G4Media.ro

VIDEO Inițiativele PNL și USR de eliminare a pensiilor speciale au fost…

VIDEO Inițiativele PNL și USR de eliminare a pensiilor speciale au fost amânate. Dezbaterea va fi reluată într-o altă zi / Deputat PNL: Toți trebuie să fim egali în fața legii și nimeni într-o țară nu trebuie să fie privilegiat / PSD: Trebuie să lăsăm populismul la o parte

Comisia de muncă a Camerei Deputaților a amânat marți luarea unei decizii referitoare la inițiativele legislative depuse de PNL și USR pentru eliminarea pensiilor speciale. Propunerea de amânare a fost făcută de președintele Comisiei, deputatul PSD Adrian Solomon, care a spus că înainte de luarea unei decizii este nevoie de un punct de vedere de la Ministerul Muncii pe subiect. Solicitarea lui Solomon a fost aprobată aproape în unanimitate, cu 18 voturi ”pentru ” și 2 abțineri”.

La dezbaterile din Comisia de Muncă au fost prezenți reprezentanții beneficiarilor de pensii speciale, care au solicitat la unison respingerea proiectelor de abrogare a pensiilor speciale.

Ambele inițiative au fost respinse de Senat, iar Camera este forul decizional.

Cele mai importante momente ale dezbaterii:

