G4Media.ro

VIDEO Camera Deputaților a aprobat dublarea alocațiilor pentru copii la 300 de…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

VIDEO Camera Deputaților a aprobat dublarea alocațiilor pentru copii la 300 de lei pe lună / Abrogarea pensiilor speciale și reducerea TVA de la 19% la 16% au fost amânate

Camera Deputaților a aprobat miercuri, în calitate de for decizional, cu 179 voturi ”pentru” și 29 abțineri, propunerea PSD de dublare a alocațiilor pentru copii de la 150 la 300 de lei pe lună, măsură al cărei impact bugetar este de aproximativ șase miliarde de lei. Deputații PNL nu au votat nici ”pentru”, nici ”împotrivă”. Ei și-au scos cartelele din aparatele de vot.

În schimb, proiectul privind abrogarea pensiilor speciale, cu excepția celor ale militarilor și polițiștilor, nu a intrat la dezbatere și vot final în Camera Deputaților, deoarece Comisia de muncă nu a transmis plenului raportul votat ieri.

De asemenea, și scăderea TVA de la 19% la 16% a fost amânată, fiind retrimisă la comisii.

G4Media.ro a transmis LIVE cele mai importante momente ale zilei din Camera Deputaților:

Ora 13.25 – Dublarea alocației pentru copii a fost aprobată cu 179 de voturi ”pentru” și 29 de abțineri. Deputații PNL nu au votat.

Potrivit proiectului, „alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de: a) 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; b) 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între
2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art.1 alin.(3); c) 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între
3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap”.

Cuantumurile alocaţiei de stat pentru copii, prevăzute la alin. (1), se majorează anual prin hotărâre a Guvernului, mai prevede proiectul.

Prezenta lege intră în vigoare la data de întâi a lunii următoare celei în care aceasta se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Publicitate electorală

La final, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a precizat că deputaţii PNL au scos cartela din aparat şi nu au votat.

„Scoaterea cartelei este un gest ruşinos şi arată grija PNL pentru copii. Mă întreb câte alocaţii puteau dubla cu cei 300 milioane de euro pe care i-au dat zilele trecute unor privaţi”, a spus Simonis.

Deputatul PNL Pavel Popescu a transmis că prin votarea acestui proiect s-a mărit gaura la buget. „Aţi lăbărţat gaura lăsată la buget. Nu v-aţi gândit nicio secundă la buget, la copii”, a arătat el.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Ora 12.35 – proiectul privind abilitarea guvernului de a emite ordonanțe în vacanța parlamentară a fost reanalizat de comisiile juridică și buget și a primit raport de admitere. Va intra la vot final

Ora 12.14 – proiectul de dublare a alocațiilor pentru copii a fost aprobat pe articole și a rămas la votul final. Cel mai probabil proiectul privind abrogarea pensiilor speciale nu va intra la vot în ședința de azi deoarece timpii de dezbatere au fost depășiți, iat raportul întocmit de Comisia de muncă nu a fost distribuit încă deputaților

Ora 12.06 – Petru Movilă (PMP): Cerem retrimiterea la comisie a proiectului și solicităm reducerea numărului de parlamentari la 300 pentru ca din banii economisiți să plătim alocațiile la copii

Ora 12.04 – Dan Vâlceanu (PNL): Dublarea alocațiilor costă 6 miliarde. De unde să luăm banii ăștia? De la sănătate, de la pensii? Spuneâți voi de unde

Ora 12.02 – Alfred Simonis (PSD) propune prelungirea programului de lucru pentru finalizarea dezbaterii pe proiectul privind dublarea alocațiilor pentru copii. Propunerea sa a fost aprobată cu 283 de voturi ”pentru”

Ora 11.55Florin Roman (PNL) solicită pauză de consultări. Se aprobă

Ora 11.53 – Cristian Seidler (USR):

 • majorarea precedentă a alocațiilor nu a dus la depășirea deficitului de 3% din PIB, dar această majorare ar duce la depășirea deficitului
 • este o măsură populistă, este un joc politic care desconsideră copiii. Tot ce vă interesează este imaginea politică

