa inteleaga si sa faca tot ce este nevoie

 2. Johannis se face ca ploua, evident: sa nu fi auzit el de Decizia scandaloasa a Tribunalului Bucuresti de a respinge cererea de redeschidere a dosarului 10 August?!!!

 3. Desfiintati siij, refaceti protocoaleele secrete, angajamente la secu pentru toti magistratii!!! Traiasca statul de drept! Am uitat – psd la puscarie!!!

 4. „Independența justiției este și trebuie să rămână un principiu de la care nimeni să nu se abată” dar … „ne” băgăm picioarele în avizele voastre negative, date de CSM și desființăm singura structură de parchet care este independentă de ingerințele politice.

  Cum naiba să lăsăm SIIJ să-i ancheteze pe magistrații care bagă sub preș pildă hoțiile de miliarde din timpul pandemiei și să ajungă la „noi”?!.

 5. Johannis este, sau ar trebui sa fie cel mai informat om din Republica, dar ce poate sa facă momentan, în situația în care PSD-ul are infiltrate persoane în justiție, și care fac tot ce pot sa boicoteze democratizarea justiției și respectarea recomandarea organismelor europene. Și va dau câteva nume:Savonea, Corbu, Dana Garbovan, Baltag, Afrasinei, Alistar. Ii găsiți laAntena3 și la România TV. De partea cealaltă, Chiș, Danilet, Mateescu, cu greu le poate tine piept. Este o lupta grea, dar pana la urma dreptatea va învinge, și și aici PSD va fi pus cu botul pe labe.

  • Bravo Aurel. Un geniu ca Danilet ar fi bun ministru justiției sau presedinte csm. E lgbt-ist, militează chiar pentru drepturile animalelor, talentat, colaboreaza cu secu. Nu prea le are cu drepturile omului, dar asta nu e la moda acuma. Statul de drept si drepturile fundamentale sunt chestiuni incompatibile. Vorba aia a doamnei de la Usr, drepturile omului sint un lux.

 6. Vom vedea cum vor evolua lucrurile, dar asta cu drepturile omului este doar o lozinca.

 7. PS Pesedistii când pierd majoritatea invoca drepturile omului.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.