 • Ora 14:30 – Adrian Solomon (PSD) – ”propun o amânare până când va veni un punct de vedere de la Ministerul Muncii referitor la amendamentele propuse”.
  • Dumitru Coarnă: eu stau pe grup și încerc să-i conving pe oameni să nu se pensioneze. Noi solicităm respingerea, nu amânarea. Amânați, și vo avea mai puțin cu 5.000 de polițiști
  • Adrian Solomon: Lăsați guvernul să se pronunțe asupra amendamentelor
  • Dumitru Coarnă: oamenii ne zic că îi omoară PNL. Vă rog să respingeți aceste inițiative, dacă nu luna aceasta vor pleca din sistem 5.000 de polițiști, oameni la 45, 50 de ani, apți de muncă.
  • Solomon: nu-i speriați pe oameni că le tăiem pensiile
  • Coarnă: nu i-am speriat, eu gândesc mai scurt, sunt mai de la țară. Dacă amânați, oamenii vor crede că va fi adoptată și se vor pensiona. Ne-au păcălit de atâtea ori, așa o să se întâmple și acum
  • Dan Vâlceanu (PNL): există două tipuri de pensii: pensii în urma unei contribuții și pensie pentru cei care nu au plătit contribuții, cum sunt militarii. Eu vreau să facem clar distncția: nu poți pentru un om cu studii superioare care a lucrat în condiții grele să îi dăm pe principiul contributivității și altui om, care nu a plătit contribuții, să-i dăm mai mult
  • Cristian Seidler (USR): Voi achiesa solicitării dvs de a solicita Ministerul Muncii de a prezenta un impact bugetar, dar v-aș ruga să dăm un raport de adoptare care să se refere în această etapă la indemnizațiile de limită de vârstă (pensiile speciale – n. red.) ale parlamentarilor și ale aleșilor locali (vociferări din sală: ”Hai, mă, lasă-ne!”)
  • dezbaterea a fost amânată cu 18 voturi ”pentru” și două abțineri
 • Ora 12:53 – luările de cuvânt ale sindicaliștilor:
  • Dumitru Coarnă (Sindicatul Polițiștilor): noi avem incompatibilități, vorbim de ststut special, asta înseamnă și pensii speciale. De la Alexandru cel Mare încoace, militarii au fost plătiți din bugetul public. Problema de fond este că, dacă vreți să fim scoși din aceste legi, scoatețipne și din sistemul de incompatibilități. Să putem face și noi un ban în plus sâmbăta sau duminica. Pe noi ne discreditați și ne duceți într-o zonă a discriminării. În afară de pensiile speciale ale militarilor, mai sunt vreo 8.000 de oameni, un miliard de lei. Vă rog să respingeți aceste proiecte dee abrogare a pensiilor speciale
  • reprezentanți al diplomaților pensionați: Noi am plătit acel 2, 3, 5% pensie suplimentară în valută. Am plătit mai mult decât trebuia. Această sumă s-a transferat la Ministerul de Externe, care nu știu dacă a transferat-o la Casa Națională de Pensii / puteți să luați orice lege să o adoptați, dar vă rog să scoateți din limbajul vostru a cest cuvâtn, ”privilegii”. Este vorba de recompensă, nu de privilegii. Eu am 70 de ani, am colegi care sunt la azil. dacă le luați această pensie, ce fac ei?
  • Mircea Dogaru (Sindicatul militarilor în retragere): noi, militarii, suntem discriminați pentru că nu face parte din sistemul public. Sfânta contributivitate există din 1991. Am contribuit de ne-a durut capul, dar nu la Casa Națională de Pensii, ci la casele noastre sectoriale. Unde enu există contract de muncă, nu există pensie. Pentru noi plata nu se face de la Casa de Pensii, ci din cei 2% dați pentru Apărare. Civilii au contracte de muncă pe 8 ore, noi, militarii, avem contracte de activitate, suntem la dispoziție 24 de ore, iar în timp de război primim glonțul. Respingem orice proiect de plafonare. Noi avem soldă de rezervist, nu pensie. Avem o medie de 2.700 de lei la pensie. În nicio legee civilă nu poate fi amestecat militarul pentru că ne-am luat niște angajamente când am aderat la NATO.
  • Cătălin Trăistaru (Sindicatul național al grefierilor): Justiția nu se poate înfăptui fără grefieri. Personalul auxiliar din instanțe și parchete are aceleași incompatibilități ca magistrații, nu putem avea alte activități în afară de cele didactice. Lucrăm nu 8, ci 12 ore pe zi. Aceste proiecte de abrogare încalcă principiul predictibilității: nu putem să ne jucăm cu viața omului, acum îi dăm, apoi îi tăiem. De mâine tăiați-ne incompatibilitățile și mergem pe principiul contributivității. Din categoria noastră sunt aproape 3.000 de beneficiari de pensie, nu cred că suntem o povară chiar atât de mare. Solicităm respingerea celor două proiecte
  • Eugenia Helvei (Asociația grefierilor pensionari): noi nu avem pensii speciale, noi avem pensii de serviciu. Aceasta are două componente: pensia contributivă și pensia acordată ca un privilegiu, în raport de sistemul de activitate în care am funcționat. Noi avem aceleași interdicți și incompatibilități ca magistrații, lucru recunoscut prin decizii CCR. Trebuie să ni se recunoască dreptul la o pensie de serviciu. Vor exista mii de procese dacă vor fi adoptate aceste proiecte. Se va efectua o economie la bugetul statului prin tăierea pensiilor noastre de serviciu? În niciun caz.
  • Florin Șchiopu (Federația sindicatelor din penitenciare): pe cei care ne constestă statutul special îi anunțăm că avem un milion de ore suplimentare neplătite. Niciodată un Crăciun sau un Revelion petrecut în pușcărie nu seamănă cu unul petrecut la hotel. Atât timp avem petrecut în penitenciare, încât nu ne permitem luxul de a ne gândi unde mergem mâine cu soția sau cu copilul. Dacă se adoptă aceste proiecte, 2.000 de angajați din penitenciare pleacă. Și așa avem deficit de personal.
  • reprezentant al aviatorilor pensionari: datorită condițiilor specifice – radiații, stres etc – că pensionarea acestui tip de personal se face la 52 de ani. Vă rugăm să respingeți cele două proiecte de abrogare a pensiilor speciale
  • Chiriș Mihai, reprezentantul aviatorilor pensionari din aviația civilă: pensia noastră de serviciu este legală. Salariile noastre au fost mult mai mari decât ale celorlalte categorii socio-profesionale, noi am ales să fim aviatori. Concluzia e clară: având un salariu mare, am contribuit la fondul de pensii cu o valoare mult mai mare. Noi am plătit și contribuție suplimentară la fondul de pensii, fiind în grupa 1 de muncă. Noi vom fi îngoziți și va fi vai de capul nostru dacă se taie aceste pensii. Nu suntem de acord cu nicio lege care să taie aceste pensii de serviciu.
  • reprezentant al funcționarilor parlamentari: eu am avut o ofertă de la BNR, dar am optat să rămân la Parlament pentru că aveam acest beneficiu al pensiei speciale. Aceste pensii de serviciu sunt promisiuni care trebuie onorate și chiar dacă se găsesc alte soluții, pensiile aflate în plată trebuie să rămână. Noi numim aceste pensii drept speciale în mod peiorativ. Activitatea noastră influențează modul în care se scriu legile pentru toată țara, nu mai vorbin de incompatibilități.
  • Florin Demian, secretarul general al Curții de Conturi: pensiile de care beneficiază auditorii Curții este o pensie de serviciu, nu o pensie specială. Dorim menținerea prevederilor legale în vigoare. Avem de a face cu un număr foarte mic de beneficiari, 604 oameni. Acești oameni beneficiază de pensia de serviciu doar când au atins vârsta standard de pensionare, nu mai devreme ca alte categorii. Ne pregătim în următorii ani de un număr mare de recrutări și există riscul de a nu avea o concurență foarte mare la concursurile de recrutare
  • reprezentant al Clubului foștilor deputați: senatorii și deputați au aceleași interdicții ca magistrații, de aceea a fost acordată indemnizația pentru limită de vârstă. Eliminarea acestora ar arunca în derizoriu activitatea legislativă a parlamentarilor. Indemnizații pentru foștii parlamentari există în toate țările, inclusiv la Parlamentul European, numai că sunt mult mai mari. Termenul de pensii speciale conduce la discriminări. Solicităm respectuos respingerea acestor proiecte de eliminare.
  • Panait Ion, comandant de aeronavă TAROM: suntem aproape 200 de piloți de linie, tăierile din 2010 au fost umilitoare. Eu mă duc cu trei cămăși la mine, plec în mai multe curse, dorm două ore pe noapte și când mă întorc mă trezesc că îmi taie venitul. Suntem total împotriva abrogării pensiilor de serviciu (Coarnă: domnul comandant, luați inițiatorii acestor legi în avion și dvs plecați cu parașuta, să vadă cum e)
 • Ora 12:25 – începe dezbaterea inițiativelor de abrogare a pensiilor speciale. ”Avem acum vedetele zilei, cele pentru care ne-am adunat azi”, a spus președintele comisiei de muncă, deputatul PSD Adrian Solomon
  • Cristian Buican (PNL): în această țară nu trebuie să avem mai multe categorii de pensionari. Inițiativa mea vrea să elimine toate aceste pensii de serviciu, cu excepția pensilor de serviciu ale militarilor și cred că este o inițiativă cuprinzătoare care apără un principiu că toți trebuie să fim egali în fața legii și nimeni într-o țară nu trebuie să fie privilegiat. Inițiativa USR nu elimină toate pensiile speciale, ci limitează anumite pensii speciale.
  • Cristian Seidler (USR): Proiectul USR prevede eliminarea tuturor pensiilor speciale civile și plafonarea celor ale militarilor și magistraților.
  • Ioana Constantin, secretar de stat în Ministerul Muncii: Guvernul susține abrogarea tuturor pensiilor speciale cu excepția celor ale militarilor
  • Adrian Solomon (PSD): Poporul trebuie învățat că statul, când își asumă niște obligații, trebuie să se țină de cuvânt. Nu să vină din patru în patru ani să schimbe regulile. Domnul Iohannis a promulgat toate aceste pensii speciale. Ce s-a întâmplat între timp cu el? Probpema în țara asta nu sunt pensiile speciale, ci că pensiile celelalte sunt prea mici. Nu trebuie să avem categorii care să fie transformate în dușmani ai poporului doar de dragul discursului. Toate aceste legi privind pensiile speciale au fost făcute în perioada 2005 – 2008, în guvernare PNL, sau în 2000, pe final de mandat CDR. Sunt categorii de demnitari și parlamentarii care au incompatibilități, care grevează asupra carierei lor. Aceste incompatibilități nu trebuie oare acoperite? Trebuie să lăsăm populismul la o parte, să nu mai vorbim că sunt privilegiați
  • Cristian Seidler (USR): Vă aduc aminte că Guvernul Dăncilă a adoptat OUG privind Codul Administrativ prin care ați introdus pensiile speciale pentru aleșii locali. De ce nu am avea pensii speciale și pentru asistente medicale, și pentru medici, și ar putea merge enumerarea la nesfârșit.
   • Pensiile speciale reprezintă o modalitate specială, dincolo de principiul contributivității, de calculare a pensiilor.
   • pensia medie lunară este de puțin peste 1.100 de lei. Pensiiile speciale sunt beneficii care nu au la bază principiul contributivității și, fără a înfiera nicio categorie socio-profesională, ele trebuie eliminate
   • există situații în care persoane au pensia de serviciu mai mare decât salariul. Acest lucru încurajează nemuncă. Nu se poate să beneficiezi de mai mulți bani la pensie decât atunci când lucrai
  • Cristian Buican (PNL): Noi considerăm că cetățenii României trebuie să fie egali în fața legii. Principiul contributivității este singurul care trebuie să stea la baza calculului pensiei în România. Pensiile speciale sunt privilegii acordate unor categorii de personal, inclusiv parlamentari.
   • sunt de acord că sistemul de pensii nu a fost întotdeauna corect, trebuie să aducem modificări astfel încât pensionarii din România să beneficieze. Azi, românii vor ca Parlamentul să elimine privilegiile. Niciunul dintre noi nu poate să ignore acest lucru
 • Ora 11:25 – ședința comisiei a fost reluată după venirea la dezbateri a secretarului de stat în Ministerul Muncii, Ioana Constantin. Dezbaterile continuă cu primele puncte de pe ordinea de zi, pensiile speciale fiind pe punctele 6, respectiv 7
 • Ora 11:10 – Președintele Comisiei, deputatul PSD Adrian Solomon, a suspendat dezbaterile nemulțumit că guvernul nu are puncte de vedere referitor la alte proiecte pe pe ordinea de zi. Discuția pe pensii nu a început

