G4Media.ro

Victor Ciorbea se plânge senatorilor că Iohannis vrea să îi taie pensia…

Victor Ciorbea se plânge senatorilor că Iohannis vrea să îi taie pensia specială dată de PSD / Invocă rapoarte ale Comisiei de la Veneția în care sunt date exemple de salarii mari ale Avocaților Poporului – o garanție a independenței lor

Victor Ciorbea a trimis un memoriu comisiei juridice a Senatului în care se plânge de faptul că președintele Klaus Iohannis nu este de acord uriașa pensie specială pe care i-a acordat-o PSD, invocându-le senatorilor mai multe rapoarte ale Comisiei de la Veneția în care sunt date ca exemple țările în care remunerația Avocatului Poporului este egală sau chiar superioară celor ale judecătorilor Curților Supreme sau Constituționale.

Memoriului lui Ciorbea a fost trimis Senatului pe 18 ianuarie, cu două săptămâni înainte de decizia CCR prin care pensia specială i-a fost declarată neconstituțională. Acțiunea lui Ciorbea a fost semnalată pe Facebook de senatorul USR, George Dircă, membru al comisiei juridice a Senatului.

Victor Ciorbea susține că beneficiile pecuniare pe care i le-a acordat PSD prin lege sunt ”un semn al recunoașterii independenței și rolului constituțional” al instituției pe care o reprezintă.

În opinia sa, modificarea legislativă prin care i-a fost acordată pensia specială ”nu face decât să consolideze, ținând seama și de principiile reținute de Comisia de la Veneția, statutul și rangul constituțional al instituției Avocatului Poporului în toate componentele sale: salarizare, condiții de pensionare și mijloace legale de intervenție, fără ca prin aceasta să se poată considera că este încălcată legea fundamentală a țării”.

”Dimpotrivă”, mai susține Ciorbea, ”actul normativ criticat de președinte dă eficiență statutului constituțional al Avocatului poporului de apărător al drepturilor și libertăților persoanelor fizice”.

El citează o serie de opinii ale Comisiei de la Veneția referitoare la situația Avocaților Poporului din țări unde salariile acestora sunt egale sau chiar superioare judecătorilor de la Curțile Supreme sau Constituționale.

Astfel, Ciorbea dă exemplul Norvegiei și Suediei, unde Ombudsmanul (Avocatul Poporului) beneficiază de o remunerație cu 20% mai mare decât un judecător al Curții Supreme sau al Maltei, unde Ombudsmanul este remunerat la nivelul unui judecător al instanței supreme.

De asemenea, Victor Ciorbea arată că în Croația Ombudsmanul are rang și remunerație echivalente cu cele ale unui judecător al Curții Constituționale; în Cehia are un salariu echivalent cu cel al președintelui Oficiului Suprem de Audit; în Estonia are cel mai înalt rang; în Olanda este remunerat cu echivalentul salariului vicepreședintelui Consiliului de Stat și al președintelui Camerei de Audit; în Slovenia, Avocatului Poporului i se acordă un salariu egal cu cel al președintelui Curții Constituționale; în Albania, Avocatul Poporului se bucură de imunitatea unui judecător de la Înalta Curte, iar salariul său va fi egal cu salariul președintelui Înaltei Curți.

”Rangul înalt, reține Comisia de la Veneția, este unul dintre factorii esențiali care garantează independența Ombudsmanului față de ingerințele politice și permit instituției să funcționeze efectiv și eficient”, mai arată Ciorbea în memoriul trimis senatorilor.

”Problema stabilirii remunerației”, mai susține el, ”nu este doar o chestiune de respect public, ci și de independență a instituției”.

Curtea Constituțională a decis miercuri, cu majoritate de voturi, că pensia specială a lui Victor Ciorbea – de aproape 30.000 de lei – este neconstituțională și au trimis actul normativ Parlamentului. Motivul respingerii a fost că nu se poate ca pensia Avocatului Poporului să se raporteze la venitul unui judecător CCR, așa cum prevede legea adoptată de Parlament la inițiativa senatorului PSD Şerban Nicolae şi a deputaţilor PSD Florin Iordache şi Eugen Nicolicea. Decizia CCR a venit la sesizarea președinteliui Klaus Iohannis (detalii aici).

