G4Media.ro

Victoria Rusiei în Ceasov Iar ar pune în pericol „ultimul bastion” al…

Sursa foto: Aris Messinis / AFP

Victoria Rusiei în Ceasov Iar ar pune în pericol „ultimul bastion” al regiunii Donețk, spun ucrainenii

O victorie rusă în orașul Ceasov Iar, în prezent ținta unei ofensive militare susținute, ar pune în pericol securitatea celorlalte orașe din Donețk aflate sub controlul ucrainean, a declarat marți un oficial ucrainean de rang înalt pentru POLITICO.

„Dacă ocupanții ruși reușesc să captureze acest oraș, vor avea ocazia să lanseze o ofensivă asupra orașelor Kostiantinivka, Drujkivka, Kramatorsk și Sloviansk”, a declarat locotenent-colonelul Nazar Voloșin, purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

„Aceste orașe sunt ultimul bastion al regiunii Donețk, care se află sub controlul Ucrainei”, a adăugat el.

Ceasov Iar este un oraș important din punct de vedere strategic, situat la 10 kilometri de Bahmut. Acesta este situat pe înălțimi impunătoare, avantajoase pentru apărare și oferă control asupra zonei înconjurătoare. În prezent, se află sub controlul deplin al Kievului, dar și sub atacul susținut al trupelor rusești.

„Aceasta este înălțimea dominantă din regiune, iar controlul său va permite invadatorilor ruși, dacă îl vor obține, să simplifice semnificativ înaintarea în direcția Kostiantinivka și în direcția Sloviansk și Kramatorsk”, a declarat Voloșin.

Kremlinul a ordonat ca Ceasov Iar să fie cucerit înainte de 9 mai – ziua în care rușii sărbătoresc victoria sovietică în cel de-al Doilea Război Mondial și o sărbătoare sacră pentru propaganda militară rusă, care are nevoie disperată de o mare victorie pe frontul de război, a adăugat Voloșin.

Bloggerii militari ruși au confirmat că Ceasov Iar este o etapă importantă în calea ocupării întregii regiuni Donețk și a îndeplinirii unuia dintre „obiectivele principale ale operațiunii speciale pe care Putin le-a stabilit”.

Forțele rusești și-au folosit avantajul în ceea ce privește numărul de trupe pentru a organiza atacuri în grupuri mici cu sprijinul artileriei și al aviației, distrugând clădirile civile și infrastructura critică cu bombe aeriene și artilerie, apoi trimițându-și trupele să ia cu asalt pozițiile ucrainene întărite. Recent, Rusia a redistribuit trupe din apropiere de Liman la Ceasov Iar.

Publicitate electorală

Trupele rusești au afirmat că se află la doar 500 de metri de Ceasov Iar, dar Voloșin a declarat că orașul și împrejurimile sale se află încă sub controlul Kievului. Pentru a preveni căderea orașului, comandamentul ucrainean a întărit brigăzile care luptă în apropiere de Ceasov Iar cu muniție, drone și echipamente de război electronic.

Voloșin a declarat pentru POLITICO că, în ciuda atacurilor constante, este puțin probabil ca rușii să își atingă obiectivul. Cu toate acestea, el a subliniat că Kievul are nevoie de apărare aeriană occidentală, de avioane F16 și de alte arme pentru a putea schimba situația din jurul Bahmut și Avdiivka, unde rușii profită de lipsa de muniție a Kievului și de superioritatea aeriană a Moscovei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...