Proiectul USR prevede eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, diplomaților și aviatorilor, dar menținerea celor ale magistraților și militarilor. Cu o condiție însă: pensia specială a judecătorilor, procurorilor și a celor din Armată să fie plafonată la cel mult salariul de bază brut din ultima lună de activitate.

În ceea ce privește inițiativa PNL, aceasta este mult mai drastică. Liberalii propun eliminarea aproape a tuturor pensiilor speciale, cu excepția celor ale militarilor. Vorbim despre eliminarea pensiilor speciale ale senatorilor, deputaților și funcționarilor publici parlamentari, ale judecătorilor și procurorilor, ale personalului auxiliar al instanțelor și parchetelor, ale polițiștilor, diplomaților, aviatorilor și ale judecătorilor Curții Constituționale.

Inițiatorii celor două proiecte aduc o serie de argumente pentru eliminarea pensiilor speciale. Pe de o parte, spun ei, este inechitabil ca unii români să primească pensii mult mai mari decât alții deși contribuția a fost similară. Apoi, cheltuielile cu pensiile speciale sunt exorbitante: aproximativ 7 miliarde de lei pe an.

În România sunt în jur de 185.000 de persoane care primesc pensii speciale. Dintre acestea, aproape 9.000 sunt civili, aproximativ 76.000 sunt militari, iar restul de circa o sută de mii polițiști și angajați din alte structuri asimilate.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

76 comentarii

 1. Taiati pesile nesimtite la jmecheri care o freaca la stat daca nu le convine sa mearga la privat sa se angajeze si daca nici la privat sa mearga in strainatate sa lucreze nu sa astepte pensia si salariul de la stat care sunt mult mai mari ca in germania morti vostri de frecangi

  • Cea mai mare pensie aflată în plată este de 73.890 de lei, fiind încasată de un fost magistrat. Potrivit unor informații vehiculate în spațiul public, ea este plătită către Gheorghe Bălășoiu, fost procuror comunist și fost comandant al penitenciarului Colibaşi.

  • Cei ce au votat pnl nu lucraza la stat votanti pnl lucraza in privat si in diaspora asa ca pnl nu puneti botu la vrajeala asta ieftina .militari politisti procurori judecatori si toti functionari care lucreaza la stat iubesc psd nu voteaza pnl

  • Statul paralel = pensii nesimtite de sute de milioane de lei vechi pe luna.

