G4Media.ro

VIDEO A fost lansat site-ul biografic al lui Ivan Patzaichin, legendarul campion…

sursa foto: ivanpatzaichin.ro

VIDEO A fost lansat site-ul biografic al lui Ivan Patzaichin, legendarul campion român la caiac canoe/ Fotografii din copilărie și clipuri memorabile ale ”Campionului cu pagaia ruptă”

Un site biografic al lui Ivan Patzaichin a fost lansat sâmbătă, atunci când legendarul campion la caiac canoe ar fi împlinit 72 de ani. Patzaichin, cel care la Munchen, în 1972, a devenit ”campionul cu pagaia ruptă”, a murit în 5 septembrie 2021.

sursa foto: ivanpatzaichin.ro

Site-ul conține fotografii și clipuri video memorabile cu Patzaichin, care după retragere a devenit cel mai cunoscut activist pentru promovarea și susținerea Deltei Dunării.

Ivanpatzaichin.ro prezintă și palmaresul campionului, unul dintre cei mai titrați sportivi ai lumii.

În cei peste 17 ani dedicați sportului de performanță a participat la 5 ediții ale Jocurilor Olimpice (Mexic – 1968, Munchen – 1972, Montréal – 1972, Moscova – 1980, Los Angeles – 1984) și este deținătorul a 4 medalii de aur și 3 de argint. A luat parte la 11 campionate mondiale, câștigând 22 de medalii, dintre care 8 de aur, 4 de argint și 10 de bronz. Participarea la singura ediție a Campionatelor Europene (1969 – Moscova) i-a adăugat în palmares încă o medalie de aur. De asemenea, deține peste 40 de titluri de Campion național, balcanic și al regatelor internaționale, conform site-ului.

Născut în Mila 23, un sat din Delta Dunării, la 26 noiembrie 1949, a intrat în istorie drept “Campionul cu pagaia ruptă”, după JO de la Munchen, din 1972, și a încercat, pe tot parcursul vieții, să păstreze Delta copilăriei așa cum o știa el, sălbatică și plină de viață.

“Campionul cu pagaia ruptă” de la Munchen

“La Jocurile Olimpice de la Munchen, în 1972, în seriile întrecerilor de la canoe simplu pe 1000 m (C1 – 1000 m), lui Ivan Patzaichin i s-a rupt pagaia la numai câțiva metri după start. În condițiile în care arbitrii nu au oprit cursa (potrivit regulamentului), românul a vâslit cu ciotul de pagaie și a încheiat cursa, în aplauzele spectatorilor.

sursa foto: ivanpatzaichin.ro

Descalificat inițial, Ivan Patzaichin a fost primit în recalificări, după ce a fost soluționată favorabil contestația depusă de conducerea delegației României. Ulterior, Ivan Patzaichin nu numai că s-a calificat în finală, dar a și câștigat aurul olimpic la capătul unei curse pe care a dominat-o fără drept de apel”, este evocarea momentului făcută de Comitetul Olimpic și Sportiv Român.

Ivan Patzaichin și-a petrecut copilăria în Delta Dunării și a început să practice sportul de performanță la 18 ani, la Clubul Sportiv Dinamo București. După retragerea din sport, a și devenit antrenorul clubului, iar apoi antrenorul lotului național.

După retragerea din viața sportivă, Ivan Patzaichin a înființat Asociația „Ivan Patzachin – Mila 23” și a dezvoltat proiectul „Rowmania”, prima încercare de descoperire şi promovare a traseelor pe apele din România, sub care se realizează proiecte pentru încurajarea turismului ecologic şi a agrementului cu ambarcaţiuni cu vâsle.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. 👏🏻👏🏻👏🏻

  2. Un adevarat sportiv care nu avea apucaturi de şatră gen Ilie Nastase.