G4Media.ro

VIDEO Aurescu, în turneu în Caucazul de Sud: Prin vizitele la Baku,…

VIDEO Aurescu, în turneu în Caucazul de Sud: Prin vizitele la Baku, Erevan şi Tbilisi transmitem un mesaj coordonat privind necesitatea continuării şi aprofundării reformelor, în spiritul agendei europene

Prin vizitele în Caucazul de Sud ale miniştrilor de Externe ai României, Austriei şi Lituaniei, mandatate de UE, este transmis respectivelor ţări „un mesaj coordonat privind necesitatea continuării şi aprofundării reformelor, în spiritul agendei europene”, a afirmat, joi, şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu.

El a vorbit, alături de omologii săi austriac şi lituanian, înainte de a începe turneul în Caucazul de Sud.

„Prin vizitele la Baku, Erevan şi Tbilisi transmitem un mesaj coordonat privind necesitatea continuării şi aprofundării reformelor, în spiritul agendei europene. De altfel, vizita va avea şi scopul de a pregăti Summitul Parteneriatului Estic din decembrie”, a afirmat ministrul român.

Acesta a vorbit şi despre rolul ţării noastre în a sublinia, la nivel UE, importanţa abordării conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre.

„Reprezintă un succes diplomatic, preocuparea ţării noastre pentru stabilitatea şi securitatea statelor din Parteneriatul Estic are valenţe geostrategice, iar soluţionarea acestor conflicte reprezintă un obiectiv prioritar”, a arătat Bogdan Aurescu.

Totodată, el a spus că vizita care începe joi „reprezintă o bună ocazie pentru a creşte profilul României în interiorul Uniunii Europene şi faţă de partenerii noştri din Caucaz şi vine într-un context în care România a marcat momente importante şi de succes în politica externă”.

„Sunt conflicte care persistă în jurul Mării Negre, în unele cazuri de mai multe decenii, care afectează în mod cert securitatea şi prosperitatea regiunii”, a evidenţiat ministrul.

Ministrul de Externe austriac, Alexander Schallenberg, a vorbit, în acest context, de importanţa pe care Uniunea Europeană o arată Caucazului de Sud.

„Avem o miză în regiune şi nu o putem lăsa altor actori. E simplu”, a subliniat el. Potrivit ministrului, conflictul din Nagorno-Karabah „a arătat cât de repede conflicte aparent îngheţate pot deveni violente, din nou”.

În finalul intervenţiei sale, Schallenberg a mulţumit României pentru „ospitalitatea superbă” arătată echipei sale naţionale de fotbal şi fanilor austrieci, la cele două meciuri susţinute la Bucureşti la Euro 2020.

Ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, a apreciat că misiunea care începe joi este una „fără precedent”.

„Trei miniştri europeni, trei ţări europene, cu un mandat european, merg în Caucazul de Sud. Este cu adevărat un puternic mesaj de susţinere şi angajament. Nu a mai fost transmis în această formă, doar am visat la acest nivel de relaţionare cu ţări care sunt pe alt drum, dar care se uită către noi”, a arătat el.

Totodată, ministrul a afirmat că această vizită vine „la momentul oportun” şi a afirmat că, în ceea ce priveşte situaţia din Nagorno-Karabah, conflictul „nu este vindecat”, iar Uniunea Europeană are un rol pentru o „vindecare” mai rapidă.

Înainte de urcarea în avion, ministrul Aurescu le-a spus omologilor săi: „Nu e un loc mai bun de plecat deasupra Mării Negre decât Bucureştiul. Să mergem!”

Bogdan Aurescu, este, de joi până sâmbătă, în turneu regional în Caucazul de Sud, alături de şefii diplomaţiilor din Austria, Alexander Schallenberg, şi Lituania, Gabrielius Landsbergis, scopul vizitei fiind de a întări profilul geopolitic al UE în propria vecinătate, de a creşte implicarea şi rolul UE în soluţionarea conflictelor prelungite din regiune.

Cei trei miniştri de Externe pleacă împreună în deplasarea efectuată în baza mandatului încredinţat de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell, de la Bucureşti, cu o aeronavă C 27J Spartan asigurată de Forţele Aeriene Române, iar turneul cuprinde vizite în Republica Azerbaidjan, Republica Armenia şi Georgia.

Delegaţia formată din cei trei miniştri de Externe europeni este completată de Reprezentantul Special al Uniunii Europene pentru Caucazul de Sud şi criza din Georgia, Toivo Klaar, precum şi de alţi diplomaţi din cadrul Serviciului European de Acţiune Externă.

Cei trei vor avea un program consistent de întrevederi la Baku, Erevan şi Tbilisi, care va include primiri la cel mai înalt nivel (preşedinte, premier) şi consultări extinse cu omologii din cele trei state vizitate, relataza Agerpres.

 

Sursa Foto: captura

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. si rusii si turcii sint cu ochii pe voi

  2. Ii uram succes cu agenda europeana mai ales la Baku. Poate renunta la dictatura si la mercenarii islamisti sirieni. Dar ma indoiesc.

  3. Aurectu..ministrul de externe din Romania nu al Romaniei…

  4. in poza e bogdan chirieak….

  5. Mai degraba necesitatea continuitatii mafiei si coruptiei endemice din Romania.

  6. Pai mai intai sa demonstrati voi insiva ca vreti si ca puteti sa faceti reforme aici in tara, pentru ca in acest moment nu cred ca exista vreo diferenta intre Romania si tarile din Caucaz. In favoarea noastra, zic.

    Sa vii de la MAE intesat de securisti, rude, cuscri, fini, pile si relatii de toate felurile, nu numai politice si sa vorbesti de reforme e un fel de a vorbi de funie in casa spanzuratului!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.