  • Pensii Speciale militari si magistrați

   Pentru partea de incompatibilitati, faptul ca se iese la pensie cu 15-20 ani mai devreme decat ceilalti e deja o compensare arhisuficienta. Si la militari si magistrati. Sau sa renunte si la asta, sa li se dea liber la activitati independente, in privat, etc, cu conditia sa se respecte regimul incompatibilitatilor si conflicului de interese (in special la magistrati) si gata, sa ia si ei de la 65 de ani, credeti ca vor dori asa? sigur va zic ca nu.
   Ei vor si devreme si uriase.
   In plus, sa fie plafonate, prin impozitarea cu 80-90 % din tot ce depaseste o limita decenta, gen 1000 euro/5000 lei. Deci oricum ar ramane cu una mai mare decat ceilalti.
   Si asa nu mai e nicio discutie, ca anulare, ca diminuare, ca sa fie neconstitutional.
   PS: ce legatura are cu „independenta justitiei” o pensie de mii de euro, imi scapa….

 2. Să o vedem și pe asta dacă au curajul să se atingă de pensiile speciale și de pensionarii care lucrează la stat , dar cu interesele sunt foarte mari nu o să se întâmple nimic . Deja o dau cu excepții o să o tergiverseze și nimic nu o să se întâmple. Dacă au sânge în instalații ordonanță de urgență plafonate pensiile la 10000 de lei maxim , eliminarea ajutoarelor sociale, concediați bugetari și afară cu toți pensionarii care lucrează la stat iar PNLul o să câștige alegerile la scor zdrobitor.

  • De acord cu tine. Mai putin scorul zdrobitor. Din pacate, la alegerile prezidentiale, am aflat ca sunt aproape 4 milioane de idioti congenitali. Cum puii mei sa votezi cu proasta romaniei ? Nu pot sa scriu cu litera mare. Alaturi de veo.

  • Președintele Klaus Iohannis a precizat că, personal, nu susține eliminarea pensiilor speciale pentru magistrați.

   Personal nu voi vota niciodată PNL .

 3. Asa este eliminati pensiile speciale cadou dela Adrian Nastase si ajutoarele sociale si afara cu pensionarii care lucreaza la stat ca nu maninca cu 2 guri

 4. In sfarsit vom fi primul stat european fara functii de demnitate publica, fara statute speciale, in sfirsit comunismul, egaliatea preconizata de boemii egaliaristi, va trimfa. Aceeasi Marie cu alta palarie, nu mai e rosie, acum e verde. In sfirsit nu va mai conta pregatirea studiile, probabil, din nou, se vor angaja si analfabeti pe functii la stat daca tot suntem egali. Bine ca nu suntem platiti in euro.

  • De unde trasesi cocluzia ? Ai vreun aparat in casa ce iti permite asta ?

  • @Amy – Ce legatura are pensia cu salriul? Daca esti bine platit ai si pensie pe masura… Pensia speciala nu este pe masura salariului pe care l-ai avut! Hai sa fim seriosi, daca iesi la pensie cu un salariu de 6.000 de lei (un politist sa zicem) pensia ta calculata pe baza contributiilor nu este mai mica de 3000 de lei. Pai dete-n mortii tai cu statutele tale speciale, nu-ti ajung 3.000 de lei pensie? Iti trebuie 15.000 de lei? Unde vezi tu egalitate comunista? Ala care a avut salariu 3.000 de lei o sa aiba pensie de 1.500, ala care a avut salariu 6.000 de lei o sa aiba pensie 3.000 de lei, unde vezi tu egalitatea?

  • Votez, votez…

  • Bai smechere special, egalitatea in comunism nu exista. Securistii, armata, activistii aveau cele mai mari salarii, stateau in vilele confiscate, aveau cele mai mari pensii, aveau cea mai buna mancare. Minti ca un smecher special. Aici vorbim de un principiu normal intr-o societate occidentala – pensia trebuie sa fie pe baza contributiei nu ceilalati sa-i plateasca unuia ca tine pensii uriase. Ce se intampla acum e o reminiscenta din comunism – caste construite pentru a-i controla pe ceilalti.

 5. Daca nu se ating in niciun fel de cele ale magistratilor, ma lasa rece orice informatie referitoare la pensii speciale!

  • Deja putem spune , doar pensiile militarilor raman nemodificate (poate plafonate ) pentru restul se uniformizeaza totul . Cum aceasta este si dorinta populara si noi il putem vedea deja fericit pe Marcel , ce inca este un picut Toma necredinciosul . Daca se face asta ,ce zici MARCEL votezi PNL

  • @de la valeeeeu
   Nu stiu daca treaba cu uniformizarea o spui pentru manipulare sau din prostie! Nu se uniformizeaza nimic. Toate pensiile se vor calcula pe criteriul contributiei! Daca muncesti pe un salariu de 5-6.000 de lei o sa ai pensie pe masura, daca esti muncitor necalificat sau remunerat cu un salariu mic – 2.000 de lei sa zicem – o sa ai o pensie mica, pana in 1.200 de lei sa zicem (sumele sunt la plesneala pt ca nu stiu cum se calculeaza pensia). Deci hai sa vedem uniformizarea unde e? Cat de „uniforma” este o pensie de 1200 de lei cu una de 3000 de lei?

  • kafka am spus uniformizare ca masura de calcul ,nu ca suma primita ,deci exact asa cum ai spus si tu .

  • @Kafka. Ți ai luat un nume de filosof, un învățat, însă analizând modul în care îți expui ideile, mi e lesne să înțeleg că ești pr ost plătit și frustrat, probabil nu te au primit în armată. De, au și ei limitele lor. La nivelul inteligenței pe care o afișezi, să te bucuri dacă primești doi lei pensie.
   Vorbesc oamenii din articol despre niște incompatibilități (ia frumos dicționarul și vezi ce înseamnă), motiv pentru care omul ăla alege să lucreze într o structura cu statut special știind că are un avantaj în final. Dacă nu ar fi acest avantaj al pensionării, acel om s ar angaja în viața politică, și ar deschide societăți comerciale, etc., iar apoi te ai plânge pe aci că polițiștii și magistrații nu ar trebui să aibă firme și să facă politică deoarece au niște avantaje necompetitive. Așa că taci pt că ne ai convins că ești dobi toc.