Ora 11.51 – Victor Ponta:

 • discuția despre mărirea alocațiilor nu e nouă. În 2015, dublarea alocațiilor s-a votat în luna mai la inițiativa PNL. Am spus atunci că pentru copii găsim întotdeauna bani. Iohannis a promulgat legea pe 1 iunie de Ziua Copilului. Nu văd de ce în 2019 vă răzgândiți, cred că premierul Orban va găsi resursele necesare, iar Iohannis va promulga imediat legea

Ora 11.48 – Daniel Suciu (PSD) citește din expunerea de motive a inițiativei PNL de anul trecut de dublare a alocațiilor copiilor. El spune că nu poate fi valabil ceva legat de copii în urmă cu câteva luni și acum să nu mai fie valabil. ”Astăzi, PSD susține cu tărie dublarea alocațiilor”, a declarat el. ”PNL nu are nicio scuză și guvernul trebuie să găsească soluții”, a mai adăugat Suciu.

Ora 11.44 – Ioana Constantin, secretar de stat în Ministerul Muncii anunță că guvernul nu este împotriva creșterii alocațiilor, dar cere o dezbatere mai aplicată asupra resurselor financiare. Ea spune că bugetul pentru anul viitor nu are prevăzută dublarea alocațiilor pentru copii

Ora 11.42 – bugetul Camerei Deputaților pe anul viitor a fost aprobat pe articole. Încept dezbaterile pe dublarea alocațiilor pentru copii

Ora 11.39 – s-a aprobat retrimiterea la comisie a proiectului de lege privind abilitarea guvernului de a emite ordonanțe în timpul vacanței parlamentare. Proiectul a fost respins de Senat și a primit raport de respingere din partea comisiilor de resort

Ora 11.31 – cu 148 de voturi s-a aprobat sistarea dezbaterilor privind ordinea de zi. Se intră pe discuțiile privind proiectele de lege. Primul punct – bugetul Camerei Deputaților pentru anul viitor

Ora 11.30 – cu 271 de voturi, ședința Camerei a fost prelungită cu jumătate de oră, până la ora 12.00

Ora 11.29 – PSD cere sistarea dezbaterilor privind ordinea de zi care durează de o oră și jumătate

Ora 11.25 – UDMR propune prelungirea cu jumătate de oră a ședinței de plen a Camerei Deputaților

Ora 11.10 – Florin Iordache (PSD) spune că toate inițiativele privind legile electorale au fost trimise Comisiei pentru Codul electoral, astfel că nu se poate pronunța Camera Deputaților pe un proiect cu care nu este sesizată.

Ora 11.02 – Ion Stelian (USR) cere introducerea pe ordinea de zi a proiectului pentru alegerea primarilor în două tururi.

Ora 10.58 – Marton Arpad (UDMR) amintește că o lege de modificare a legislației electorale a fost atacată la CCR și Curtea a arătat că legile electorale nu pot fi moficiate cu un an înainte de alegeri.

„Noi n-o să fim de acord cu nicio modificare a legii electorale în ultimul an înainte de alegeri”

Ora 10.51 – Florin Roman cere includerea pe ordinea de zi a OUG privind alegerea președinților de consilii județene.

„Am fost avertizați de Alfred Simons să o lăsăm mai moale cu alegerea de consilii județene și a primarilor, pentru că în caz contrar vor respinge Legea de abilitare a Guvernului și că vor torpila bugetul”.

„Nu e o răzbunare pe PNL, ci aruncarea în aer a finanțelor țării”

Ora 10.49 – Florin Roman cere retrimiterea la comisie a proiectului pe care l-a inițiat pentru reducerea TVA de la 19% la 16%.

Cu 137 voturi „pentru”, 136 „contra”, proiectul a fost retrimis la comisie pentru două săptămâni.