Pensia specială acordată de PSD lui Victor Ciorbea a fost văzută drept o mită dată acestuia pentru faptul că nu a atacat la Curtea Constituțională niciuna dintre legile și ordonanțele de urgență prin care coaliția PSD-ALDE a pus numeroase frâne luptei anticorupție, el fiind singura instituție din țară care putea sesiza CCR. Ciorbea a ignorat în acest sens toate criticile Comisiei de la veneția la adresa modificărilor legislației din Justiție operate de majoritatea parlamentară.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

58 comentarii

 1. un nesimtit maxim , aluat PSD+ALDE+UDRM

  • Sclav împuțit. Sa își găsească alt loc de muncă mai bine plătit, dacă e competitiv pe piața muncii. Nu mai aducem în discuție prostia cu care îl atacă gratuit pe președinte.
   Oricine este de înlocuit. Dar stai, mulți bugetari nu cunosc lucrul asta.

  • La tine salariul si/sau pensia mare nu reprezinta o garantie a independentei, Victore!
   Nu faci nimic bun pt dreptatea noastra! Numai pt PSD!
   MARS, VIS URAT!

  • Nu te mai saturi!
   La câte rele faci, e normal să ți se pară că ești plătit prea puțin!

 2. saracutu de tine…
  o sa mori de foame
  also Iohannis?! nu a stabilit CCR jegule!?
  also also… te plangi ca vrea sa-ti taie pesnia dta de PSD?! deci estivnadut pe fata comunistilor si recunosti asta ! DEMISIA!!!

  • Simplu: sa fie pus pe statul de plata al pesede si nu mai avem nicio reclamatie. Isi plateste taxele, bugetul creste, toata lumea e fericita.
   Dar sa lase locul de avocat al poporului unui Avocat al Poporului . El este doar un avocat al partidului. Si, de altfel un gunoi ratat.

 3. Molusca poporului care ia functia dupa el de cate ori o cere PSD cand da o ordonanta neconstitutionala se plage ca mafia nu ii da mai mult bani pentru toate limbile in cur date lui Dragnea …

 4. Tu, ma uratule si strambule si lasule si tradatorule, independent??? Glumesti, de buna seama…

  • Gabriela, nu are importanță ca este strâmb și urat. Astfel de aprecieri nu își au locul, decât în sens peiorativ. Trădător și sclav obedient, da. Asta nu merita un loc de munca în folosul poporului, darămite sa fie avocatul poporului. Prostul limbarist ksf10 poate afla ce crede lumea despre el, sa își dea seama de ce va fi scuipat pe stradă.

 5. Asta vorbeste de independenta lui influentata de primirea unnor venituri foarte mari!? Nu ti-e mai rusine, lichea ordinara? Cand ai fost independent pana acum? Esti o sluga PSD mizerabila. Se invarte in mormant inaintasul tau taranist Coposu, care a fost model de moralitate si de politician adevarat, la cat servilism ai aratat pana acum fata de putere, Ciocoiule! La cat muncesti nici salariul minim pe economie n-ai merita, borfasule. Piei din ochii nostri, Secatura!

 6. Penibil, zici ca este un copil care se agata de fusta mamei (senatului). Mai ales, astfel dovedeste faptul ca are un interes special fata de guvernul PSD-ALDE…

 7. Paduche dependent de psd! Auzi la el, starpitura, garantia independentei! Culmea nesimtirii! E in stare sa se tarasca in fata pesedistilor numai sa-si poata plati ratele la viloiul pe care si l-a construit.

 8. una este remuneratia, alta este pensia speciala!
  un slugoi cersetor de tot rahatul!

 9. Asta cu „Iohannis nu e de acord” putea s-o bage saptamana trecuta. Acum nu e de acord CCR.

 10. Zic sa desfiintam Avocatul Poporului.
  Facem economii la Buget. O sa avem nevoie…

 11. Milogul dracului! Altceva nu-l intereseaza.

 12. are dreptate cu exemplele date.
  unicul detaliu care il diferentiaza de ceilalti este…independenta

 13. Da, dar în cazul lui acea pensie este garanția dependentei lui, nu a independentei. Dacă ar fi cu adevărat independent atunci pensia nu ar fi o problemă.