  • Președintele Klaus Iohannis a precizat că, personal, nu susține eliminarea pensiilor speciale pentru magistrați.
   Lămurit?

  • toarsu filosof de serviciu Cioran, mie mi se pare ca kafka nu-i calificat ca matale filozof ci numai scriitor de chestii absurde, adica care sa zdruncine logica intepenita.
   Asa ca care-i problema dupa care identifici ca kafka e prost platit?
   Vrei sa spui ca un grefier trebuie sa fie mai bine platit decat fochistul de la bloc si, pe langa asta sa mai ia si pensie suplimentara doar pentru ca tine de el CAND se scrie o sentinta?
   Adica e doar ceva mai destept decat o imprimanta?
   Si, daca nu avea speranta unei pensii speciale unde , ma rog, isi gasea serviciu doar pe baza capacitatii de a scrie?
   Asta, ca sa nu iau decat un exemplu la intamplare dintre beneficiarii de pensii speciale si pensionare la varsta cand altii abia gasesc momentul sa-si intemeieze o familie. Si care acum ameninta ca vor intoarce tara cu fundu-n sus.
   Si, normal, pensionati la varsta asta frageda se relanseaza in cariera, nu-i asa, cu pensia-pensie plus pensia speciala, plus salariu ca deh, daca nu aveau speranta intr-o astfel de rezolvare, nu se bagau nu-i asa? Iata au in fata o viata intreaga sa faca ce vor, fara grija ca daca vor esua raman pe drojdie ca fraierii ailalti, din a caror munca li se platesc toate astea : pensie-pensie, pensie speciala si, inainte de asta, salariul … tot de la buget coane fanica.
   Bai, nu va e rusine de loc, de loc?!!
   Inteleg, militari care sunt sub arme, politisti care sunt sub stres in misiune, in patrulare, in contact direct cu infractorii sau si altii care chiar isi pun viata in pericol ca sa ne asigure noua conditii sa muncim si sa-i platim … dar nu toti paduchii, astia oricum stau pe salarii pentru care doar trebuie sa faca frumos in fata sefilor (la randul lor platiti pentru merite inchipuite sau pentru diverse servicii politice)

 6. Da, raman 97% din pensiile speciale…si ce-i cu asta? Nu consuma decat 99% din bugetul anterior pentru pensii speciale. Romanasii sunt satisfacuti ca PNL-ul le-a tras-o pesedoilor, 1% si vor plati in continuare 99% pensii speciale.

 7. PNL nu poate lucra cu jumatati de masura , daca face asta pierde tot . Oricum presedintele nu va accepta nici o negociere asupra dorintelor deja exprimate de cetateni .

 8. Fratilor,
  Noi considerăm că cetăţenii români trebuie să fie egali în faţa legii de aceaea principiul contributivităţii trebuie să stea la baza construirii pensiilor, celelalte inclusiv parlamenntari. Trebuie aduse modificări astfel încât pensionarul să beneficieze de contributivitatea sa. 90% dintre cetățeni doresc ca Parlamentul să elimine pensiile speciale.
  Va rog!

 9. Tara arde si baba se piaptana,spre bucuria prostilor,fara scoala!

 10. Cristian Seidler (USR) Noi propuneam eliminarea tuturor pensiilor nesimțite și avem un proiect în acest sens pe care îl putem dezbate acum.

  HAI USR!

 11. Fără pensii speciale! singurele pensii cu caracter special trebuie să fie în cazul militarilor și a magistraților, dar și în aceste situații să fie încadrate în niște limite acceptabile. Solomoane, marș către lanț! să vorbiți voi de populismul altora, când pe voi tocmai acest lucru vă caracterizează, într-adevăr, trebuie să-ți lipsească întreg discernământul, stai liniștit, nu mă așteptam să ai sau să aveți așa ceva. la psdeu, se găsește: infracționalitate, demagogie, incompetență, mârlănie, lipsă de carte, șarlatanie, impostură etc, dar discernământ și mai mult de un neuron, nu.

  • De ce ”trebuie” ca militarii si magistratii sa aiba pensie speciala? Doar pensia de veteran de razboi ”trebuie” sa fie una speciala. Pentru toti ceilalti singurul ”trebuie” zic sa fie legat de principiul contributivitatii…
   PS. Un magistrat are un salariu de cca 20.000 de lei. Probabil pensia calculata dupa principiul contributivitatii ar fi in jur de 10.000 lei. Oare nu e o pensie decenta sau d-l magistrat gandeste, la fel ca si dl medic, dar si ca taica parintele, ca e trimisul lui aL de Sus pe Pamant?

   PPS. Voi nu vedeti ca v-ati umplut de ”speciali” precum gaina de paduchi, iar cel care munceste, ca sa aiba Statul De unde sa incaseze taxe si impozite, e privit ca un ”fraier” sau ca un ”bou in jug” ?!

  • Eu m-am saturat si am obosit sa va tot explic de ce NICI magistratii nu e nevoie sa aiba pensie speciala.
   „Magistrat” unde esti?! Nu m-ai mai combatut!

 12. PENSIE SPECIALA

  Cea mai mare pensie aflată în plată este de 73.890 de lei, fiind încasată de un fost magistrat. Potrivit unor informații vehiculate în spațiul public, ea este plătită către Gheorghe Bălășoiu, fost procuror comunist și fost comandant al penitenciarului Colibaşi.