Ora 10.25 – Scoaterea de pe ordinea de zi a legii privind dublarea alocației pentru copii, solicitată de PNL, a fost respinsă la vot. S-au înregistrat 125 de voturi ”împotrivă” și 124 de voturi ”pentru”. De la ședința de plen absentează 14 deputați PNL. Unii dintre aceștia sunt și miniștri, iar la ora 10.00 a început și ședința de Guvern la Palatul Victoria.

Ora 10.23 – Alfred Simonis, liderul deputaților PSD:

Acest proiect face referire la dublarea alocațiilor pentru copii. Este o inițiativă a PSD, adoptată în Comisia de muncă, iar colegii de la PNL doresc ca aceste alocații să nu se majoreze. În 2015, când Parlamentul a hotărât majorarea alocațiilor în pofida avizului negativ al Guvernului și Guvernul a găsit resursele financiare.

Și în acest an, PNL a inițiat dublarea alocațiilor și Guvernul a găsit resursele.

Astăzi, PSD propune dublarea alocațiilor, iar Guvernul are obligația să găsească resursele.

În opoziție, PNL e populist, iar la putere caută argumente să nu crească alocațiile.

Ora 10:20 – Florin Roman, liderul deputaților PNL:

Solicităm retrimitere la comisie privind creșterea alocațiilor. Solicitarea noastră este pentru un punct de vedere al noului Guvern și fișa fiscală.

………

Premierul Ludovic Orban a cerut mobilizare totală a deputaților liberali la ședința de plen de azi și i-a avertizat că cine lipsește ”își poate lua adio de la statutul de membru al partidului”, potrivit surselor G4Media.ro.

Președintele Iohannis, premierul Orban și ministrul Finanțelor au atras atenția marți că scăderea TVA și dublarea alocațiilor ar duce deficitul bugetar în 2020 la peste 5% din PIB, punând în pericol major sustenabilitatea finanțelor statului.

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a anunțat că impactul bugetar al reducerii TVA de la 19 la 16% ar fi de 11,8 miliarde de lei, iar dublarea cuantumului alocațiilor pentru copii de la 300 la 600 de lei ar aduce costuri suplimentare pentru stat de 6 miliarde de lei. ”Deficitul bugetar s-ar duce la 5% din PIB”, a declarat Cîțu, marți, la Digi24.

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

29 comentarii

 1. Absolut toate privilegiile , trabuie sa fie anulate .
  Toti sa primeasca pensie in functie de contributivitate .

  • De acord!

  • Trollism ieftin al mafiei PRO-PSD-ALDE: pensiile speciale ale militarilor și ale polițiștilor nu pot eliminate, există hotărâre CCR în acest sens. Dar postacii tot insistă cu ceva ce știu că n-are cum să se întâmple ca să zică dup-aia că toți sunt „aceeași mizerie”, lozinca lor favorită. La fel cum insista și trolul alin, mai jos, sa plângă în continuu după iubirea vieții lui de postac penal: Daddy de la aprozarul de partid și de stat.

  • Impozitarea progresivă pentru militari si magistrați.Se fixează careva praguri valorice
   4000-6000-8000-10000lei.Impozit 10%-20%-30%-40%
   Abrogarea pentru restul care nu sunt incluși în decizia Ccr .
   Se face un proiect comun.
   Ce e asa greu ??

  • Nu e greu deloc, doar că ar fi considerat discriminatoriu și, prin urmare, declarat neconstituțional. Nu poți pe unii să-i impozitezi progresiv și pe alții, nu. În schimb poți să le tai pensiile speciale tuturor celorlalți și așa ar fi corect. De fapt, aici e o prosteala pe față: sunt băgați la înaintare militarii, dar miza e alta: să rămână cu privilegii toți slujbașii mafiei PRO-PSD-ALDE și sa reiasă că oricine ar veni în locul lor la putere e la fel de rău intenționat.

 2. „Premierul Ludovic Orban a cerut mobilizare totală a deputaților liberali la ședința de plen de azi și i-a avertizat că cine lipsește ”își poate lua adio de la statutul de membru al partidului”, potrivit surselor G4Media.ro”. Pe bune? Am impresia ca Dragnea era mic copil pe langa Sica Mandolina. Halal democratie si libertate de exprimare se gaseste si in PNdL

  • Am impresia ca esti un postac platit de Psd

  • @alimbin:

   Ai galeata de postac
   Rosie si cu capac
   Eu pe nasul tau ma cac!

