G4Media.ro

VIDEO În convorbirea cu Joe Biden, liderul Rusiei, Vladimir Putin, a cerut…

VIDEO În convorbirea cu Joe Biden, liderul Rusiei, Vladimir Putin, a cerut garanții că NATO nu se va extinde spre Est

Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat marţi în convorbirea cu omologul său american Joe Biden potenţialul militar în creştere al NATO la frontierele Rusiei în legătură cu sprijinul său acordat Ucrainei şi a cerut „garanţii” că Alianţa Nord-Atlantică nu se va extinde spre Est, potrivit AFP.

„NATO a făcut tentative periculoase de a utiliza teritoriul ucrainean şi a dezvolta potenţialul său militar la frontierele noastre şi de aceea Rusia are un interes serios pentru garanţii juridice fiabile care să excludă o extindere a NATO spre Est”, subliniază Kremlinul într-un comunicat, după întrevederea caracterizată drept „deschisă şi profesionistă” între preşedinţii rus şi american.

Preşedintele rus i-a propus omologului său american ridicarea tuturor măsurilor restrictive vizând misiunile diplomatice ale celor două ţări luate în ultimele luni pe fondul tensiunilor între SUA şi Rusia.

„Partea rusă a propus anularea tuturor restricţiilor acumulate privind funcţionarea misiunilor diplomatice, ceea ce ar putea permite normalizarea altor aspecte ale relaţiilor bilaterale” ruso-americane, indică Kremlinul în acelaşi comunicat.

Conform comunicatului Kremlinului, cei doi şefi de stat au convenit ca responsabili ai celor două ţări să înceapă consultări cu privire la „problemele sensibile”legate de Ucraina, potrivit Reuters.

Este o eroare de a atribui doar Rusiei întreaga responsabilitate pentru tensiunile actuale în jurul Ucrainei, i-a spus Putin lui Biden, potrivit Kremlinului.

„Preşedintele Rusiei, cu exemple concrete, a ilustrat linia distructiva a Kievului, care vizeaza destructurarea completă a acordurilor de la Minsk şi a acordurilor încheiate în format Normandia şi şi-a exprimat îngrijorarea serioasă cu privire la acţiunile provocatoare ale Kievului împotriva Donbasului”, menţionează serviciul de presă al Kremlinului, citat de TASS.

Washingtonul, NATO şi Kievul acuză Moscova de concentrarea trupelor la frontiera cu Ucraina în vederea unui atac împotriva acestei ţări. Acest scenariu aminteşte de anul 2014 şi de anexarea rusească a peninsulei Crimeea, iar apoi de declanşarea în estul Ucrainei a unui conflict armat soldat deja cu peste 13.000 de morţi.

Citește și

Joe Biden i-a transmis lui Putin că Rusia se va confrunta cu sancţiuni severe, în special economice, în cazul unei escaladări militare în Ucraina

Ucraina, recunoscătoare pentru sprijinul preşedintelui american Joe Biden: Vom continua să ne coordonăm cu partea americană

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. N’avem noi putere să decidem, prin commenturi, dar – ca idee:
  să rămână fiecare, la locu’ lui – și gata!
  NATO să nu se extindă încolo – ăștialalți să nu se extindă încoace.
  Nu ne trebuie război.
  Fiecare să stea la locul său și să se liniștească – și Putin și Biden.

  • > Fiecare să stea la locul său și să se liniștească – și Putin și Biden
   Dar Putin NU stă la locul lui: a început să se extindă, din 2008 deja, şi declară deschis visul său al unei Rusii care să reunească pe toți slavii, începând cu cei învecinați.
   Bineînțeles că nu-i convine ca cineva să-i strice planurile; ca orice agresor, îi învinuiește pe ceilalți că ar fi agresori ! Dar în cazul NATO vs. Rusiei este o acuzație grotescă: cine are nevoie de Rusia, cu ai săi 140 de milioane de milogi? Bogății naturale? Nu trebuie să le ai pe teritoriul tău, se pot cumpăra pe piața liberă, nu-i nicio problemă, 90% din țâri așa fac!

 2. Mi se pare de bun simț cerința lui Putin. Ce ar fi să instaleze Rusia niște rachete nucleare și o bază militară în nordul Mexicului langă granița cu SUA?

  • > Mi se pare de bun simț cerința lui Putin
   Ți se pare doar!
   Nimeni nu vrea să atace Rusia, multietnică şi deci instabilă, cu ai săi 140 de milioane de milogi, în schimb Rusia putinistă are intenții agresive demonstrate (2008, 2014) şi declarate (Rusia Mare, înglobând fostele republici sovietice slave, şi nu numai).

  • Alex, că SUA și NATO nu au distrus Orientul Mijlociu de cel puțin 20 de ani și au inundat Europa cu refugiați musulmani. Americanii ce au căutat să bombardeze celălalt capăt al planetei, s-au dus să se apare, așa-i?

  • E bine că vă întreceți cu americani dar să nu cumva să-i depășiți că vi se văd pantalonii rupți în kur.

 3. A mai spus ca trimite trupe si echipament masiv in Romania si Polonia si probabil de asta i-a chemat Iohannis pe sclavi la raport, sa vada ce ar mai fi de ciugulit de la americani din treaba asta.

 4. Nimic prin presa Americana despre ce a vorbit Bideu cu Putin. Cica a stat intr-o camaruta securizata de parca camerele din Casa Alba si a mai uitat sa deschida si microfonul. Daca avea sange in koaie , pt ca se pare ca creierul nu prea mai este oxigenat Bideu lasa presa sa vada ce masuri radicale o sa aiba impotriva Rusiei dar cred ca o sa i-o suga lui Putin ca si Obama in 2014 cu Crimeea.

 5. Putin: nu vă extindeți către Rusia, pentru că ne extindem noi spre voi și s-ar putea să ne intersectăm.

 6. Adevarul e ca si NATO isi cam forteaza norocul !
  Estul Ukrainei este cam 90 la suta rusofon.
  Inchipuiti-va ca se organizeaza un referendum, pe bune, cu privire la optiunea populatiei, asemeni celui din Crimeea.
  Oricine isi da seama care ar fi alegerea.
  Cit despre intentia Ukrainei de a adera la NATO, asta este o utopie.
  Daca as fi rus, dar nu sint, as judeca exact ca ei : in cazul unei aderari la NATO a Ukrainei, Rusia se trezea peste noapte ca baza sa de submarine nucleare de la Sevastopol, se afla pe teritoriul NATO !!!
  Normal ca au facut referendumul si populatia ” a ales ” sa apartina de Rusia.
  Nu trebuie nici NATO sa forteze lucrurile peste limita admisibilului.
  Ukraina trebuie sa ramina o zona de tampon intre NATO si Rusia .