 13. NU VOI MAI VOTA NICIODATA PNL SAU USR DACA AZI NU SE TAIE TOATE PENSIILE SPECIALE.

 14. E minunat cînd de pensii speciale beneficiază doar aia care freacă scaunul cu curul.

 15. Mafia alcătuită din politicieni, magistrați și securiști sugrumă țara cu privilegiile lor. Până când va mai răbda poporul jugul acestor lifte nemernice și iresponsabile care afectează securitatea țarii? Probabil se vor trezi doar atunci când țara se va goli de tot și va fi prea târziu pentru statul național România!

 16. Sunt niște prevederi în Declarația Universală a Drepturilor Omului precum și în Constituția României prin care se spune că statele, guvernele sunt obligate să asigure condiții decente de viață cetățenilor săi. Un instrument de măsurarea a decenței traiului îl reprezintă valoarea coșului minim care arată venitul minim pentru trai decent minim. Ca urmare statul este obligat să garanteze tuturor cetățenilor săi un venit minim egal cu valoarea coșului minim.
  În ceea ce privește pensiile o soluție simplă și ușor de implementat ar fi următoarea: pensia plătită din bani publici ar trebui să țină cont de valoarea coșului minim. Astfel statul va asigura fiecărui pensionar o pensiei egală cu valoarea a 2 coșuri minime, indiferent de salariu. Fiecare cetățean trebuie obligat să contribuie la fondul de pensii de stat cu o valoare minimă fixă, indiferent de valoarea salariului, calculată astfel încât să se asigure plata pensiilor plătite de stat. Cine vrea pensii mai mari poate să investească în fonduri private de pensii. Oricum va trebui o perioadă de tranziție.

 17. Toate pensiile speciale trebuie sa fie taiate, sa nu mai existe. Sa existe principiul contributivitatii pentru toata lumea. Instanta mi-a respins o actiune pentru valorificare venituri suplimentare la pensie pt ca nu era bine aranjata in pagina adeverinta. Iar ei primesc pensii exorbitant de mari doar din pix. RUSINE!
  Aceasta este indepedenta justitiei ! Pentru ei magistratii cat mai mult, pt ceilalti nimic.

  • In locul tau, dadeam instanta in judecata pentru rea intentie!

  • De acord cu tine. Mai putin scorul zdrobitor. Din pacate, la alegerile prezidentiale, am aflat ca sunt aproape 4 milioane de idioti congenitali. Cum puii mei sa votezi cu proasta romaniei ? Nu pot sa scriu cu litera mare. Alaturi de veo.

 18. Propun eliminarea tuturor pensiilor…cele speciale, de serviciu, pe principiul contributivității…ce țară fericită am avea!

 19. Membrii PSD sunt la fel de ratati ca intotdeauna,. Nu se dezmint niciodata si mi se pare si normal, ei sunt doar niste maimute ajunse acolo printr-o conjunctura nefericita. Amuzant cum ei ii acuza pe altii de populism, dar ei doar asta fac de 30 de ani. Jenant!
  Cat despre ceilalti, niste milogi. Mi se pare normal sa iesi la pensie la 35 de ani cu niste pensii babane si sa sustii pensille speciale, milog fiind.
  Adica criminalitatea este la un nivel absolut infricosator la noi, politistii sunt mana in mana cu toti interlopii jegosi, dar sa le dam si niste pensii speciale pe nemerit. Sictir tutoror jegosilor care sustin acest tip de inechitati sociale.

 20. Fără pensii speciale și fără justificarea lor cu”incompatibilități”. Indiferent că ești magistrat și poți preda, că ești polițist și că nu poți face și altceva, etc…etc… ai un salar mare pentru un loc de muncă ce te solicită suficient ca să vrei să te odihnești sâmbăta și duminica și nu să mai lucrezi și altceva. Dacă voi cu salarii imense vă plângeți, ce să zică ceilalți ? Aveți salar mare, aveți contribuție pentru pensie mare și veți avea și pensie mare. Iar militarii lui Dogaru care au făcut armata la munci agricole să tacă din gură. Ne-au căpușat destul. Ce-ar fi să facem un miting al pensionarilor împotriva pensiilor speciale ale tuturor !

  • Tatal meu, militar cu armata pe viata dar fara studii inalte a iesit la pensie cu grad de maior si cu vechime de 40 de ani de munca. Pana in 2011 a avut o pensie pe grad si functie, cica speciala, de 2200 lei. Dupa recalcularea pe contributivitate, avand si conditii speciale, a peimit 4800 lei. E, ce sa vez,i vine psdul in 2017 si zice ca trebuie recalculare pe grad si functie si i-o face de 2300 lei. Va mai jucati mult cu nervii oamenilor? Pensiile speciale nu sunt ptr cei cu armata pe viata ci ptr cei ce alearga dupa functii si grade si sa iasa la pensie cat mai de tineri.

   Recapitulez. Tata, maior, muncind de la 14 ani ca ucenic, apoi scoala de ofiteri si 35 de ani cadru al armatei va avea pensie cat a unei invatatoare cu 44 ani de vechime iesita anul acesta la 62 de ani.

   CONTRIBUTIVITATE!!! JOS PENSIILE SPECIALE!

 21. Concluzia deazbaterii: un cacat de dezbatere. Au facut-o ca sa aiba ce bifa. Si noi ne uitam ca prostii in gura lor!

 22. Si mai ramane un lucru nelamurit: de ce a mai fost trimisa Ioana Constantin , secretar de stat in MM, la lucrarile comisiei, daca tot n-avea supra sa sau nu fusese transmis punctul de vedere fundamentat al ministerului?! Doar asa, ca spectatoare?!