  • Si cum Dragnea era idolul la care te inchinai, inseamna ca Sica ar fi un zeu atotputernic pentru tine. Nu inteleg comentariul tau, este o critica sau un elogiu nemarginit?
   sau gresesc eu si te confund cu altcineva?

 3. PSD merge pe varianta „daca-i bal, bal sa fie”! De ce sa tinem cu mare greutate tara pe linia de plutire, cand putem s-o aruncam in aer ca sa aratam „dreptei” forta „stangii”?!

  • Marcel, intra pe profilul meu facebook, am date noi despre subiectul de mai demult, trebuie sa vorbim.

  • Eu am doar Messengerul Facebook-ului. Dupa ce nume te caut pe messenger?!

  • Cauta Angelina Joli, Ioana Dearc… din asta traditionale

  • Sa nu uit, eu sunt Cheanu Rivs

 4. Toate găștile politice care au sărăcit populația sunt reprezentate în șarlamentul corupt. Interesul unei țări normale este acela de a asigura sănătatea fizică și morală a copiilor, iar nu de a asigura îmbuibarea complicilor și a profitorilor care decid, pe buzunarul celorlalți. Dacă ”sistemul” de justiție iese în stradă – ei neavând răspundere legală, noi, cei care plătim, din muncă, salariile și pensiile nemeritate, de ce nu am ieși să protestăm?! Oricum, unii au înțeles să protesteze plecând din calea hoților și a șarlatanilor politici.

 5. Parlamentarii PSD doar pun betze in roate Guvernului prin tot felul de acte normative , fara acoperire bugetara, doar ca sa arate ca ei DAU , dar guvernul nu. Nu le pasa de tzara , de faptul ca creasc : inflatzia, deficitul bugetar, instabilitatea economica si sociala a Romaniei, neincrederea investiortilor, etc….. Cand promoveaza o lege ar trebui sa spuna si de unde sa se ia banii , nu asa ca nu ne intereseaza cum se va descurca Guvernul , parca nu ar fi tot a noasta a tuturor Romania….inca…. Mizerii de politicieni…..

  • In urma cu vreo 2 luni s-a tot spus cum ca singura solutie o reprezinta: ALEGERILE ANTICIPATE? Nu zic ca declansarea acestora ar fi fost floare la ureche. Dar de ce nu S-A INCERCAT, macar? Cu cate vreo pisica aratata si cu putin noroc poate ca se reusea, dar asa, nici macar sa nu incerci!? N-ati auzit cum ca: ”incercarea moarte n-are” ? Pericolul de a ajunge la cazan era redus…

 6. Militarii care au tras în COPIII care STĂTEAU pe treptele Catedralei din Timișoara în 1989, au astăzi PENSII SPECIALE!

  • Alt trol, cu pensiile care nu pot fi eliminate din cauza deciziei CCR. Ăsta e și jegos, îi amestecă în mizeria lui și pe cei care au murit la Timișoara. Despre securiștii care-l pun să scrie aici, urmașii criminalilor de atunci, nicio vorbă. Cu asta se dă de gol, că e postac securist al mafiei PRO-PSD-ALDE.

  • deci daca nu zice cineva ca pnl e trol psd? mai zicea cineva cine cu e cu noi e impotriva noastra

   revenind pot fi impozitate cu 99%, daca se vrea, numai ca nu se vrea ca si pnl are clientela

  • @bad- calmeaza-te prietene ca are dreptate @FARA pensii speciale. Toti cei care faceau parte din plutonul de soldati care l-au ucis pe tatal meu pe 24 Decembrie sunt azi ” pensionari speciali”.
   Si nu doar pensiile sunt problema. De ce sa dai norma de hrana in functie de salariu. Mananci mai mult? Dar banii de chirie? Cunosc caz concret care locuieste in Bucuresti in apartamentul propriu cumparat insa pe numele nasilor si primeste 1700 lei lunar pentru chirie, bani care se duc in rata. Norma de haine, spor de periculozitate desi lucreaza la birou, vouchere pt concedii, pensionare la 50 ani ( inca nu vrea sa iasa), etc. Pai si eu vreau pensie speciala. Chiar deosebita. Asta pentru ca muncesc non-stop mai mult pentru ” partenerul” meu majoritar, STATUL.