 14. Pai ce mai sta? Sa sesizeze CCR-ul ca acelasi CCR n-a fost de acord cu pensia aia nesimtita! Poate se suceste? Cine stie???

 15. Acest sobolan ordinar, sa se duca avocat al poporului in Germania, in Franta, in Italia unde spune ca este platit mai bine….. Atit poate acest popor sa suporte ….. si fii multumit ca inca te mai suporta….. Oricare dintre noi ,cand constatam ca munca ne este platita mai bine in alta parte, plecam… Sa plece si el….. Cine il angajeaza ??…

 16. Chiorule nu știu cum sa păcălit regretatul Caposu cu tine dar ești un ticălos ! As fi preferat sa te prinda mineri la minerala sa te îndrepte puțin, din păcate ești un strâmb în politica românească!

 17. Ude erai jigodie bolșevică când poporul era bătut și gazat de trupele de securitate ale bolșevicilor jefuitori de țara ?

 18. La cât bine ai făcut ţării, ar trebui să aduci bani d-acasă, nu să umfli o pensie nesimţită

 19. Ieșiți la vot fraților, sa îi dăm jos pe ăștia odată

 20. Dupa ce ca incaseaza salariul degeaba de atatia ani, fara sa faca nimic pentru popor, mai are si pretentii, nesimtitul. Avocatul borfasilor, nu avocatul poporului!

 21. Măi CeorBea și CeorMânca, dacă tu ești independet, atunci eu sunt Papa de la Roma.
  Căt despre salarii…chiar și tăiate, tot e cu mult mai mult decât meriți.

 22. Sa isi ia pensie speciala de la psd ca a fost mereu avocatul psdului. Nu inteleg de ce este platit salariul lui de la bugetul statului.

 23. Porc cu șoricul gros. O putoare care nu face nimic. Nu iși merită nici salariul nesimțit.

 24. Dihania fara caracter și fără conștiință sa ne spună când a fost el mai cinstit.
  Când apara drepturile sindicalistul pe, când era țărănist, când era convențional democrat, când era șef de cur la moara de Vânt la guvern sau acum când este avocatul diavolului.
  El știe ce pensie are un om care a muncit 45 de ani?
  Pensia pe care i-o ia Iohannis ,este nemeritată.
  Să-i fie rușine haimanaua că vrea bani fara munca ,data de niște loaze.

 25. Klingonianul asta, Frankenstein, avocatul hotilor, a fost prim-ministrul Romaniei. Doamne, ce tara trista am devenit!

 26. 19.950 de lei / luna – asta-i salariul actual al Avocatului Poporului. Pe langa asta, ar fi vrut inca 80% din indemnizaţia bruta lunara (incă 16.000 de lei), ca pensie speciala.
  La cat o trebuit sa ne rugam de el sa sesizeze CCR si alte institutii de cate ori ne f**ea PSD, io zic ca nu-si merita nici salariul. Intr-o multinationala n-ar fi rezistat atata.

 27. Cat de ne rusinat esti Ciorbea!
  Nu va mai satura nici drakul pe voi!
  Rusine!

 28. Propunere pentru Victor Ciorbea.
  Având în vedere că vi se taie uriașa pensie specială, nu mai bine va dati demisia?
  Nu e mai bine să ocupe această funcție, o persoană care să se mulțumească cu o pensie normală, bazată pe principiul contributivitatii, care să își facă datoria față de popor și nu față de PSD?

  • Da’ si mai bine, de ce nu pleaca de-acolo la pensie, si sa vina alt om tanar, cu scoala si cu alta mentalitate! N-am nimic impotriva ca un om capabil si responsabil ca Mugur Isarescu sa mai ia un mandat ca guvernator, insa o jivina scarboasa ca asta, de ce sa aiba si pensie si salariu? Adica nu mai exista alt avocat in tara asta care sa indeplineasca aceasta functie?

