G4Media.ro

VIDEO Armenia şi Azerbaidjan au vorbit la Munchen, cu medierea SUA, primele…

Sursa Foto: ionutcojocaru.ro

VIDEO Armenia şi Azerbaidjan au vorbit la Munchen, cu medierea SUA, primele discuţii din ultimele patru luni pe fondul tensiunilor în creştere din cauza Nagorno-Karabah

Armenia şi Azerbaidjan au purtat sâmbătă, la Munchen, cu medierea Statelor Unite, primele discuţii din ultimele patru luni pe fondul tensiunilor în creştere legate de regiunea disputată Nagorno-Karabah, transmit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.ro.

Întâlnirea între premierul armean Nikol Paşinian, preşedintele azer Ilham Aliyev şi secretarul de stat american Antony Blinken s-a desfăşurat în marja Conferinţei de securitate de la Munchen, ce se încheie duminică.

Blinken a făcut apel la cele două ţări să fructifice ”o ocazie istorică” de a face pace după trei decenii de conflict legat de Nagorno-Karabah.

”Credem că Armenia şi Azerbaidjan au într-adevăr o ocazie istorică de a încheia o pace durabilă după peste 30 de ani de conflict”, a spus demnitarul american înaintea reuniunii cu liderii armean şi azer.

Întâlnirea a avut loc la câteva zile după ce Nikol Paşinian a anunţat că i-a prezentat Azerbaidjanului proiectul său pentru un tratat de pace.

Într-un comunicat difuzat la finalul întâlnirii de la Munchen, premierul armean a confirmat că s-a discutat despre proiectul său de pace şi şi-a reafirmat dorinţa de a încheia un tratat care ”garantează o pace pe termen lung”.

De partea sa, preşedintele azer a salutat ”maniera constructivă” în care s-a desfăşurat întâlnirea mediată de Antony Blinken şi a promis că va ”studia” propunerile armene.

”La o primă vedere, există progrese referitoare la poziţia Armeniei, dar acest lucru nu este suficient”, a declarat Ilham Aliyev, citat de agenţia de presă rusă Ria Novosti.

Regiunea Nagorno-Karabah este recunoscută internaţional ca parte a Azerbaidjanului, dar cei aproximativ 120.000 de locuitori ai săi sunt predominant etnici armeni.

Armenia şi Azerbaidjan s-au confruntat la începutul anilor ’90 pentru controlul asupra regiunii. Primul conflict, soldat cu 30.000 de morţi, s-a încheiat cu o victorie a Armeniei. Însă Azerbaidjanul şi-a luat revanşa în al doilea conflict, desfăşurat în toamna anului 2020 şi soldat cu circa 6.500 de morţi, în cursul căruia Baku a recucerit numeroase teritorii.

sursa: Agerpres.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Cum domne mediati de USA…pai nu era Pu.tin omul bun la toate…nu le media el pe toate?