 23. E uimitor sa vezi cum toti privilegiati au sarit in sus, ca ce conditii grele de munca sunt, overtime neplatit, s.a.m.d. Toti au muncit la stat si n-au avut voie sa se angajeze in alta parte, au contribuit etc. Dati-va demisia, multinationalele va asteapta daca e greu la stat si sunteti competenti. Cand se deschide un loc sunt 2000 de candidati pe un post dar ce greu e cand se cere si de la voi ceva.
  Mars!

  • Cel mai „greu” o duc aia de la Curtea de Conturi! Dupa ce ca au salarii grase, cu munca de teren program 09-15, au si spor pentru conditii grele si spor de periculozitate (pentru ca pot sa-si bage pixul in ochi daca nu sunt atenti!) si acum si pensie speciala! Iar ei sunt de fapt niste economisti normali, mai mult prosti decat destepti! Dar, „noi suntem Curtea de Conturi”, singura institutie de control „suprem” a tarii!!!!!!!”Noi suntem statul”!
   Daca ar fi dupa mine sa aleg o categorie profesionala care chiar ar merita o pensie speciala, dar nu atat de nesimtita, aceea este cea a grefierilor. Astia muncesc pe rupte, frate, de astia trag judecatorii ca hotii de caini, n-au timp nici sa respire. Este singura categorie profesionala care are un volum urias de munca continuu, zilnic si deci o productvitate care i-ar indreptati la un spor de pensie!

  • Ai încercat si tu și ai picat testarea psihologica.
   Nu sunteți capabili pentru posturi cu pensiune speciale?
   FRUSTRATILOR!

  • „dezamagitul” lucreaza la Curtea de Conturi si vedeti si voi cat de prost este!
   El se considera la „pensiune”!

 24. Singura soluție – Abrogarea tuturor pensiilor mari
  Initiativa Fără Pensii Speciale
  Iesim la Victoria si facem o adunare civică.
  Cred ca Guvernul Orban trebuie sa ne ia in seama

  Joi ora 18 ne vedem la Victoria

 25. Pensii Speciale militari si magistrați

  Pentru partea de incompatibilitati, faptul ca se iese la pensie cu 15-20 ani mai devreme decat ceilalti e deja o compensare arhisuficienta. Si la militari si magistrati. Sau sa renunte si la asta, sa li se dea liber la activitati independente, in privat, etc, cu conditia sa se respecte regimul incompatibilitatilor si conflicului de interese (in special la magistrati) si gata, sa ia si ei de la 65 de ani, credeti ca vor dori asa? sigur va zic ca nu.
  Ei vor si devreme si uriase.
  In plus, sa fie plafonate, prin impozitarea cu 80-90 % din tot ce depaseste o limita decenta, gen 1000 euro/5000 lei. Deci oricum ar ramane cu una mai mare decat ceilalti.
  Si asa nu mai e nicio discutie, ca anulare, ca diminuare, ca sa fie neconstitutional.
  PS: ce legatura are cu „independenta justitiei” o pensie de mii de euro, imi scapa….

 26. La Curtea de Conturi este PENSIE DE SERVICI. La Curtea de Conturi am avut, si avem si in prezent, INCOMPATIBILITĂȚI, ca si magistratii, ca si politistii. Ni s-au interzis, prin lege, alte venituri ( PFA, cumul de functii,etc).

 27. La Curtea de Conturi suntem pensionati la LIMUTA DE VARSTA, nicidecum anticipat.
  La Curtea de Conturi pensia „DE LA BUGET” este de cel mult 2500 lei. Diferenta este datorita CONTRIBUTIVITATII

 28. La Curtea de Conturi suntem pensionati la LIMITA DE VARSTA, nicidecum anticipat.
  La Curtea de Conturi pensia „DE LA BUGET” este de cel mult 2500 lei. Diferenta este datorita CONTRIBUTIVITATII

  • Ne pupati in cur toti, astia, de la Curtea de Conturi pe toti cei care nu lucram la Curtea de Conturi!

 29. Bai,pulime romana…stati dracului acasa in ziua votului,macar odata…indiferent ce se voteaza,FACETI GREVA CIVIca…MERGEM CA OILE PROASTE LA RAPA,LA VOT…FAC ASTIA WC PUBLIC IN CAPUL NOSTRU IDIOT…MAI PROSTI ,MAI VITE INCALTATE CA ROMANII DIN ROMANIA,DOAR IN MOLDOVA RUSEASCA MAI GASESTI!!!DE AIA SI SUNTEM ,,FRATI,,!!!DE IDIOTI…DE PROSTI.

  • Doamna, va este rău? Spuneti-ne care va este oful din care se revarsă atâtea frustrări bolșevice?

 30. pentru Dumitru Coarnă:
  ” În acest an, la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din … era de nouă candidați pe un loc la Facultatea de Poliție”.
  sau
  „Înainte de finalizarea probelor eliminatorii, concurența era de nouă candidați pe un loc la Facultatea de Poliție, cinci la Pompieri, șase la Jandarmi și cinci la Poliția de Frontieră.
  Citeşte întreaga ştire: Rezultate Academia de Poliție. Câți candidați au susținut probele”
  Vorbim de 2019.

  Zici ca pleaca 5000 de politisti maine? unde pleaca? Si daca pleaca ce? vor fi mai putini pe strada?
  Pai sunt putini si acum. spre deloc. Si vorbesc de Bucuresti , sectorul 5 , unde cred ca locuiti si d-voastra

 31. E o nedreptate morală să ieşi la 45 – 48 de ani la pensie, iar alții la 65. Ştiu caz când un polițist a ieşit mai repede la pensie decât taică său care muncea în fabrică.