 29. Cred că domnul Coposu se ;; întoarcere în mormânt;; când aude de el

 30. Băi jegosule, ce ai făcut tu in doi ani pt popor, de când e atacat zilnic de ciuma roșie???
  Singura ta acțiune a fost una recentă (trebuie sa caut) in care cereai rezolvarea unei probleme pt politicienii corupți sau a pușcăriașilor..
  Tu, avocatul poporului?!?! Tu ești avocatul infractorilor, jegule! Când am avut nevoie de tine, și te-am implorat să ne aperi, ai fugit în SUA ( unde ți-ai ascuns familia)
  Ia să spui tu de unde ai luat 1 milion jumate de euro (!!!) credit și de de unde plătești tu rata (care, bănuiesc, nu este mica la suma asta) !!

 31. Cere plata promisă pentru desființarea PNȚ-CD ! Și-a îndeplinit misiunea, atunci ce săriți la „gâtul” lui ?!? Cu PNL problema este mai complicată, acolo sunt o mulțime care au pus umărul la desființarea sa, așa că și-au „tras” partid nou care nu mai are decât numele din fostul PNL.
  Oricât de ne experimentați și nu prea interesați de rezolvarea problemelor de fond ale statului român singura opțiune valabilă pentru vot este USR.

 32. Toti analfabeți bolsevici din țara asta au pensii speciale.
  Copii si bolnavii suferă de pe urma lor, banii din educatie si sanatate ii papa bolșevicii cu pensiile lor.

 33. Este absurd ca Avocatul POPORULUI sa fie ales de către politicieni!!! Păi, cum sa fie ales de cei de care trebuie sa ne apere???
  Avocatul poporului trebuie ales de popor, daca e al lui; în cel mai rău caz, prin concurs, de către o instituție în măsura să o facă, dar apolitică ( nu Ministerul justiție, ci o instanță a magistraților)
  Jegul de Ciorbea continuă să fie un șef de sindicat (care știm, majoritatea sunt cumpărați de cei cu care trebuia să se „lupte” pt binele angajaților)
  Blestemat fii, urangutanule, să mori în datorii și părăsit de toți- inclusiv de familia ta, de cei care se hrănesc din banii cu care ești cumpărat sa ne trădezi!!
  Nu ne reprezinți, nu esti avocatul nostru!
  Iohannis a avut dreptate, nici macar CCRul roșu nu ți-a dat dreptate! Poate PSDistii chiar știau că nu o să ți se accepte și ai luat plasă:)
  Ce ai făcut pt legea asta, ai fugit când am avut nevoie de tine, nu???

 34. Victor Ciorbea susține că beneficiile pecuniare pe care i le-a acordat PSD.adica P$D este parlamentul(legiuitorul).plm asta este vba de avocat al poporului?dc nu sune pe sleau ca este angajat al P$D nu al poporului si ca partidul il plateste din bani publici.curat murdar coane victorel

 35. pai mai hapsanule, despre ce independenta si interventii vorbesti tu acolo??? da’ nu ti-e rusine, vad ca pt buzunarel iti faci timp sa depui plangeri si cereri, dar pt POPOR aka ce presupune numele si descrierea functiei??? vad ca acum stii sa citesti ce mai zice comisia de la venetia, in rest te faci sa ploua sau esti prin concediu, cand vine vorba sa aplici presupusa independenta pe care o invoci acum. mai ai si tupeul sa pui in aceeasi propozitie cuvintele remuneratie si respect. mars d-aici, putoare nesimtita!!!

 36. Nematodul ăsta chiar are tupeul jegos să ceară mai mulți bani când nu face nimic!?
  Nici bine, nici rău, NIMIC!
  Nu cred că există o persoană care să mai fi parazitat așa un scaun de înalt funcționar în ultimul deceniu!

 37. Mai molusca, nu-ti place, da-ti demisia, oricum esti un zero absolut pentru poporul roman! Deja te platim prea mult pentru nimic! Demisia!