  • Relax că isteria strica, agită spiritele și întunecă vederea de nu se mai vede ce-am scris, exact ce vor trolii mafiei PRO-PSD-ALDE. Ar fi păcat să meargă mulți „idioți utili” după fentele lor. Poate diversiunile postacilor au acoperit ce-am spus așa că repet: pensiile speciale ale militarilor nu pot fi eliminate nu pentru că zic eu, ci pentru că așa stabilit la un moment dat Curtea Constituționala (asta înseamnă CCR), aia unde activează în prezent multe slugi ale mafiei și nu „pot fi impozitate cu 99%”, cum bagă bățul prin gard trolul (care e trol pentru că s-a dat de gol cu mizeria asta, nu pentru ca ” nu zice ca pnl”) pentru că aceeasi Curte ar stabili ca e discriminatoriu, deci neconstituțional. Iar tactica asta cu vrăjeala emoțională e atât de prost executată, pe măsură calității serviciilor de troling prestate de postacii securiști. După 22 decembrie 1989, „plutoane de militari” n-au ucis pe nimeni, in afară de soții Ceaușescu, toate victimele fiind „opera” diversiunilor plănuite de capii securității și ai armatei și puse în practică de „specialiștii” lor așa că, gata, puteți schimba punctajul, asta cu „pensiile speciale” s-a fumat.

 7. Privilegiile nomenclaturii vor spori.
  Partidul si securitatea au impartit tara in cetateni de categoria I si cetateni de categoria a III-a.

 8. Sa faca rost de bani din acxize. Motorina, benzina, limuzina…

 9. Pnl ar trebui sa forteze acum alegeri anticipate plus oug pe alegerea primarilor in 2 tururi.Daca nu,
  vor fi mancati de vii intr-un an de ciuma ,udmr si de alde-ai lui pinnochio in acest parlament rusinos. Incet, incet au inceput sa scoata capul lichelele si sobolanii,se pare ca au si o majoritate in parlament dar mai ales la comisii,vor prinde si mai mult curaj incat va fii imposibil sa fie tinuti in frau,vor face orice le sta la indemana chiar cu riscul aruncarii bugetului in aer.Daca constientizeaza aceste lucruri ,aducand in vara localele cu parlamentarele, restul,respectiv aducerea ciumei la 10-15 % o va face electoratul.

 10. Mi-a „placut” solicitarea unei greviste din Justitie de azi: Justitia este, ca si puterile legislativa si executiva, o putere. Daca este o putere, atunci trebuie sa-i aratam respectul cuvenit!
  Cu alte cuvinte, bai „saracilor”, respectati-ne coeficientul de 10 ori al pensiei nostre speciale!

 11. surprinzator. asa se iau deciziile care schimba soarta. fara prea mari socoteli inainte. hai si cu pensiile speciale la lada de gunoi. abia dupa aia va trebui Citu sa treaca la munca sa adune bani de la cine nici nu se gandeste acuma. bani sunt, numai o sa cam duca duamna carmen dan de gipane pe viitor….asa ca sa aiba grija de ultima podoaba pe care a capatat-o

 12. Efectul pe termen lung? Iarăși se înmulțesc în neștire votanții PSD….mai adăugăm viitori asistați social, care nu vor munci o zi în viață…

 13. Dublarea alocatiilor ii face fericiti pe asistatii sociali cu copii. Bani pentru bautura. Mi-e teama ca vor aparea mai multi copii cu handicap, „handicap” provocat de parinti iresponsabili.
  Ar fi bine ca Iohannis sa nu promulge legea.