 32. Sa se desfiineze, primesc! Dar sa ramana prin punctele esentiale…

 33. Vai de ea… Săracă țară bogată..! Cu așa conducători din 1989 și până în prezent, ajungem să muncim pământul cu furculița dacă și pe aceia nu ne-o vor impozita,, mai – marii… „… Proprietari ai României!

 34. Hai sa facem toti un exercitiu de imaginatie simplu:
  Luam doi angajati care teoretic ar trebui sa aiba o pensie egala sau apropiata dupa mintea multora- un militar plecat prin Afganistan si un fochist de pe umdeva… conform principiului egalitatii pensiei sau echitabilitatii, facem schimb intre ei in timpul serviciului (dupa cum ar vrea militarul)si nu in timpul pensiei( asa cum ar vrea fochistul). Deznodamant: militarul face un curs in 3 sapt si se face fochist, iar fochistul moare la primul cartus sau prima grenada explodata in Afganistan. Dupa caz militarul putea fi politist,jandarm, politist de penitenciar sau pompier-totuna. Mai vreti deci egalitate?

 35. Le doresc celor cu pensii speciale sa traiasca cel putin 100 de ani.
  Cu o singura conditie. Sa li se afiseze in fiecare luna pensiile la televizoare.
  Sa vada platitorii cum cresc. Precum cozonacii.

 36. Dragilor…! Știți proverbul acela vechi…!,, Câinii latră, lupul merge…! ” Indiferent ce se va întâmpla, noi, muritorii de rând suntem prea mici pentru o lume așa se mare! De ce Sfinția Sa,, Părintele Johannis nu este de acord cu,, Răspunderea Magistraților?” De ce susține d-lui așa de tare pensia specială a magistraților? Pensia specială nu se acordă decât ȘARLATANILOR (POLITICIENI, ȘI MIZERABILILOR DIN JUSTIȚIE) IAR LA POLITISTI ȘI MILITARI DOAR LE SCOATE OCHII CU MAI PUȚIN! Dar de ce magistrații sânt atât de speciali!? Căci fabrică dosare și nici măcar nu le studiază, dau sentințe eronate și condamnă în mare parte nevinovați? (exclus infractorii de carieră)… De asta sunt speciali? Halal… RUȘINE (dar nu au)… Un Hooooo… Și să cerem în masă, precum voturile din diaspora… ELIMINAREA PENSIILOR SPECIALE!

 37. Din punctul meu de vedere , numai militarii care au fost combatanti in teatrele de operatiuni , merita sa primeasca pensii”speciale” .
  In rest toate avantajele sa fie abrogate, incepand cu fostii presedinti si pana la ultimul aristocrat bugetar , trebuie sa primeasca pensie in conformitate cu principiul contributivitatii .

 38. Reprezentantii celor care platesc toata distracția „specialilor” unde sunt? Justificarile ratatilor astora e ca au incompatibilitati si restrictii. Dar rezultate au? O justificare a activitatii asa cum avem noi „corporatistii”. O profitabilitate ceva? Poate ca rezultatele muncii lor traduse prin falimentul general al educației,sanatatii,justitiei,coerentei legislative,protectiei sociale, sigurantei si bunastarii generale a plătitorilor merita in capetele lor o recompensă. Bai astia voi nu va uitati un pic in oglinda si in jurul vostru?

  • Rezultate au, dar cu minus in fatza! Minus multe miliarde de euro pierdute de statul roman, adica de societatea romaneasca. Si pentru asta trebuie rasplatiti regeste!

 39. eliminati pensiile speciale daca mai vreti voturi la anul ! ce se plang pilotii ??? exista Emirates, Etihad, daca voiau salarii de 20-30k euro pe luna. Au stat la loc caldut la Tarom, cu sporuri peste sporuri si salarii babane cat au activat. Pe retorica distinsului domn, ar trebui sa aiba pensie speciala si conductorii de tren, de metrou si de nave maritime ! As accepta doar pentru magistrati si pentru militari, iar alea sa fie plafonate. Politia locala trebuie desfiintata, dati drumul la concursuri pentru academia de Politie, si schimbati conducerea corupta, daca vreti personal. Luati-le masini, dati-le benzina, arme moderne, echipament, cel mai important, modificati legea astfel incat Politia sa fie respectata de cetateni, si nu mai pleaca nimeni din Politie. M-am saturat sa tot aud amenintari, bai lenesilor, daca nu eram eu si inca alti 3 milioane de tampiti care se tot agata de tara asta si platesc taxe, nu aveati nimic !!!!

 40. Rușine la ce fel de conducători politici avem.Să dea cel puțin 1000 euro pe lună la brutar,zidar,învățător ,polițist etc. ,curentul electric gratis,apa gratis si mai pleacă nimeni din tara noastră să fie sluga la străini.

 41. În Germania nu sunt demonizati politistii în fața opiniei publice ,vad ca în țară nostra conducătorii politici ,murdari si fara scrupule desbina poporul si clasele sociale

 42. Principiul contributivitatii este bun pentru ca functioneaza ca o legatura solida intre stat si cetatean.
  Vorbesc de statul pe care cetatenii il doresc. Cei care lucreaza in conditii „speciale” sunt doar cei care sufera din cauza acelor conditii, asa ca au tot timpul sa-si aleaga conditiile la inceput si in tot timpul vietii, iar conditiile, daca sunt cu adevarat speciale ar trebui reflectate in retributiile lor si in contributivitate. Daca oameni aleg sa se pozitioneze in societate , alegandu-si o cariera acolo unde vor termina facand opozitie si solicitand tratament preferential, vor creea discrepante cu care ne vom pierde timpul asa cum facem acum. Opinia mea!!! Multumesc anticipat tuturor care vor comenta!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.