 38. Cum o fi independent fata de cei care i-au dat pensia uriasa. Asta are o ligica beton…
  Putea sa spuna ca si judecatorii ca vrea szlariu mare ca sa nu fie tentat sa fure, adica daca nu imi dati va fur…

 39. Facand abstractie de prestatia d-lui Ciorbea, o lege care nu e constitutionala nu trebuie sa intre in vigoare. Ar fi de asteptat ca avocatul poporului sa fie primul care sustine acest principiu, mai ales ca asta ii este fisa postului.

 40. o scursura de om… ” avocatul poporului” … scula PSD… o mizerie de om

 41. „Buu-huu, nenea Dragnea, sa stii ca nenea Iohannis vrea sa-mi ia pensiutza care-mi garanteaza independenta…” – hai, bre, sa fim seriosi. Vrei bani pe spinarea romanilor – fa ceva pentru ei. Faci impotriva („in forma continuata”, asa cum ai facut de cand ai ajuns la sinecura) – cu prima ocazie ti-o furi. Si e prima ocazie. Hai pa.

 42. Un nesimțit. Nu-i ajunge salariul de două sute de milione pe lună. Ce fel de om e ăsta care nu-și cunoște lungul nasului și fără pic de modestie se plânge pe la unul și pe la altul ca i se taie pensia specială. Păi o merită! Marș ca numai grija unui partid ai și nu a poporului de la care ei un sac cu bani lunar.

 43. Un nesimțit care își vede doar drepturile. Nu-i ajunge salariul de două sute de milione pe lună. Ce fel de om e ăsta care nu-și cunoște lungul nasului și fără pic de modestie se plânge pe la unul și pe la altul ca i se taie pensia specială. Păi o merită! Marș ca numai grija unui partid ai și nu a poporului de la care ei un sac cu bani lunar.

 44. Ciorbea, ciocu` mic ! Ia un cioc pesedist in gura.

 45. Dupa activitatea pe care o desfasoara V. Ciorbea nu merita nici 50 % din salariul de cca 20 000 lei /luna…plus alte drepturi ! V. Ciorbea este in slujba clicii PSD-ALDE si de acolo sa fie platit ! Tote inaltele functii publice sa fie ocupate numai de persoane tinere , iar daca pensionarii vor sa acceada in aceste functii ,trebuie sa renunte la pensii ! Toate pensiile determinate altfel decat dupa principiul contributivitatii trebuiesc anulate , fiindca sunt anticonstitutionale ! Ataca aceasta problema la CCR avocat al poporului , V. Ciorbea ?

 46. Avocatul Poporului sa nu respecte o decizie a CCR! O decizie, buna-rea, a CCR este general obligatorie, indiferent de rang. Daca n-o respecti, inseamna ca nu recunosti CCR si implicit Constitutia. Nu recunosti Constitutia, inseamna ca nu recunosti Statul.
  Mergand pe aceasta logica inseamna ca Victor Ciorbea TREBUIE demis de urgenta.
  Pentru asta, trebuie sesizate institutiile abilitate. Cine o face?!
  Ca sa nu mai zic ca, daca nu recunosti statul, n-ar trebui sa mai ai vreun drept in acel stat.
  Si nu mai trebuie sa confirm si sa insist ca Ciorbea nu-si respecta functia si este „avocatul diavolului” si nu al poporului pentru care nu a facut niciodata nimic.

 47. siktir boarfa sifonata

 48. Lacom , viclean si ipocrit . Ia-ti cheia de gat , sarpe veninos ce esti si valea.

 49. Frankenstein, fa-te ca lucrezi. Oricum nu convingi pe nimeni.

 50. Asta e o mizerie! De la bun inceput nu l-am vazut cu ochi buni. A reusit sa ne convinga pocitania… As vrea sa il vad pe Basescu in rol de avocat al poporului, macar pentru o scurta perioada. Altul mai apt nu vad in acest guvern….

 51. O mizerie de avocat al poporului, ne-ai convins de ce esti capabil si de ce parte esti. De la bun inceput am avut indoieli in privinta ta! As vrea sa in vad pe Basescu in rol de avocat al poporului, macar pentru o scurta perioada; sincer mi se pare printre cei mai potriviti din toti parlamentarik astia nenorociti…. in orice caz, Ciorbila ia bani de la noi pe degeaba…. :((